2010. április 22., csütörtök

5-yardos büntetések I.

Defensive holding vagy illegal use of the hands: Amikor egy védőjátékos olyan támadót tart fel vagy szerel akinél nincs labda. A védőjátékos egyébként abban az esetben használhatja kezét, karját vagy testét ha a támadó fél blokkjától védi magát és a labdás felé igyekszik. 5-yardos büntetés és automatikus first down.

Delay of game: Abban az esetben hívják ezt a büntetést, ha a támadóknak nem sikerül az órától függően 40 illetve 20 másodpercen belül snappelni. Ha a védelem a snap előtt ismételten a semleges zónát támadja akkor ez automatikus first downnal jár. Abban az esetben is hívhatja a referee:
- amikor egy csapatnak nem sikerül a játékot elkezdeni amikor azt elrendeli (pl .ha a huddleben elmondott play nem világos a játékosok számára)
- ha a futó többszörösen tovább próbál menni miután már előrehaladását megállították
- ha egy csapatnak túl sok időbe telik az időkérés után összeállni

Delay of kickoff: A rúgó csapat nem rúgja el a labdát miután a referee jelt adott annak elvégzésére.

Encroachment: Amikor egy játékos még a snap előtt a neutral zone-ba (semleges zóna) lép és az ellenféllel ütközik, érintkezik.

Excessive timeouts: Ha egy csapat azután kér időt, miután már elhasználta az egy félidőre rendelkezésre álló 3 időkérését.

2010. április 18., vasárnap

Bírói jelzések: face mask, illegal shift, reset 25-second clock, reset 40-second clock

(face mask)

Face mask: A referee arca előtt egy képzeletbeli sisak rácsát megragadja és úgy tesz mintha húzná.


(illegal shift)

Illegal shift: A referee mind két kezét használva ablaknyitás szerű mozdulatot végez. Ezzel jelzi, hogy a támadó csapat a snap előtt illegális shift-et csinált.

(reset 25-second clock)

Reset 25-second clock. A referee jobb égre néző tenyerét függőlegesen le fel mozgatja. A 25 másodperces play óra újraindítását jelzi.

(reset 40-second clock)

Reset 40-second clock: Mindkét nyitott tenyerét függőlegesen az ég felé le fel mozgatja a bíró. Ezzel jelzi, a 40 másodperces play óra újraindítását.

Bírói jelzések: tripping, uncatchable forward pass, too many men on the field


(tripping)

Tripping jelzése: A referee jobb lábfejét többször a bal sarka mögé helyezi, ezzel jelezvén a tripping-et.

(uncatchable forward pass)

Uncatchable pass jelzése: A referee egyik tenyerét párhuzamosan tartja a földdel és előre hátra mozgatja a feje fölött. Így jelzi, hogy a passz elkaphatatlan volt.



(twelve men in offensive huddle, too many men on the field)

Illegal substitution jelzése: A referee mind két kezét a feje tetejére helyezi. Akkor mutatja, ha egy csapat illegális cserét végzett vagy túl sok játékosa tartózkodik a pályán egy play előtt.

2010. április 17., szombat

Bírói jelzések: illegal cut, illegal crackback, player disqualified

(illegal cut block)

Illegal cut block: A bíró oldalról mind két kezével megüti a combja elejét. Ha egy kézzel üti meg a combja elejét, majd ezt a jelzést a personal foul jelzése követi, akkor ezzel az illegális mély blokkot jelezte. Ha mind két kezét használva combjai szélét üti meg, majd personal foul-t mutat, ezzel a illegal chop block-ot jelzi. Ha egyik kezével a vádliját üti meg, amit szintén personal foul jelzés követ, azzal az illegal clipping-et jelzi.


(illegal crackback)

Illegal crackback block. A referee nyitott jobb tenyerével a jobb combja közepére üt, majd ezután a personal foul jelzés következik.

(player ejected)

Player ejected: A referee egyik öklét összeszorítja, hüvelykujját kinyújtja és olyasmi mozgást végez vele mintha stoppolna. Ezzel jelzi, hogy egy játékost kiállítottak.

Bírói jelzések: interlocking interference, touching scrimmage kick, unsportsmanlike conduct

(interlocking interference)

Interlocking interference, pushing, vagy helping runner jelzése: A referee lent lévő kezeit toló mozgásban mozgatja.



(touching a forward pass, touching scrimmage kick)

Touching a forward pass vagy scrimmage kick jelzése: egyik karját ferde úton mozgatja a másikon a bíró.

(unsportsmanlike conduct)

Unsportsmanlike conduct: A sportszerűtlen viselkedést a bíró két karjának oldalra kinyújtásával jelzi. A tenyerei lefelé néznek.

Bírói jelzések: illegal motion, loss of down, illegal push, illegally touched pass

(illegal motion)

Illegal motion jelzése: A referee egyik karját maga előtt vízszintesen derékszögben tartja, ezzel jelzi a támadó csapat szabálytalan mozgását a snapnél vagy az azt megelőző pillanatokban.

(loss of down)

Loss of down jelzése. A referee mindkét kezét feje mögé rakja.

Illegal push jelzése: A referee derék alatt toló mozdulatot imitál. Ezzel jelzi, hogy a támadó csapat valamelyik tagja szabálytalanul tolta, segítette a labdahordozót.

Illegally touched pass. A referee oldalt áll és egyik kezével a másikon átlós mozdulatot végez.

További cikkek ebben a témában: bírói jelzések

Bírói jelzések: ineligible player, illegal contact, offside

(ineligible player)

Ineligible player downfield jelzése: A referee jobb kezét a feje vagy a sapkája tetejére helyezi. Azt jelzi, hogy a passzjáték során egy ineligible receiver "nem választható, alkalmas elkapó" hamar szalad a messze be a pályán vagy a rúgó csapat valamelyik tagja túl korán terem mélyen a pályán.

(illegal contact)

Illegal contact jelzése: A referee egyik karját nyitott tenyérrel előrenyújtja.

(offside, encroachment)

Encroachment. A referee csípőre teszi kezeit. Ezzel jelzi, hogy ha a semleges zónát megsértették, offside vagy encroachment történt.

További cikkek ebben a témában: bírói jelzések

Bírói jelzések: intentional grounding, interference, invalid fair catch

(intentional grounding)

Intentional grounding jelzése: A referee rézsútos irányban, teste előtt párhuzamosan húzza el a kezeit. A jelzést a loss of down jelzés követi.

(interference)

Interference jelzése: A referee kezeit egyenesen vállmagasságban a földre vízszintesen tenyérrel előre kinyújtja. Ezzel jelzi a passz illetve a fair catch zavarását.

(invalid fair catch)

Invalid fair catch jelzése: A referee egyik kezét a feje felett lengeti. Ezzel jelzi, hogy a rúgott labda fair catch-e érvénytelen.

További cikkek ebben a témában: bírói jelzések

Bírói jelzések: incomplete pass, juggled pass, illegal forward pass

(incomplete pass)

A referee a teste előtt vízszintesen lévő karjait egymás felett elmozdítja. Ezzel jelzi az incomplete pass-ot, egy play végét, vagy ha egy field goal vagy extra point kísérlet nem jó. Valamint ha egy büntetést elutasít.

(juggled pass)

Juggled pass jelzése: A referee nyitott tenyerű kezeit maga előtt le fel mozgatva jelzi, hogy a labdát még pályán belül igyekeztek elkapni, de már azon kívül sikerült. Ezt jelzést az incomplete pass jelzés követi.

(illegal forward pass)

Illegal forward pass jelzése: A referee egyik kezét derékmagasságban hátrarakva jelzi az illegális előre passzt. Ezután a loss of down jelzés következik.

További cikkek ebben a témában: bírói jelzések

Bírói jelzések: personal foul, holding, illegal use of hands

(personal foul)

Personal foul jelzése: A referee a feje fölött az ökölbe szorított kezének csuklóját megérinti a másik keze szélével. Ha a referee ezután a mozdulat után az egyik lábát rúgás mozdulatban meglengeti akkor az roughing the kicker-t jelent. Ha dobást imitál a bíró akkor roughing the passer-t jelez. Végül ha úgy tesz mintha sisak rácsát ragadna meg akkor ezzel a face mask büntetést jelzi.

(holding)

Holding jelzése: A referee megfogja az összeszorított öklű kezének a csuklóját majd azt mellkasától lefelé mozgatva jelzi a holdingot.


(illegal use of hands)

Illegal use of hands jelzése: A referee megfogja egyik csuklóját, majd a mellkasa előtt azt a kezét nyitott tenyérrel előre tolja. Ezzel jelzi a kezek, a karok, vagy a test illegális használatát.

További cikkek ebben a témában: bírói jelzések

Bírói jelzések: no time out, delay of game, false start/illegal formation

(no time out, time in with whistle)

Ha a referee egyik karját maga előtt az óramutató járásával megegyező irányba forgatja, az azt jelenti a támadó csapat játékosainak, hogy a labda még mindig játékban van, nincs időkérés és ezért az időfelügyelőnek nem szabad megállítania az órát.

(delay of game)

Delay of game jelzése: A referee két kezét a mellkasa előtt összefonva mutatja a játék késleltetését. Ez a jelzés abban az esetben is látható, ha az egyik csapat időt kér, pedig már elhasználta a rendelkezésre álló lehetőségeit.

(false start/illegal formation)

False start/illegal formation jelzése: A referee alkarjait maga előtt körbe-körbe forgatva jelzi a false start-ot vagy az illegal formation-t. Abban az esetben is ezt a jelzést használja ha a kick off, vagy ha a safety kick a pályán kívül landol, valamint ha a rúgó csapat valamelyik tagja szándékosan kimegy a pályáról a punt alatt.

További cikkek ebben a témában: bírói jelzések

Bírói jelzések: crowd noise, fourth down, illegally touched ball, time out

(crowd noise, dead ball, neutral zone established)

A referee egyik kezét nyitott tenyérrel a magasba tartva jelzi, hogy a stadionban túlságosan nagy a tömeg zaja. Erre a jelre a játékidő felügyelője megállítja az órát. Ez a jelzés az adott játék végét valamint a neutral zone "semleges zóna" kialakulását is jelzi.

Fourth down jelzése: A referee egyik kezét ökölbe szorítva emeli a feje fölé. Ezzel jelzi a támadó félnek, hogy a negyedik próbálkozás következik.

(ball illegally touched kicked or batted)

Illegally touched ball jelzése: A referee ujjbegyeivel megérinti a vállait. A labdát ebben az esetben illegálisan érintette, rúgta, vagy ütötte el valamelyik játékos.

(timeout)

Timeout jelzése: A referee az időkérést a feje fölött keresztbe tett kézfejeinek lengetésével jelzi. Ha ezután a jelzés után a referee a fejére teszi a kezét, az hivatalos időkérést jelent.

Ugyan ezt a jelzést használja, majd egyik karját oldalra lengeti, ha a labdát az end zone-ba rúgják és nincs visszahordva. Ebben az esetben touchbacket jelent.

További cikkek ebben a témában: bírói jelzések

Bírói jelzések: touchdown, safety, first down

(Touchdown)

Touchdown jelzése: A referee kezeit egyenesen a feje fölött magasba nyújtva jelzi a touchdown sikerességét. Ugyan ezt a jelzést használja a field goal, az extra pont valamint two-point conversion -az extra pont 2 pontá alakítása- sikerességének esetében is.

(safety)

Safety jelzése: A referee a feje fölött a magasban két tenyerét összeérinti. Ezzel jelzi, hogy a védekező csapat pontot szerzett. Ez a jelzés akkor várható ha a támadó csapat a saját end zone-ja közelében készül a támadásra, úgy hogy az irányítójuk és a running back-jeik az end zone-on belül állnak.

(first down)

First down jelzése: Ha a támadó csapat elegendő számu yardot tesz meg a first down-hoz, akkor a referee jobb kezével vállmagasságban a védekező csapat gólvonala felé mutat.

További cikkek ebben a témában: bírói jelzések

2010. április 1., csütörtök

A bírók: Referee

(referee, jele R)

A referee általános felügyelettel valamint irányítással rendelkezik a játék felett. Ő az a bíró aki végleg dönt. Főbíróként is emlegetik. A fehér sapkája alapján könnyen felismerhető, a többi bíró fekete sapkát visel.

Minden egyes játéknál a támadó csapat mögött áll fel. A jobb oldalon helyezkedik el, ha az irányító jobbkezes, a balon ha bal kezes. Szintén megszámolja a támadó játékosokat.

Passz játékok alatt az irányítóra és az őt megközelítő védőjátékosokra koncentrálja figyelmét. Dönt az esetleges roughing the passer-ről (egy védő játékos a dobás után fölöslegesen szerel, sisakját, face maskját használja). Ha az irányító elveszti a labdát, eldönti, hogy fumble e vagy egy nem sikerült passz.

Futásoknál, a referee az irányítót felügyeli mialatt és azután, miután a running backnek átadja a labdát. Addig figyeli míg ki nem derül, hogy futás lesz e vagy fake. Ezután a runing back-re koncentrál és az ütközésésekre.

Punt-ok és field goal-ok alatt a referee a rúgót (és a tartó játékost) felügyeli. Nézi a támadó játékosokat akik őket megközelítik. Mivel előnyös helyzetben van a rúgó mögött, könnyen oda tudja irányitani valamelyik oldal bírát, ahol a rúgás esetleg kimegy.

Az NFL-ben és az egyetemi fociban illetve pár középiskolában, a referee bejelenti a büntetéseket, és tisztázza a bonyolult illetve szokatlan eseteket a média illetve a szurkolók számára.

Az NFL-ben és az egyetemi fociban a gyors visszajátszások felülvizsgálásánál a referee értekezik a replay bíróval aki a sajtó szobában található. Megvitatják a játékot, majd a referee ismerteti az eredményt a vezeték nélküli mikrofonján keresztül a közönséggel. AZ NFL-ben a visszajátszásokat a referee szintén megnézi az oldalvonal közelében található monitoron, és ő hozza a végső döntést. Az egyetemi futballban a replay bíróé a végső szó.

Az általános felszerelései mellett egy érme is megbújik a referee-nél. Ez a meccs előtti érmedobáshoz kell.

További cikkek ebben a témában: bírók

A bírók: Umpire

(umpire, jele U)

Az umpire a védőfal valamint a linebackerek mögött állva figyeli a támadó fal blokjait, a védőket hogy hogyan próbálják hárítani azokat, holdingot vagy illegális blokokat hív. Snap előtt megszámolja a támadó játékosokat.

Passz játékoknál mialatt a játék kibontakozik, a scrimmage vonala felé indul. Bünteti a támadó fal játékosait akik még passz előtt jópár yardot megtesznek vagy az irányítókat akik azután dobják el a labdát, amikor már átlépték a scrimmage vonalat. A rövid passzok esetén segít megitélni, hogy incomplete e.

Mivel az umpire azon a helyen helyezkedik el a pályán, ahol a legtöbb akció történik, így neki van a legveszélyesebb bírói poziciója. Ezért az NFL a 2001-es előszezonban kisérletezett az umpire referee mellett történő elhelyezésével. 2010 márciusában az az áthelyezés állandósult, az NFL bejelentése szerint. Erre azért volt szükség mert a 2009-es szezonban 5 sulyosabb sérülést szenvedtek az umpire-k /Két agyrázkódás három térd vagy váll műtét./

A pályán még egy dolga van ezeken a feladatain kívül: ő gondoskodik a játékosok felszereléseinek a szabályosságáról.

További cikkek ebben a témában: bírók