2010. július 31., szombat

Counter run

A counter run az az amerikai football játék, ahol a running back csak azért tesz egy lépést az egyik irányba, hogy megkapja a labdaátadást és a másik irányba indulhasson el. A gyenge oldali falemberek gyakran pull-t csinálnak és a futót a pálya mélyére segítik (counter trap). A játék a védőket pár lépéssel mozdítja el, ami pont elég a támadó falembereknek a jobb blokkolási szöghöz és ahhoz, hogy a futónak több helye lehessen.

2010. július 30., péntek

Play action passz

A play action vagy PA egy rövid játék, amely futójátéknak néz ki de valójában passz játék. Ebből a szempontból a draw play ellentéte. A play action passzt, olyan védelem ellen használják az amerikai footballban, ami a futásokat próbálja főleg megállítani. A támadás a play alatt igyekszik elhitetni a védelemmel, hogy futnak. Ha ezt jól teszik a védők nem mozognak idejében vissza passz coverage-be és az elkapóknak a linebacker-ek mögött több helye marad.

A play-action passz alatt a támadás a következő feladatokat végzi el:

 • Az irányító megkapja a snap-et és hátrál, hogy átadja azt a futónak.
 • A running back felkészül a labda átvételére.
 • Az irányító a labdaátadás alatt valójában visszahúzza a labdát vagy az üres kezét nyújtja a futónak miközben a védők szeme elől takarja a football labdát. Eközben egy lehetséges célpontot keres a pályán.
 • A futó úgy mozog mintha nála lenne a labda és a pálya mélyére tör.
 • A támadófal először lyukat nyit a futónak, majd rögtön azután passz védelembe húzódnak vissza.
 • Az elkapók a játék elején blokkolnak, hogy a védőknek jobban eladhassák a futást. Később rálépnek passz útjaikra.

End-around

Az end-around az amerikai footballban az a játék, ahol az elkapó az egyik oldalvonaltól a másik felé mozog és a labdát közvetlenül az irányítótól kapja. Az elkapó ezután két dolgot tehet: vagy a scrimmage felé fut, hogy yardokat szerezzen vagy ritkább esetben passzolhat egy másik jogosult elkapónak. Ez a fent említett klasszikus játék azonban ritka. Több esetben látható az, hogy a csapatok a futások nagy részénél alkalmazzák az end-around és az ál end-around-ok variációit.

Az end-around-ot néha összekeverik az end reverse-el, ahol az elkapó egy olyan játékostól kapja a labdát, aki már korábban az irányítótól megkapta azt. Az end-around-ban azonban a fumble kockázata kisebb, mivel csak egy labdaátadás van, míg egy reverse-ben minimum kettő. A kivitelezési ideje is rövidebb, csökkentve ezzel a yardvesztés esélyét. Ennek a módszernek az a célja, hogy a védelem döntéseit aláássa és hatékonyabbá tehesse a támadásokat.

Az end-around egyik leszármazottja az, amikor az irányító a running back-nek adja a labdát, de közben úgy tesz mintha nála lenne a labda és később az elkapónak adná. A valódi labdás játékosról a védők figyelme elterelődhet. Másik variációja az amikor az irányító átadást szimulál és vagy maga szalad a labdával egy másik irányba vagy passzol valamelyik elkapónak, beleértve azt is akivel az ál átadást csinálta. Ez a játék a play-action egyik formája. A passz rush-olók lelassulhatnak az irányító ál mozdulatait látva, ezáltal több ideje marad az elkapóknak, hogy nyitottá játszák magukat.
2010. július 28., szerda

The Longshots (2008)

Igaztörténet alapján: Curtis Plummer (Ice Cube) a korábbi középiskolás football sztár- akit szerencséje elhagyott- unokahúgát Jasmine-t (Keke Palmer) a helyi Minden Browns csapat irányítójává szeretné tenni.

Első lépéseit akkor teheti meg, amikor a csapat edzője (Matt Craven) megbetegszik. Curtis-szal és a csapat új irányítójával a Browns egészen a Pop Warner Super Bowl-ig menetel. Az Illinoisi Minden városát átlengi csapata szeretete és dicsősége.

A Pop Warner Super Bowl első női játékosnak meg kell harcolnia a fiú csapattársaival és az életében újonnan megjelenő édesapjával. Hamarosan rájön, hogy nagybátyja az, aki valójában törődik vele és nem csak tiszteli őt de régi mezét is viseli a 11-est.2010. július 27., kedd

Sweep

A sweep az amerikai football egyik futójátéka. A futó megkapja a labdaátadást vagy a rövid passzot az irányítótól és a scrimmage vonalával párhuzamosan kezd el futni. Ezalatt a támadó falemberek és a fullback elékerülhetnek és blokkolhatnak a futónak, mikor az a pálya mélye felé fordul.

A sweep fajtái:

QB sweep

(quarterback sweep)

Olyan futójáték, ahol az irányító miután általában shotgun formációban megkapja a snap-et kifelé szalad. Ez a játék az atletikus irányítók esetében kiváló lehet. A sweep alatt a támadó falemberek pull-t csinálnak, hogy a támadás pontjában extra blokkolók lehessenek. Általában egy vagy két guard pull-oz.

Buck sweep

(buck sweep)

Általában Wing-T formációból startol pár ál mozdulattal meghintve. Az irányító miután átveszi a labdát úgy is tehet mintha a fullback-nek adná azt. Valójában a wingback vagy a halfback kapja majd a labdát. Pull-t használnak a támadók, hogy a játék oldalán lévő védőket lekapcsolják. Ez a sweep egyéb játékokba is átcsaphat, mint például bootleg.


Toss sweep

(RB toss sweep)

Legtöbbször I vagy Singleback formációknál használják. Az irányító miután megkapja a labdát kifordul és odalöki a labdát a tailback-nek. I formációnál a fullback bármelyik védőt blokkolhatja aki áttört a zseben. Habár a toss sweep-nek nincs annyi eljátszható áljátéka mint a buck sweep-nek, mégis jobban alkalmazható és a futó hamarabb törhet a pálya mélyére.Flanker sweep

(flanker sweep)

Olyan futójáték amelynél flanker split out-ot fut a játéktól ellenkező irányba. Az irányító miután megkapta a snap-et a flanker oldalára szalad. A flanker eközben nagy ívben fordul a pálya mélyére. Az irányító vagy átlögyböli neki a labdát vagy átadja.


2010. július 25., vasárnap

Bootleg

Egy all-american irányítóhoz Frankie Albert-hez lehet leginkább fűzni a bootleg "feltalálását". A bootleg gyökerei az 1940-es évekig nyúlnak vissza és nevét a szeszcsempészek által használt módszer után kapta. A szesztilalom alatt egyes emberek a nadrágjuk mögé rejtették a whiskeyt. Az irányító a labdát rejti el hasonló módon a védők szeme elől a combjánál, hogy a futónak adott ál átadása még hihetőbb legyen.

A bootleg play az amerikai footballban az, amikor az irányító a labdával a pálya egyik széle felé szalad a scrimmage vonala mögött. Ezt egy play action vagy egy szimulált labdaátadás után is megteheti.


Az irányítónak blokkolhat egy falember vagy akár egyedül is megfuthatja az utat. Az utóbbit "naked bootleg"-nek vagy "waggle"-nek nevezik. A sokkal bonyolultabb variációi több eljátszott labdaátadást és több blokkoló falembert visznek a játékba. Egyik ilyen variációja a rollout. Miután az irányító meglépett a támadófal mögötti területről a pálya mélyére passzolhat vagy akár ő maga is szaladhat a labdával.

A bootleg-et főleg a mozgékony irányítóval rendelkező csapatok alkalmazzák. A védelmet ez a játék megzavarhatja, mivel a QB nem marad ott a zsebben, ahol elvileg maradnia kellene. Az irányító mozgása a defensive back-ek figyelmét is elterelheti ezáltal valamelyik elkapó szabadra játszhatja magát.

2010. július 24., szombat

Reverse "irány váltó"

A reverse egy viszonylag szokásos játék az amerikai footballban. A játék alatt több hirtelen váltás is történik a futás oldalirányú folyásában.

A klasszikus reverse tipikusan egy bootleg-gel, sweep-el vagy egy end-around-al indul, de még mielőtt a labdás átlépné a scrimmage vonalát átadja a labdát egy másik játékosnak (általában egy elkapónak), aki az ellenkező irányba kezd el szaladni azzal. Mivel a védőjátékosok nagy része az első futóra mozdul rá, a második labdahordozónak ha le tudja hagyni a védőket nagy esélye van hogy hatalmas yardmennyiséget szerezzen csapatának.

A reverse egyik variációja a double reverse. Ebben a play-ben a második labdahordozó szinte átviszi a pálya másik oldalára a labdát, ahol egy másik csapattársának adja át, aki megint az ellenkező irányba fog vele szaladni. A dupla reverse másodjára is meglepheti a védőket, de ennek kivitelezése több időt is vesz igénybe így nő a loss vagy az elejtett labdaátadás kockázata is.

Másik variációja a reverse option. A reverse option alatt a második labdás egy pár lépés után opcionálisan passzolhat egy a pálya mélyén álló csapattársának. Ez a játék hasonlít a halfback option playre.A videón egy double reverse option látható

Sok csapat reverse-el fenyegeti ellenfelét, hogy egy egyszerű sweep-el több yardot nyerjenek. Ebben az esetben az irányító a futónak löki a labdát, aki átadást szinlel egy a vele ellentétes irányba futó játékoscsapattársával. Ez az apró elterelés elég időt biztosíthat a futó számára, hogya védelem mögé kerülhessen.

Bubble screen

A bubble screen-t lényegében a Montana Grizzlies edzője Don Read hozta létre, de Lou Holtz a Notre Dame Fighting Irish főedzője vitte a magaslatokba. Bubble screen-nél a majd a labdát kapó játékos egy lépést tesz előre majd az irányíró felé fordul vagy hátrál egy picit vagy oldalaz. A falemberek ezalatt az ellenkező irányba próbálják eltolni a védelmet, hogy az elkapó útja viszonylag tiszta lehessen.

A bubble screen előnye az, hogy zónázó és emberfogó védelem ellen is használható. A nagy hátránya viszont az időzítésben rejlik. A zone blitz vagy ha a defensive end coverage-be mozog felboríthatja az időzítést, aminek a következménye legtöbbször egy sack.


2010. július 23., péntek

Draw play

A draw play-t a Paul Brown edzette Clevelend Browns játszotta először véletlenül. A csapat irányítója Otto Graham megbotlott egy passzjáték alatt és kétségbeesésében átadta a labdát Marion Motley-nek. Ez a baleset jelentősen hozzájárult a modern football támadó eszközeinek bővítéséhez.

A draw vagy draw play "húzás" mostani meghatározása szerint az amerikai football olyan játéka, ami passzjátéknak néz ki de valójában futójáték. Úgy is mondhatnánk, hogy a play action pass ellentéte. A draw play mögött meghúzódó ötlet az, hogy agresszívan megtámadják a pass rush-oló védelmet és elhúzzák őket, hogy több hely maradjon a futónak. A draw play-ek kedvelt formációja a shotgun, de center alól is indítható. A draw-ra késleltetett átadásként is szoktak hivatkozni.
Támadó mozgás a draw play alatt:
 • Az irányító úgy hátrál mintha passzra készülne, és éppen annyira teszi azt, hogy a pass rush-ok jöjjenek.
 • A támadó falemberek futólagosan passz blokkokat csinálnak, de a védőket igyekeznek kifelé tolni, hogy rést hozzanak létre a védelmen.
 • A running back úgy tesz mintha a passz védelemben segítene, aztán az irányítótól átveszi a labdát és a falemberek által létrehozott résen átgyömöszöli magát és a pálya mélyére igyekszik.
 • Az elkapók jól látható out utakat futnak a pálya mélyén, hogy a defensive back-eket elvonják a játéktól.
Ezen játék egyik variációja a quarterback draw. Itt az irányító nem adja át a futónak a labdát, hanem maga szalad vele. A futó dolga ekkor a blokkolás.


Másik variációja a wraparound draw. Ennek kivitelezése több időt vesz igénybe. Az irányító úgy tesz mintha kifutna a labdával a zsebből, de közben átadja a futónak a labdát, aki a másik irányba fut vele.
2010. július 22., csütörtök

Brian's Song (1971)

Gale Sayers a Chicago Bears csapatához csatlakozik. Brian Piccolo egy célratörő running back. Habár mind a ketten ugyan azért a pozícióért harcolnak a csapatban és annak ellenére, hogy Sayers fekete Piccolo pedig fehér szobatársak lesznek. Amikor Sayers lesérül Piccolo segít neki felépülni. Jó barátokká válnak. Később feleségeikkel együtt kell szembenézniük a kegyetlen valósággal...

Jim Thorpe -- All-American (1951)

Jim Thorpe amerikai indián igaz története, aki az Oklahoma állambeli rezervátumban nő fel. Később főiskolás olimpikonná válik, majd pedig profi footballistává. Miután medáljaitól szakmai szempontok alapján megfosztják és edzői álmai is kudarcba fulladnak Thorpe élete kezd széthullani. Házassága főiskolás szerelmével véget ér és Glenn "pop" Warner-en kívül mindenki számára egy elfelejtett alakká válik.

Tight end feladata

A West Coast Offense megjelenése óta a tight end-eket elkapóként gyakrabban használták mint blokkolóként. Régebben a tight end olyan blokkoló volt, aki jogosult volt a labda elkapására. Manapság a tight end-ek inkább olyan nagyobb és lassabb elkapók, akik hatékonyabban blokkolnak.

(tight end passz útvonalak)
Elkapás
Egyes játékokat direkt úgy terveznek meg, hogy a tight end-ek elkapási jogosultságát használják ki. Az elkapókkal szemben némely esetben a tight end-re nem jut védő. A tight end tartalék opció is lehet az irányító számára, ha az összes elkapóját levédték. A tight end általában gyorsabb mint a legtöbb őt védő linebacker, és gyakran erősebb is mint a corner-ek vagy a safety-k, akik szerelni próbálják. Még ha sebességük és elkapási képességük alapján osztják a játékosokra a tight end posztot, manapság több feladatot kapnak a futójátékoknál mint a passzjátékoknál. A tight end-eket a speciális csapatrészben is használhatják. Jól megbecsült helyet kaphatnak a "hands team"-ekben, amelyek a legjobb elkapókat foglalják magukba a pályán.


Blokkolás
Az NFL-ben a tight end-ek nagyobbak és lassabbak mint a szélső elkapók, de ez a hátrány a blokkolásnál az előnyükre válik. A fullback mellett a tight end feladata a labdát hordozó játékos előtti blokkok végrehajtása vagy lyuk megnyitása. A zseb erősítésére is kiválóan alkalmazható játékosok. Hasonló módon képesek blokkolni mint a falember társaik. Egyes csapatok előszeretettel használnak tight end-eket csupán blokkolásra, bár erre a pozícióra legtöbbször egy falembert osztanak be. Ekkor jelzik a referee-nek, hogy ő jogosult az elkapásra -> Tackle Eligible. Gyakran fullback "H-back" pozícióba teszik őket támadásnál. Ekkor szintén a tackle mellé de a scrimmage vonalától kissé hátrébb állnak fel a támadáshoz.

Tight end

A tight end az amerikai footballban a támadó csapat egyik játékos pozíciója. Gyakran a támadó vonal utolsó játékosai, de kissé más feladatuk és felépítésük van mint a támadó falembereknek. Szerepük nagy mértékben függ a taktikától, de fő feladataik a következők:
 • a labdás játékosnak való blokkolás futások alatt (futó, irányító)
 • passzok elkapása
 • a zseb erősítése passzjátékok alatt


A tight end-ek általában egy támadó tackle mellé állnak fel a játékhoz. Tehát a fal azon az oldalon egy emberrel erősödik. Ezt az oldalt erős oldalnak nevezik. Annak ellenére, hogy a fal mellett áll fel nem számít falembernek, hacsak a huddle-ben nem ezt a feladatot kapja. A tight end inkább elkapó játékos mint falember és Y elkapóként is hivatkoznak rá.

Passz utak: Wheel routeA Wheel route-ot az elkapók vagy a running back-ek futják. Ha receiver futja, a játékos rögtön egy quick out úttal kezd, majd ívben a pálya mélyére kezd el szaladni. Általában a belső elkapók futják ezt az utat, míg az első számú elkapó befelé fut, hogy elhúzza a védelmet. Amikor a futónak osztják ezt az utat, ő az oldalvonal felé szalad és végig az irányítót nézi mintha passzt várna tőle, majd egyenesen a pálya mélyére szalad az oldalvonal mentén.

(egy futó wheel)

Nagyon jól használható út, mivel a corner az elkapó első bevágásánál általában igyekszik a passz és az elkapó közé kerülni, hogy megpróbálja megelőzni, blokkolni vagy megszerezni a labdát. Amikor az elkapó a pálya mélye felé vág be a corner már hátrányba került. Ebben az értelemben nagyon hasonlít az out-and-up útra vagy a chair útra, de nem használ olyan éles második bevágást. Futóknál azért jó ez az út, mert a védők azt feltételezik, hogy a futó a scrimmage mögött passzból kapja a labdát. Ezt egy pump fake-el az irányító alá is írhatja. A védelem ekkor a futóra fog koncentrálni és még ott megpróbálják levédeni, de ekkor a futó az end zone felé veszi az irányt.

Screen passz típusok

A screen passznál a quarterback úgy hátrál mintha nagy dobásra készülne. Ezalatt a védő falemberek a zseb látszatát keltik és 1-2 másodpercig feltartják a védőket majd átengedik őket. Az a játékos, aki majd a screen passzt kapja, az átáramló falemberek mögé mozog és várja a passzt. A külső elkapók jól látható külső utakat futnak, hogy elhúzzák az embereket. Ezáltal hely keletkezik mögöttük. Ha minden a papírforma szerint történik a defensive back-ek az elkapókkal lesznek elfoglalva, a védő falemberek túlfutnak azon a ponton ahonnan még levédekezhetnék a játékot. Az egyedüli védelmet a linebacker-ek fogják csak alkotni, akikre a támadó falemberek vetik magukat.

Több fajta screen passz van amit, meg lehet dobni:
 • A "hagyományos" screen passzt egy futó kapja a fent leírt módon. Checkdown-ként is hivatkozhatnak erre a játékra.
 • A tight end screen ugyan az mint a fent leírt játék csak futó helyett a tight end kapja a labdát.
 • A wide receiver screen vagy a jailbreak screen az, ahol a falemberek a labdát elkapó receiver előtt szaladnak. A blokkolás gyakran olyan, mint amikor az egyik elkapó a másiknak blokkol. Azt a wide receiver screen-t, ahol a labdát elkapó játékos az irányító felé mozog és egy vagy több elkapó blokkol neki tunnel screen-nek nevezik.
 • A "quarterback throwback" screen az a játék, ahol az irányító egy futónak vagy egy elkapónak löki a labdát és az ellenkező irányba kezd el szaladni. Pár falember az irányító előtt fut ekkor. A futó vagy az elkapó aki korábban a labdát kapta lateral-t dob az irányítónak, aki a falemberek védelmében törhet előre. "Blitz Beater"-nek is nevezik, mivel szinte csak a sokszor blitz-elő védelmek ellen használják. A blitz alatt először a futó marad szabadon majd amikor az irányító neki dobta a labdát akkor pedig maga a QB. A QB throwback rengeteg yardot vihet az irányító statisztikájába, ha fürge a játékos. Egy jól kivitelezett QB throwback gyors pontszerzéshez vezet ezért a védelem arra kényszerül, hogy kevesebbet blitz-eljen.

 • A "middle screen" az, ahol minden úgy történik mint a hagyományos screen passznál csak annyi a különbség, hogy a falemberek a pálya közepén maradnak.

Screen pass

A screen passz az amerikai football egy játék típusa. Egy screen passz alatt rengeteg minden történik egy időben annak érdekében, hogy a védőkkel elhitessék, hogy hosszú passzra készül a támadás. Valójában a készülő passz viszonylag rövid lesz. Gyakran épp hogy csak a védő falemberek vonaláig repül a labda. A screen passzokat olyan agresszív védelem ellen használják a leggyakrabban, akik a dobóra vadásznak. A passz rush során kevesebb védő marad, akik megállíthatnák a mögéjük dobott passzjátékot.

Amilyen eredményes lehet, olyan sebezhető is a screen passz, mivel még egy védő falembernek is igen egyszerű elütni vagy megszerezni a dobást ha az irányító és az elkapó közé tud kerülni. Ha a labdát a védő megszerzi szinte senki nincs, aki megállíthatná a védőcsapatot a pontszerzésben. Legutóbb a 2010-es BCS bajnoki mérkőzésén az Alabama védő falembere Marcell Dareus csípett el egy a Garrett Gilbert-nek szánt shovel passzt. 28 yardos TD-t szerzett belőle.Akárcsak a többi passz a screen passzok is változó nagyságúak ám dobásmódjuk különböző is lehet. A futóknak dobott screen passzokat akár a pálya gyenge akár az erős oldali flat-jébe dobják, szimplán screen passznak nevezik. Az elkapóknak dobott screen passzok között négy fajtát lehet azonban megkülönböztetni: bubble screen, middle screen, slot screen, és slip screen.

2010. július 21., szerda

Horse feathers (1932)

Professzor Quincy Adams Wagstaff-t a Huxley Főiskola elnökévé választják. Fiával, Frankkel való kapcsolata koránt sem olyan lovagias mint az oktatás felé mutatott hozzáállása. Frank a rivális Darwin iskolát szeretné legyőzni és ezért minden eszközt bevet. Sikerül meggyőznie apját, hogy két egyébként a kocsmákban lógó football játékost felvegyenek a csapatba. Sajnálatos módon Wagstaff tévedésből két másik alakot, Baravellit és Pinkyt fogadja a focicsapat szárnyai alá. Mikor kiderül, hogy a Darwin Iskola a valós játékosokat megszerezte, Wagstaff felbérli Baravellit és Pinkyt, hogy rabolják őket el...


Johnny Be Good / Johnny, a tökéletes (1988)

Toborzás ideje van és annak ellenére, hogy Johnny Walker alacsony és vézna ő Amerikai legtehetségesebb fiatal football játékosa. Johnny dilemmája: Fogadja e el a sok tehetségkereső ügynök ajánlata közül valamelyiket vagy a helyi állami egyetemre jelentkezzen, hogy barátnőjével maradhasson, ami azt is jelenti, hogy football karrierjét fel kell adnia.

Knute Rockne All American (1940)

Lars Rockne és családja a négy éves Knute-tal együtt 1892-ben vándorol be Norvégiából Chicagóba. Knute a húszas évei közepére elegendő pénzt spórol meg, hogy jelentkezzen a kétes hírű Notre Dame Egyetemre, ahol később a kémia és a football területén remekel. Míg ő és csapattársai a nyári szünetekben életmentőként dolgoznak, az előre passzt valóságos támadófegyverré kovácsolják. Az Army csapata ellen egy történelmi meccset vívnak.

Miután lediplomázott Rockne tanár lesz és részmunkaidőben edzősködik. Tanári karrierjét idővel otthagyja, hogy minden energiáját a footballba fektethesse. Iskolai főedző ideje alatt, olyan kiváló játékosokat edz, mint George Gipp, aki idő előtt elhalálozik és a négy lovast "Four Horseman". Több újító taktikát fejleszt ki, köztük a pálya mélyén történő váltást...

Semi-Tough (1977)

A barátság a két szabadlelkű profi football játékos és a tulaj lánya között veszélybe kerül, amikor ketten egymásba szeretnek.

2010. július 20., kedd

Passz utak: Out

Az Out út (vagy Jet út) az az út, ami esetén az elkapó fly utat kezd el futni (egyenesen a végzóna felé iramodik), de egy bizonyos lépésszám után 90 fokos szögben az oldalvonalak felé vág ki. Ha a kivágás pár lépés után következik, akkor "Quick Out"-ról van szó.

Legtöbbször a félidők végén használják a csapatok az out utakat. Amikor az elkapó megkapja a labdát pár pillanat alatt elérheti az oldalvonalat. Ha kilép az óra megáll, ezáltal a csapatok takarékoskodhatnak az idővel.

Az Out és az in utakat nehéz emberfogásban levédekezni, de ha egy védőnek sikerül megcsípni a labdát, akkor gyakran tiszta útja van az end zone-ig.

Az alábbi videó elején látható, ahogy az Atlanta Falcons az out utakat gyakorolja.

Checkdown

Amikor a szélső elkapókat a passzjátéknál levédik, az irányítónak máshogy kell megszabadulnia a labdától. Ekkor az utolsó lehetőségek egyikeként passza vagy egy futót vagy egy tight end-et talál meg. A "Check down" azt jelenti, hogy az irányító az összes elkapót leellenőrizte.

Az irányítók addig nem húzzák elő a tarsolyukból a checkdown passzt amíg nincs rá szükség. Előbb 3-4 másodpercet várnak, hogy a szélső elkapók szabaddá játszák magukat. Ezalatt persze a védőfal sem tétlenkedik. Bőven elegendő idejük van, hogy áttörjenek a zseben és nyomást gyakoroljanak az irányítóra. A checkdown általában ezért a védelem arca előtt történik.

A checkdown nem csak vésztartalék hanem hatásos fegyver is lehet. Amikor a védelem linebacker-eket és/vagy defensive back-eket is blitz-elni küldi hatalmas rések keletkezhetnek a scrimmage mögött, és a pálya mélyén védekező többi védő között, amit a támadó csapat kihasználhat. Igaz ezek a passzok nem olyan látványosak, mint a pálya nagy részét átívelő dobások, de jelentős yardmennyiségeket nyerhet vele a támadás. A checkdown passzok végrehajtásának képessége ezért jelentősen tükrözi az irányító képzettségét és képességeit.

A screen passz a playbook-okban sok esetben checkdown-nak számít.

Shovel pass

A screen passzra néha shovel passzként is hivatkoznak, de a screen passzal ellentétben, ami egy play fajta, a shovel passz az egy másmilyen dobásmód. Az irányító suttyomban vagy fonákul hajítja a labdát közvetlenül előre az elkapónak.

Ha egy játékban, amit az offensive koordinátor hív, shovel passzt használ az irányító az definíció szerint screen passz. A leggyakrabban azonban az irányító akkor használja ezt a passzfajtát, ha a védőket próbálja lerázni (scramble) vagy közeleg a sack. Ekkor a legközelebbi szabad elkapóhoz löki a labdát, aki valójában lehet nem is volt korábban célpont. Az ilyen esetekben a shovel passz a legalkalmasabb, mivel kis mozgással gyorsan végrehajtható. Ha az irányító felszabadításként használja, akkor a shovel passz nem számít screen passznak.

Vállvédő, protektorok és sisak nélkül

Nem csak védőfelszerelésben lehet egymást püfölni. Az alábbi videón kontaktos flag football látható. 7 a 7 ellen játszanak.

All the Right Moves / Tökéletes mozdulatok (1983)

A történet egy gimnáziumi amerikai focicsapat önfejű sztárjáról szól, aki arról álmodik, hogy a sportösztöndíj segítségével végre kiszabadulhat a kis nyugat-pennsylvaniai acélvárosból. Hasonlóan ambíciózus edzője főiskolai pozícióra tör, de céljai veszélyeztetik a focista álmait...

Forrás: kritikustomeg.org

Any Given Sunday / Minden héten háború (1999)

Mindegy, hogy ki az ember, mindegy, miből él, mindig lesz valaki, aki fiatalabb, gyorsabb és erősebb. Erre döbben rá az idősödő Tony D'Amato, a négy éven át bajnok Miami Sharks focicsapat vezetőedzője. A legújabb bajnokságban a csapat háromszor egymás után veszít, a rajongók elpártolnak, a jól bevált, idősebb csapat kapitánya és sztárja súlyosan megsérül, ám ennek ellenére ragaszkodik a sportban szerzett hírnevéhez. D'Amatónak eközben elromlott házasságával, tőle elpártoló gyerekeivel és a csapat fiatal társtulajdonosával, Christina Pagniaccival is meg kell küzdenie.

Pagniacci az apjától örökölte a csapatot, és a marketing diktálta feltételeket szem előtt tartva akarja a Sharkst menedzselni. Márpedig egy vesztes csapat rossz befektetés. Cap Rooney a Sharks dicső múltjának szimbóluma, ám öregszik, és csak a saját legendája megtartásáért küzd. Amikor megsérül, a fiatal hátvéd, Willie Beamen lép helyette pályára, aki nehézkes kezdés után mind a nézőket, mind a csapat vezetőségét ámulatba ejti. Noha D'Amato meggyőződése, hogy a játéknak "többnek kell lennie, mint pusztán győzelemnek", a gyakorlatias "Steamin' Beamen" csak egy dolgot tart szem előtt: a győzelmet, illetve az óriási bevételt, melyet egy profi játékos rövid pályafutása során szerezhet. D'Amatót így több oldalról is szorítják: Beamen kíméletlen győzelemvágyával, Christina Pagniacci pénzügyi józanságával, és Cap kétségbeesett próbálkozásával, hogy még visszakerüljön a pályára...

Forrás: kritikustomeg.org

Friday Night Lights / Péntek esti fények (2004)

A Péntek esti fények egy bátor baráti társaság a Permiai Párducok 1988-as szezonjáról szól. Ők Texas történetének legsikeresebb középiskolai futballcsapata.

A csapat fiatal játékosai számára minden meccs lehetőség arra, hogy felülemelkedjenek kisvárosuk korlátain és megvalósítsák tünékeny álmukat - hogy 18 éves korukra futballsztárokká váljanak.

A film élénk képet fest Odessáról és más hozzá hasonló amerikai kisvárosokról, ahol az őszi szezon alatt hetente egyszer feltámadnak a város reményei, amikor kigyúlnak a stadionban a vakító Péntek esti fények.

Forrás: kritikustomeg.org

Gridiron Gang / Erőpróba (2006)

A Dwayne "The Rock" Johnson főszereplésével készült Erőpróba a fegyházak és az amerikai futball kegyetlen világában játszódik. Sean Porter (Johnson) egy Los Angeles-i javítóintézet fegyőre. Elkeseredéssel tölti el, hogy a fiatalok többsége, amint szabadlábra kerül, vagy újra a börtönben köt ki, vagy erőszakos halált hal az utcán. Munkatársával, Malcolm Moore-ral (Xzibit, Pimp My Ride) kétségbeesetten keresik a megoldást, míg végül az amerikai futball segítségével próbálnak önuralmat és felelősségtudatot nevelni a srácokba. Szeretnének felállítani egy versenyképes csapatot, ám a futball-szezonig mindössze négy hetük van. A lehetetlennel határos vállalkozás hatalmas kihívás elé állítja a fiatalokat, és Porter vezérletével megtanulják az akaraterő, a kitartás és a kölcsönös tisztelet fontosságát.

Forrás: kritikustomeg.org

Hometown Legend / A csapat reménysége (2002)

Buster Schuler (Terry O'Quinn) az alabamai Athens városi amerikai focicsapatának legendás edzője visszavonul, amikor fia a pályán hal meg. Mindig is kritizálták keménységéért, nem maradt lelkiereje az eset után a támadások visszaverésére. Azóta az Athens Crusaders csapatának nem volt nyerő szezonja. Tizenkét évvel később a tehetséges fiatalok meggyőzik az edzőt a visszatérésre. Elvis Jackson (Nick Cornish) sokak szerint a legnagyobb reménység. Ő is arról álmodozik, hogy megkapja az évi egyetlen sportösztöndíjat. Viselkedése azonban botrányos és hátráltatja előmenetelét. Ráadásul az iskolát bezárás fenyegeti. A szemrevaló Rachel (Lacey Chabert) az ösztöndíj összegét inkább az iskola megmentésére fordítaná. Hogyan nyerhet a szív és az ész egyszerre?

Forrás: kritikustomeg.org

Invincible / A legyőzhetetlen (2006)

Vince gyerekkora óta rajong az amerikai fociért. Arról álmodott, hogy egyszer a legjobbakkal küzdhet majd a pályán. Vince azonban nem lett profi sportoló, soha nem játszott focicsapatban. Helyettesítő tanárként, részidős pultosként keresi a kenyerét. A szerencse váratlanul rámosolyog: a Philadelphia Eagles edzője nyílt válogatást hirdet. Vince is jelentkezik, és ő döbben meg a legjobban, amikor kiderül, hogy igazi őstehetség a fociban! Harminc évesen, amikor mások már a visszavonulást fontolgatják, ő végre lehetőséget kap, hogy valóra váltsa az álmát.

Forrás: kritikustomeg.org

Jerry Maguire / Jerry Maguire - A nagy hátraarc (1996)

Jerry Maguire életében minden együtt van ahhoz, hogy megtestesítse korunk ideálját: sikeres sportmenedzser rengeteg ügyféllel, rengeteg pénzzel és egy szintén sikeres menedzser-menyasszonnyal. Jerry azonban egyszercsak rádöbben arra, hogy a sok munka és a pénz utáni kíméletlen hajsza kiölte belőle az embert. Egyetlen éjszaka alatt kiáltványt fogalmaz, melyet másnap mindenki kitörő lelkesedéssel fogad a munkahelyén. Hamarosan azonban rá kell ébrednie, hogy a szép elvek és a sikerorientált gyakorlat között áthidalhatatlan szakadék tátong - egyik percről a másikra kirúgják állásából. Cserbenhagyják ügyfelei, a neves sportolók, és menyasszonya is szakít vele. Csak ketten állnak mellé: egy másodosztályú focista és a kisfiát egyedül nevelő bájos könyvelőnő. Hármasban vágnak neki, hogy meghódítsák a világot...

Forrás: kritikustomeg.org

Leatherheads / Bőrfejek (2007)

A történet 1925-ben, az amerikai futball hőskorában játszódik, amikor is egy gondokkal küszködő csapat kapitánya, Dodge Connolly (George Clooney) egy igazi sztárjátékost szerződtet csapatába, a jóképű háborús hőst, Carter Rutherfordot (John Krasinski). Az új fiú azonban nemcsak a játékot változtatja meg, hanem gyorsan a csapatkapitány szerelmi riválisa lesz - miután felbukkan a színen a tűzről pattant riporternő, Lexie Littleton (Renée Zellweger).

Forrás: kritikustomeg.org

Necessary Roughness / Rögbi bunda (1991)

Texas állam Armadilos csapata négy helyet esett vissza. Ráadásul egy korrupciós botrány majdnem véget vet az egész futball-szezonnak. Így a derék edzőnek egy vadonatúj csapatot kell összeállítania...

Forrás: kritikustomeg.org

North Dallas Forty / Futball cirkusz (1979)

Egy részben az 1970-es Dallas Cowboys-ra alapozott történrt.

Radio / Rádió (2003)

Robert Kennedy a kisváros bolondja volt, mindenki csak "Rádió"-nak hívta. A kölykök kiközösítették maguk közül, állandóan gúnyt űztek a fogyatékos fiúból. Robert rajong a futballcsapatért, minden gondolata körülötte forog. Volt bátorsága is, hogy megcsinálja a lehetetlent, amihez segítséget kap a középiskolai futballedzőtől. Barátságának és támogatásának köszönhetően Robert a csapat segédedzője lesz. Sok kemény küzdelem után a helyi csapat a bajnoki címért mérkőzhet, a város lakói pedig örökre szívükbe zárják mindkettőjüket.

Forrás: kritikustomeg.org

Remember the Titans / Emlékezz a titánokra! (2000)

Boone (Denzel Washington) kiváló amerikai futballedző hírében álló fekete tanárember. 1971-ben a virginiai Alexandria városában megkezdik a faji elkülönítés felszámolását, amelynek jegyében összevonnak két iskolát. Az amúgy is meglévő feszültségeket tetézik Boone kinevezésével az egységes csapat élére. A fehér fiúk korábban sorra nyerték a meccseket, nehezen fogadják el az új színesbőrű edző utasításait. Az edzőtáborok eleinte botrányos verekedésektől hangosak, de a srácok lassan rájönnek, hogy az egymás elleni gyűlölet felesleges. Jól szerepelnek a bajnokságban, de a legfontosabb meccs előtt a kapitány autóbalesetet szenved. A Titánok csapatának most igazi egységet kell mutatnia...

Forrás: kritikustomeg.org

Rudy / Mindent a győzelemért! (1993)

Rudy Ruettiger egy kis elszántságért nem megy a szomszédba. Még kisiskolásként a fejébe vette, hogy belőle futballsztár lesz, és ebből egy jottányit sem enged. Pedig az amerikai futball világa csak kőkemény szívű, harcedzett vasgyúróknak való, egy zöldfülű újonc könnyen megütheti a bokáját. Rudy azonban soha nem hátrál, és egy szép nap eléri a célját.

Forrás: kritikustomeg.org

The Best of Times (1986)

Egy kisvárosi lapkiadó vezetője elhatározza, hogy újra játszat egy football mérkőzést.

The express (2008)

Igaz történeten alapuló film, amelyben a fiatal Ernie Davis életét követhetjük végig a haláláig. Az élete értelme a sportokban rejlik, azon belül is az amerikai fociban. A film az 1940-es 50-es és 60-as években játszódik, tehát Ernie-nek meg kell küzdenie a faji megkülönböztetéssel és a későbbiekben kiderülő halálos betegségével is.

Forrás: kritikustomeg.org

The Longest Yard / Csontdaráló (2005)

Egy sztársportoló is kerülhet nagyon mélyre. Ennél mélyebbre azonban biztosan nem. Paul Crewe (Adam Sandler) egykor az amerikaifoci bajnokság ünnepelt játékosa volt, ma csak egy a rabok között: igazi nehézfiúkkal összezárva tölti mindennapjait az USA egyik legjobban őrzött, legrosszabb körülmények között fenntartott börtönében. Ám a fegyencek között akad egy régi ismerős: egykori edzője (Burt Reynolds) is itt tölti életfogytig tartó büntetését. A börtönigazgató bíztatására a rabok edzeni kezdenek, és a szedett-vedett társaság hamarosan kihívhatja legnagyobb ellenfelét: az őrök válogatottját. A pályára kifutó csapatok mindennél jobban gyűlölik egymást. Eddig sem vigyáztak a másik testi épségére. Ami most a pályán folyik félig játék... félig van egy másik, kimondatlan célja is: a játékosoknak, a bíróknak és a börtönigazgatónak is.

Forrás: kritikustomeg.org

The Program / Út a csúcsra (1993)

Az Ordas Farkasok válságban vannak. Az amerikai egyetemi focicsapat mestere - James Caan - a következő idényre leszerződteti a nagy reményű fekete fiút Barnell Jeffersont és megkezdődik az embert próbáló felkészülés. Az évad jól kezdődik, a játékosok döntő fölénnyel nyerik az első tét meccset. Mikor Joet, a csapat meghatározó egyéniségét ittas vezetés és garázdaság miatt kényszerpihenőre küldik, a döntőbe jutás kétségessé válik. A mester a végsőkig kitart fiai mellett, míg elérkezik az utolsó nap, az utolsó esély arra, hogy feljussanak a csúcsra.

Forrás: kritikustomeg.org

The Replacements / A cserecsapat (2000)

A Washington Sentinels egyike a a profi amerikai focibajnokság legerősebb csapatainak - a szuperkupa igazi esélyesei lehetnének, ha a játékosok nem kezdenének el sztrájkolni magasabb fizetésért. Ha nincs, aki a labdát kergesse, csapat és siker sincs. Az edző azonban nem ilyen kishitű. Sebtiben nekilát egy új, cserecsapatot toborozni. Igaz, nem válogathat a legmenőbbek között, de legalább lelkesedésben nincs hiány az új csapattagok körében. Az egyetlen igazi sportember az új csapatban Shane Falco, aki valaha atléta volt, de katasztrofális körülmények között félbeszakadt pályafutása. Clifford szívét-lelkét beleadja a játékba, csak a labdát képtelen elkapni. Nigel a hagyományos európai focihoz szokott, skót, mellesleg pedig láncdohányos. Bateman egykor zsaru volt, de dühkitörései miatt nem maradhatott sokáig szolgálatban. Fumiko eddig még talán tévében sem látott focimérkőzést, viszont ő lehet a védelem legerősebb bástyája - lévén szumós. Végül a csapat jómadara, Wilkinson, aki csak feltételesen van szabadlábon.

Forrás: kritikustomeg.org

The Waterboy / A vizesnyolcas (1998)

Bobby a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető az élet császárának. Harmincegy éves korára sem sikerült önálló életet kialakítania, néha már-már fuldoklik a túláradó anyai szeretettől. A mama ugyan remek háziasszony, ám cserében meglehetősen rövid pórázon tartja fiát. Bobby egyetlen társadalmi kapcsolata a foglalkozása. A srác egy helyi főiskolai futballcsapat vizesfiújaként gondoskodik a játékosok folyadékellátásáról, miközben állandó célpontjává válik rosszindulatú tréfáiknak. Visszavágásról szó sem lehet, aztán egy szép napon az edzőnek is elege lesz a feladatát túl komolyan vevő vízhordóból, és kirakja a fiú szűrét. A vizesfiút a bajnokság legrosszabb főiskolai csapatának edzője karolja fel, aki azonban megtanítja arra, hogyan kell levezetnie dühét, ha kicsúfolják. Bobby akaratlanul is a csapat legnagyobb sztárja lesz, mivel dühkitöréseit csodálatos "földrevitelekben" éli ki. Nincs az az ellenfél, aki meg tudná fogni őt. Az eredmény: a csapat Bobbynak köszönhetően egyre feljebb kapaszkodik a bajnoki ranglétrán. Mindez persze anyuka háta mögött zajlik, csak remélni tudjuk, hogy a kedves mama, azon kevesek közé tartozik, akik nem látják a filmet!

Forrás: kritikustomeg.org

We are Marshall / Több mint sport (2006)

Az amerikai foci nem a gyengék sportja: kíméletlenül a földbe döngöl. Az élet kegyetlen csapást mért a Huntington-i Marshall Egyetem focicsapatára: egy repülőgép-szerencsétlenség végzett az iskola teljes futballcsapatával. Sokan úgy vélik, innen nincs visszaút, de Jack Lengyel más véleményen van. Elvállalja azt a feladatot, amit senki más nem mert volna: újjászervezi a Marshall Egyetem futballcsapatát.

Forrás: kritikustomeg.org

Wildcats / Vadmacskák (1986)

A későn érő Molly, három lány anyja a gimnázium amerikai football csapatának edzői posztjára áhitozik. Jóindulatú kollégái elintézik, hogy a kis szöszi a környék legrosszabb iskolájánál, a Central High-ban kapjon lehetőséget, amit nem utasíthat vissza. Hogy precizen fogalmazzunk, a Central katasztrófa terület, rendőrségi szempontból hadi övezet. Az egyetlen alkalom, amikor a Central focicsapata, a Vadmacskák meccset nyert akkor volt, mikor az ellenfél busza lerobbant. Szabatosan fogalmazva, a Vadmacskák egyszerűen állatok.

Forrás: kritikustomeg.org

Az elkapók

Az irányítók semmire sem mennének elkapók nélkül. Ők azok a játékosok, akikhez úgymond ragad a labda, a nehéz passzokat akár egy kézzel is megszerzik és futni is tudnak. Az egykezes elkapást az edzők azonban nem szeretik, számukra a biztosabb kétkezes elkapás ad jó szájízt.

A wide receiver-ek (szélső elkapók) és a tight end-ek az elsődleges játékosok, akik labdát kapnak, de a futók szerepe is jelentősen megnőtt a passzjátékokban a west coast offense megjelenése óta.

Az elkapó lehet alacsony, magas, sovány, gyors és fürge, a lényeg az, hogy ügyes legyen a keze, a védelem nyomása alatt is tudjon a feladatára koncentrálni, elszánt legyen és kibírja a nagy ütközéseket. A labda fogócska mellett az elkapóknak más feladataik is vannak. Futások alatt, blokkolniuk kell az ellenfél játékosait. A legjobb az ha az ellenfél corner-eit a hátukra lökik, de az is elég ha csak messze tartják őket a futó játékostól.

A tight end nem olyan gyors játékos mint a szélső elkapó. A szerepe mást követel meg tőle. A tight end fő feladata a rendszeres blokkolás. Nem kell olyan jó százalékban blokkolniuk mint a falembereknek, de talpon kell maradniuk. Az ő számukra is fontos azonban a jó labdaérzék.


Az alap támadásnak általában öt lehetséges elkapója van. Két futó, egy tight end és két szélső elkapó. A wide receiver-ekre X és Z elkapóként is hivatkoznak. Az X elkapó a split end, aki a formáció gyenge oldalára áll fel. A Z elkapó vagy a flanker a formáció erős oldalán készül a játékra. A tight end-re mint Y elkapóra hivatkoznak.

Híres lateral "oldalra" passzok: River City Relay

A River City Relay vagyis a River városi váltó az NFL történetének egyik híres játéka. A Floridai Jacksonville adott otthont a mérkőzésnek 2003 december 21-én, ahol a New Orleans Saints és a Jacksonville Jaguars tört egymás eredményének az életére.

A Saints 7-7-es szezonállással érkezett a meccsre. Céljuk a playoff-ba való bekerülés volt, amit legutóbb 2000-ben tehettek meg. Ahhoz, hogy esélyük legyen a kvalifikációra mindkét befejező meccsüket megkell nyerniük. A Saints ennek megfelelően indítja játékát és a meccs elején 3-0-ás vezetésre tesz szert John Carney sikeres mezőnygólja után. A mérkőzésen azonban a Jaguars uralja a pályát. A meccs utolsó másodperceiben az állás 20-13 a javukra.

A Saints a saját 25 yardosukról készül neki az utolsó játéknak. Második és tíz. Aaron Brooks az irányító a pálya jobb oldalán szaladó Donté Stallworth elkapónak dobja a labdát, aki középpályán sikeresen megfogja azt. Stallworth leráz magáról egy szerelést majd a pálya belseje felé fordul, és még két szerelés megy a kukába. Az óra eközben már lenullázódott, azonban a labda még mindig játékban van. Stallworth a 34 yardosnál Michael Lewis-nak hajítja a labdát, aki a Jacksonville 25 yardosáig fut vele. Ott Deuce McAllister kapja a lateral-t. 5 yard haladás után a pálya jobb oldalán haladó Jerome Pathon-nak dobja a labdát, aki a 24 yardosnál tart, amikor a labda megérkezik. Brooks az utolsó védőt blokkolja. Pathon beveti magát az end zone-ba. Touchdown.

A bírók hosszas vita során megállapítják, hogy minden oldal passz szabályos volt. A Saints-nek mindössze csak az extra pontot kell megszereznie, hogy a hosszabbítás megkezdődhessen...

2010. július 19., hétfő

Trapping

Az elkapóknak olykor nehéz labdákat is el kell kapniuk. Többféle módszert is alkalmazhatnak a labda elkapására, de ez nem az, ami szabályosan alkalmazható. A trapping az amikor az elkapó a föld segítségével kapja el az alacsonyan érkező labdát. Ahhoz, hogy egy bíró ne ítélhesse az elkapást trap-nek, az elkapónak igyekeznie kell a kezét és a karját a föld és a labda között tartani, úgy hogy nem érintkezik a földdel. Az elkapás pillanatok alatt játszódik le ezért csak visszajátszásnál lehet megállapítani, hogy vajon hozzáért e az elkapó keze a földhöz. Ha igen akkor az elkapás érvénytelen.

Roughing the passer

Roughing the passer: Ezt a büntetést az irányító védelmére találták ki, hogy óvják a sérülésektől. Miután a labda elhagyja az irányító kezét a védőknek meg kell próbálnia elkerülni az ütközést vele. Miután a védő látta, hogy az irányító eldobta a labdát egy lépés után érintkezhet vele, de ha még egyet lép (tudva hogy a labda már nincs ott) és úgy ütközik, a referee roughing-ot hívhat. A referee az irányító közelében áll és nagyon figyel erre. A védelmet 15 yardra bünteti ha ilyet lát és automatikus first down a támadás számára. Ezt a büntetést azonban nem könnyű megítélni. Abban az esetben dönthető el egyértelműen, ha a védő tisztán ütközik az irányítóval miután az megszabadult a football labdától. A bíróknak azt is figyelembe kell venni, hogy egy nagy darab védőnek nehéz teljes sprintből hirtelen megállni (ebben "segít" a lépésszám).

Intentional Grounding "szándékos földredobás"

Intentional grounding: Ezt a büntetést akkor hívják, amikor az irányító annak az érdekében, hogy elkerülje a sack-et kidobja a labdát a pályáról vagy a földhöz dobja azt. Háromféle képpen értelmezhető. Az első kettő drasztikus büntetéseket hordoz magával:

 • Az irányító a saját end zone-jából próbálja eldobni a labdát. Még mielőtt szerelnék a földre dobja a labdát vagy kidobja a pályáról. Szándékosan dobja el, de nincs valós célpontja dobásának. A védelem safety-t kap, a támadó fél elveszti a labdabirtoklás jogát és a saját 20 yardos vonalukról kell elrúgniuk a labdát. Az NFL-ben a labdát általában a 30 yardos vonalról rúgják, tehát elég szigorú a büntetés.
 • Az irányító több mint 10 yarddal a scrimmage vonala mögött csapdába kerül és a yardvesztéstől félve a földre vágja a labdát. A támadás elveszít egy down-t, és a labdát a falt helyére helyezik, amely az a pont, ahol az irányító állt amikor szándékosan földhöz dobta a labdát. Minden egyéb esetben az intentional grounding 10 yard vesztést jelent. • Az irányító visszalép a center mögül és azonnal a földre dobja a labdát. Ezt az óra megállítására használják, ha időkérést akarnak spórolni vagy ha már nincs több időkérésük. Ebben az esetben a büntetés szimplán egy down vesztés.

Illegal forward pass

Illegal forward pass: Az irányító miután átlépte a scrimmage vonalát nem dobhat legális előre passzt. Legtöbbször akkor fordul elő, amikor az irányító azért fut a labdával, hogy lerázza a védőket, de közben elfelejti hol volt a scrimmage vonala. Akkor is illegális előre passzt hínak a bírók, ha a támadás egynél több előrepasszt dob. A támadó csapatot 5 yardra büntetik a falt helyéről és elvesztenek egy down-t.

2010. július 18., vasárnap

Híres lateral "oldalra" passzok: The Play

"The Play" egy utolsó másodpercben elvégzett rúgásvisszahordásra vonatkozik. 1982 november 20-án szombaton a California Egyetem Golden Bears-e és a Stanford Egyetem Cardinal-szai mérkőztek egymással. A körülményeket és a rivalizálást tekintve a meccs is emlékezetes, de az utolsó utolsó play az beivódott az egyetemi és az amerikai football lapjai közé. A Play és annak utóhatásai hosszan lebegnek a játékosok és a szurkolók között. A legemlékezetesebb játékként is hivatkoznak rá az amerikai sportok történetében.

A California 19-17-re vezet a negyedik negyed végén, amikor a Cardinal irányítójának John Elway-nek sikerül 4 és 17-nél a saját 13 yardosukról egy 29 yardos dobást végrehajtania. A csapata ezután mezőnygól távolságba kerül ellenfele gólvonalától. Mezőnygólra készülnek, amit Mark Harmon fog rúgni.

Elway időt kér, már csak 8 másodperc maradt az játékidőből. Paul Wiggin edző rendelte így ezt az időkérést, hogy maradjon idejük egy másik rúgás kísérletre is hogyha a becsúszna pár szabálytalanság. Harmon 35 yardos rúgása jó. Az állás 20-19 a Standford javára. A csapat ünnepel, amit 15 yard büntetéssel jutalmaznak a bírók, így a rúgást a saját 25 yardosukról kell elvégezniük a 40 yardos helyett. A Stanford bemondója Joe Starkey ekkor már dicsérte csapatának és Elway-nek az erőfeszítéseit és megjegyezte, hogy a Bears-en már csak egy csoda segíthet.

A speciális egység edzője Fred von Appen squib kick-et rendelt el a Standford játékosainak. 4 másodperc van vissza a meccsből. A nagy zűrzavarban a California csak 10 emberrel áll fel a pályára ez azonban az amerikai footballban szabályos. Ami ezután történt, az az egyetemi football történelmének legtöbbet vitatott és boncolgatott játéka.Miután a Standford 20-19-re átvette a vezetést 4 másodperc maradt a játékból. A rúgás után a Golden Bears játékosai 5 oldalpasszot használva szerezték meg a győztes touchdown-t, eközben a Standford játékosai és zenekara is a pályára jött, mivel azt hitték, hogy vége a meccsnek, növelve ezzel a kavarodást. A végeredmény így 25-20 lett. Az 5 oldal passz közül kettő a mai napig vitatott, de ez fűszerezi meg a Big Game körüli hagyományt és szenvedélyt.

Deflection "el vagy leütés"

Elütés "Deflection": A labda le vagy elütése az egyike azoknak a rossz dolgoknak, amik akkor történhetnek ha az irányító eldobja a labdát. Az elütés során egy védőjátékos a kezét vagy karját használva leüti a labdát mielőtt az elérné az elkapót. A legtöbbször a scrimmage vonala közelében látható, amikor a védő falemberek felugranak, hogy kinyújtott kézzel az irányító passzútvonalába lógjanak annak reményében, hogy megzavarják a passzt vagy sikertelenné tegyék vagy akár hogy megcsípjék azt.

2010. július 17., szombat

A passzjáték

Sok néző számára a passzjáték a football legizgalmasabb része. Az 1930-as években a Green Bay Packers játékosa/edzője Earl "Curly" Lambeau vezette be az amerikai foci támadásába az előre dobott passzt. A csapatok azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel. Az 1960-as 1970-es években a rengeteg futójáték és a zónavédekezés elfojtotta a footballnak ezt az izgalmas oldalát.

A passzjáték elterjedését két fontos szabályváltoztatás gyorsította meg az NFL-ben 1978-ban. Az első megtiltotta a védők számára, hogy a scrimmage vonalától számított 5 yardon kívül érintkezzenek az elkapókkal. Korábban a védők a pályán bárhol üthették, tolhatták, elterelhették az elkapókat. A másik szabálymódosítás lehetővé tette a támadó falemberek számára, hogy teljesen kinyújtott kézzel blokkolhassák a pass rush-t végrehajtó védőket. Kezeiket is kinyithatták immáron. Ez a blokkolási mód az erősebb passz védelmet tette lehetővé, így az irányítónak több ideje maradt a football labda eldobására.

A szabálymódosítások előtt a csapatok fő elkapói a running back-ek voltak. 1979-ben Bill Walsh a San Francisco 49ers főedzője lett. Minden tekintetben összeolvasztotta az új szabályok adta lehetőségeket a futók mint elkapók elképzeléssel. A West Coast Offense formációi erős fegyverré váltak. Passzjáték formációkból futásokat csináltak vagy futások helyett passzoltak. Ez oda vissza működött.

Ahhoz azonban, hogy egy passzjáték sikeres legyen az irányítóknak és az elkapóknak naponta rengeteget kell gyakorolniuk az időzítést. Az elkapóknak pontosan kell lefutniuk az utjaikat, mivel az irányító a pályának arra a pontjára dobja a labdát ahol az elkapónak lennie kell majd. Amikor az elkapó bevág, vagy befejezi az útját a football labda rendszerint már a levegőben van. Röviden, az irányító eldobja a foci labdát az elkapó elkapja. Ez igen egyszerűen hangzik, azonban a footballban ez sokkal összetettebb feladat. Ahhoz, hogy egy passzjáték sikeres lehessen a támadó falembereknek megfelelő védelmet kell nyújtaniuk a quarterback számára, hogy eldobhassa a labdát. Ez több mint 2 másodpercet jelent a gyakorlatban. Ezalatt az elkapóknak le kell rázniuk a védőiket és mindent megtenni, hogy elkaphassák a labdát még akkor is ha rosszul lett megdobva. Néha az elkapónak le kell térnie a passz útjáról, és a secondary területén nyílt helyre kell futnia ahhoz, hogy az irányítónak célpontja legyen.

2010. július 16., péntek

Horse collar tackle

Amikor egy játékost a vállvédője a hátuljánál fogva hátulról rántanak re az horse collar tackle. Ezt az amerikai football technikát főleg Roy Williams nevéhez lehet kötni. 2005 május 23-án az NFL csapattulajok 27-5 arányban szavaztak a horse-collar tackle betiltása mellett. A Dallas Cowboys, a Detroit Lions, a New England Patriots, a New Orleans Saints, és a San Francisco 49ers tulajai voltak azok akik szerették volna ha ez a tackle szabályos marad. Gyakran úgy hivatkoznak az ezt a technikát tiltó szabályra "The Roy Williams Rule"-ként. 2006-ban a szabály tovább bővült. Akkortól kezdve a mez hátsó nyakrészének megragadásával elkövetett tackle is horse collar tackle-nek minősül. A módosított szabályt az egyetemi és a high school footballban 2008-ban és 2009-ben adoptálták.

A horse-collar tackle az NFL-ben az NCAA-ben és az NFHS-ben is 15 yard büntetést von maga után. Az elkövető játékosra gyakran bírságot vet ki a liga. Roy Williams-t a szabály többszörös megszegéséért tiltották el. Miután 2007 december 16-án a Philadelphia Eagles irányítóját Donovan McNabb-et hátulról lerántotta, egy meccses eltiltást kapott. Abban a szezonban ez már a harmadik horse-collar tackle-je volt.

A horse-collar igen veszélyes, mivel a szerelt játékos lába esés közben a teste alá kerülhet. Ezt a hatást még fokozza ha a játékos lába még a műfűben is megakad.

A horse-collar tackle a szabály értelmében a nyílt pályán elkövetett tackle, ahol a védő játékos ellenfelét rögtön a földre rántja mezénél vagy vállvédőjénél fogva. Ha a scrimmage vonalánál visznek valakit ezen a módon a földre az nem számít szabálysértésnek, mivel az nem a nyílt pályán történt.


Ezen a videón Roy Williams egyik akciója látható Terrell Owens ellen.