2010. december 27., hétfő

Super Bowl V

1971 január 17-én a Super Bowl-ok történelmében több minden megváltozott. Először mérkőztek műfüves pályán a résztvevők. Először csapott össze az AFC és az NFC.

Bővebben...

2010. december 25., szombat

The Comebacks / Tuti lúzerek (2007)

Ha egy szóval kellene jellemezni Fields edző eddigi munkásságát, azt mondanánk: szánalmas. Ha két szóval, akkor azt mondanánk: alulmúlhatatlanul szánalmas. Tulajdonképpen nagyon jó eséllyel pályázna a sporttörténet legrosszabb edzőjének díjára, de sajnos annyira balszerencsés, hogy még egy ilyen díjat is képtelen lenne elnyerni. Fileds a visszavonuláson gondolkodik, de egy pályatársa meggyőzi, hogy ne adja fel az álmait, és tegyen még egy utolsó próbát. Az edzők szégyene Texasban kap munkát, ahol a Heartland Egyetem focicsapatát bízzák rá. A sors gonosz tréfát űz emberünkkel, ugyanis ebben a csapatban a sporttörténet legszánalmasabb játékosai gyűltek össze. Fields kétségbeesetten próbál erősítést keríteni új csapatának, de a helyzet ha lehet napról napra csak rosszabb lesz, pedig hamarosan a bajnokságban kellene bizonyítaniuk...


Forrás: kritikustomeg.org


A wildcat formáció egy lehetséges levédése


A wildcat levédekezésénél 6 alap feladaton kell fejben végigszaladni a védőknek. Ebből 3 snap előtt és 3 snap után esedékes.

Snap előtt:

Gyors felismerés:
Az első feladat, hogy a védelem mind a 11 játékosa figyelje mi történik, amikor a támadó fél bontja a huddle-jét. Amint az ellenfél kirohan a huddle-ből, minden a gyors felismerésen múlik. Könnyű feladatnak tűnik, azonban a küzdelem hevében nem minden ilyen világos és egyszerű. A támadó fal normálisnak nézhet ki, de amikor elkezdődik a játék hirtelen kiderül, hogy wildcat-tal van dolguk.


Az irányító az, aki tipikusan a leghamrabb leleplezheti saját felállásukat. Ha wideout-ba áll fel, ha motion-ben van vagy a pályát is elhagyja, akkor wildcat-ra lehet számítani. Amint a védő féltől ezt észleli valaki, azonnal jeleznie kell a többieknek. Ha ez nem történik meg a védelem tagjai rosszul helyezkedhetnek el már a támadás előtt.

A játékos pozíciók figyelése:
Amint a védelem felismerte, hogy valamiféle wildcat-ra kell számítania, kiemelkedően fontossá válik, hogy tudják melyik ellenfél hol van és a támadó vonal kiegyensúlyozatlan e. Például ha a támadó falban a labda egyik oldalán egy tight end, egy guard, míg a másik oldalán egy guard és két tackle áll, számban teljesen stimmel minden. A védőnek ugyanolyan standardnak tűnhet, mint a többi formáció esetén. De ebben az esetben az azonos oldali két tackle eltolhatja az egész védelmet, mert erőben felülmúlják az azon az oldalon játszó védő játékosokat. A védelemnek alkalmazkodnia kell és ki kell egyensúlyoznia az erőviszonyokat.Az a védelem, amelyik felismeri a faljátékosok felállását nem kerül hátrányba.

Számításba jön-e az irányító:
A footballban az edzők nagymértékben támaszkodnak a statisztikákra. Az olyan wildcat esetén, ahol az irányító pályán marad, figyelik milyen mértékben vonják be őket a játékba. Adattal rendelkeznek azzal kapcsolatban, milyen gyakran indul futás az irányító oldalára, részt vesznek-e dupla passzjátékos szituációkban. A dupla passzjátéknál a futó kapja a snap-et, majd egy lateral passzal továbbítja a labdát az irányítónak, aki később azt a pálya mélyén szaladó célpontjának adja fel légi postán. Ha a támadó csapat nem szereti játszatni az irányítóját a futásoknál és a dupla passzot sem kockáztatják meg, valószínűleg 10 a 10 elleni footballra készülnek. Az irányítót és az ő rá osztott játékost szinte számításba sem veszik. A támadás azt akarja, hogy egy az egy elleni játékszituáció alakuljon ki, mivel ez kedvező a számukra. A védelemnek a legtöbb esetben azonban az irányítót teljes mértékben nem kell számításba vennie. Olyan mintha egy fél embert kellene őrizni.Snap után:

Nem kell pánikolni:
Miután snap-pelik a ladbát rengeteg wildcat formációnál a futók, az elkapók és az irányító(ha pályán van) különböző irányba indul. Akár két back futja az option-t, akár a wideot futja a sweep-et vagy a reverse-t vagy éppen az irányító van motion-ben, a védelemnek hideg fejjel kell játszania és ragaszkodni a football alap szabályaihoz. Ha a futó kapja a labdát, érdemes tudni róla, hogy tud e dobni. Ha egyértelmű, hogy nem akkor úgy kezelendő, mint egy futó. A normálishoz képest annyi a különbség, hogy ő kapta a snap-et. Ha a wideout reverse-ben jön, úgy kezelendő, mint egy alap reverse. A játékok alapszintre egyszerűsítése a védelem munkáját kiemelkedő módon megkönnyíti. Eltűnnek a zavart okozó elemek és a feladatra koncentrálhatnak. Nem keletkezik pánik és azzal együtt felfordulás.


Ha a zavartság érzését megspórolják maguknak a védők, akkor feltűnik, hogy ugyanazokat a normál játékokat futtatja az ellenfél, csak az irányító helyén áll más. A támadás célja, hogy zavart keltsen, gondolkodásra kényszerítse ellenfelét. A szokatlan szituáció is a támadó fél malmára hajtja a vizet. Értékes másodperceket nyernek. Ha azonban a védelem minden tagja a saját feladatára koncentrál, akkor az wildcat sikerét vékony pengére tereli.

Ha a futó mégis csak tud dobni:
A legtöbb védő edző egyetért abban, hogy egy szokatlan pozícióban játszó játékos előnyt jelenthet. A megoldás szimplán, hogy készülni kell rá. Amikor tehát a futó elkezd hátrálni a passzhoz, a védelemnek is helyezkednie kell. A kulcs a szituáció felismerésében rejlik. Bízniuk kell abban is, hogy a futó inkább csak passzot színlel, nem pedig dob.

Ha futásos vagy passz option play-t játszik az ellenfél, általában az első dolog amit a védelemnek tennie kell az az, hogy a futás esélyeit lenullázzák, és rákényszerítik a második játékosra a dobást. Probléma akkor merülhet fel, hogyha ez a második játékos a futáson kívül a dobáshoz is ért.


A védő fal áthatolásai visszabillentik a mérleg nyelvét:
A védő fal tagjainak áttörése rengeteg problémát képes megoldani. Ha nem nyitnak függőleges futó utat a formációjuk közepén pl. egy center mögötti guard pull-al, akkor előnyt kovácsolhatnak azzal, hogy a labdát az oldalvonalak felé kényszerítik. A labdás játékosnak többet kell talpalnia, több ideje lesz a védelemnek, hogy reagáljon és alkalmazkodjon. A támadó fél esélyei csökkennek.


Ha a snap pillanatában pull-t csinál egy védő falember és a futó kapja a snap-et abból nagy baj lehet. A közvetlen snap előnye, hogy a futó azonnal kirobbanhat. A frissen nyílt utakat mérlegelheti és a számára legjobbnak ítélt lehetőségre azonnal rábólinthat. Gyorsan áttörhet a védelem első vonalán. Azonban ha a védelem nem teremti meg ezt a luxust ellenfelének, nem tehet mást a futó, mint hogy oldalra indul.

Az utolsó feladat összegezve az, hogy a védelemnek a támadás közepét össze kell roppantania.

Formációk: Wildcat

A wildcat formáció a single-wing egy olyan variációja, amit a football minden szintjén előszeretettel alkalmaznak. Alapja Pop Warner több mint egy évszázados munkájának gyümölcsén nyugszik. A formáció építgetése kis túlzással már 1906-ban megkezdődött. Közel 92 évvel később 1998-ban Hugh Wyatt az La Center (WA) High School Wildcats edzője publikált egy cikket támadásával kapcsolatban. A double wing gurujának publikációja futótűzként terjedt az Amerikai középiskolai footballban. Később a wildcat formációra keresztelt támadást szinte az összes középiskola adoptálta.


A formáció több támadó rendszerbe beépíthető, azonban alapköve ugyan az. Nem a quarterback kapja a közvetlen snap-et hanem, a wildcat QB pozícióban játszó szélső elkapó vagy futó. A formáció kiegyensúlyozatlan, vagyis a labda egyik oldalán több a játékos, mint a másikon). Alap esetben egy guard, egy tight end és egy slot receiver áll a center egyik oldalán. A másik oldalán pedig egy guard, két tackle, egy elkapó és az irányító áll fel.

A formációt kifejezetten futójátékokra alakították ki. Egy „hagyományos” futójátéknál az irányító, azon kívül, hogy megkapja a snap-et és átadja a labdát nem sok mindent csinál. Ebből a szemszögből nézve ha a QB-t nem számítjuk, mivel gyakorlatilag “haszontalan” a futásoknál 10 támadó néz szembe 11 védővel. A wildcat ezen az arányon változtat.

Az alap wildcat formáció az irányítót kitolja a dobozból a támadó felállás szélére. A védelem nem tudhatja, hogy fenyegetés e rájuk nézve, ezért ráállítanak egy embert. Így a fent említett számok között egyenlőség jön létre. 10 védőnek kell megállítania 10 támadót. A wildcat formáció emellett általában ugyan azokat a snap előtti mozgásokat (motion) alkalmazza. Ezáltal a snap előtt, a játékok félelmetesen hasonlíthatnak egymásra. A snap után több minden történhet. Számos single wing vagy delaware wing T futást indíthat a támadó fél.

Az egyetemi footballban Gus Malzahn és David Lee tette népszerűvé a wildcat felállást. Az Arkansas Razorbacks csapatánál először Malzahn vezette be a wildcat-ot 2006-ban és mikor 2007-ben lemondott támadó koordinátori tevékenységéről, Lee vette át posztját.


Boldog Karácsonyt!

Super Bowl IV

A New Orleans-i Tulane Stadionjában 1970 január 11-én az AFL ismét bizonyított. A Super Bowl IV a Kansas City Chiefs és az NFL bajnok Minnesota Vikings kiegyenlítettlen harcáról szolt.

Bővebben...

2010. december 21., kedd

Super Bowl III

1969 január 12-én 75 ezer ember sereglett ki a New York Jets és a Baltimore Colts mérkőzésére. A Jets egy olyan csapattal készült megütközni, akik szezon alatti 16 mérkőzésükből csak egyet vesztettek el.

Bővebben...

Játék hívás dióhéjban


A huddle-ben a quarterback nem húzza az időt a play hosszas magyarázásával. A táblázás hosszú percei felelnek azért, hogy az itt elhangzó zagyva szavak és számok, értelmes játékká álljanak össze a fejekben. A játék hívásának sorrendje van.

  1. A formációval kezdi az irányító. Ide sorolható a beállítás „adjust” és a motion is.
  2. A játék száma. (pl. 32 iso)
  3. Snap száma (első hangra, színre, egyre, stb.)
  4. Egy rövid szünet. Ezalatt a játékosok általában hallgatni szoktak. Azonban sokkal jobb, ha jelzi valaki, hogy nem érti a játékot, mintha úgy állna fel, hogy fogalma sincs az egészről vagy a snap számról.
  5. Ready majd Break utasítás.
  6. Mindenki tapsol és irány a LOS.

Egy példa a huddle-ben hívott játékra: „I right - 32 iso - kettőre - szünet - ready - break.”

A játékosok ekkor már tudják, hogy I formációból indítják a futást. A tight end és a flanker (az a szélső elkapó aki a scrimmage vonala mögött egy yardra áll fel) a formáció jobb oldalán helyezkedik el. A split end (az a szélső elkapó aki a scrimmage vonalánál áll fel) a bal oldalon készülődik a támadáshoz. A 32 első fele a half back-re vonatkozik. Ő kapja a labdát és a kettes lyukon (a center és a jobb guard között) szalad át vele. Az iso az isolation-ra vonatkozik. A fullback feladata lesz, hogy ezt végrehajtsa. Ő vezeti fel a half back-et a lyukon keresztül, miközben a középső linebacker-t egy az egyben blokkolja.

A játék kettőre indul. Hut………….Hut. Fontos, hogy a beszámolásnak ne legyen ritmusa. A hevesebb vérmérsékletű védők beugrasztása a cél.

2010. december 20., hétfő

A huddle

A huddle felállása a külső szemlélő számára teljesen véletlenszerű lehet. Azonban a huddle-nek a véletlenhez semmi köze sincs. Az amerikai footballban a játékosok elhelyezkedése a huddle-ön belül általában már a playbook által rögzítve van.

1890-es évek előtt nem használtak huddle-t a football csapatok. Olyan távolságra álltak a másik csapattól, ahonnan úgy gondolták, hogy nem hallható a következő játék stratégiája esetleg trükkjei. Első éles szereplése Bill Hargiss nevéhez kötődik. Az 1918-as évben csapata az Oregon State Beavers a Washington Huskies ellen játszott. A Washington játékosai aznap a Beavers jeleit szinte mindet dekódolták és azelőtt tudták az Oregon mozdulatait, hogy azok megtörténtek volna. Hargiss edző egy ideig csendesen szemlélte az eseményeket. A félidőnél azonban már nem bírta cérnával. A szünetben mesélt atlétáinak gyermekkora játékairól, ahol elsuttogták egymásnak a következő játék jeleit. Ezután utasította játékosait, hogy mikor visszatérnek a pályára, minden play előtt a labdától 10 yardra gyűljenek össze és suttogják el egymásnak az instrukciókat.

Az amerikai football az évek során egyre szervezettebb lett és így a huddle sem kerülhette el a változást. Mivel a játékosoknak 40/25 másodpercük van elindítani a támadást, így a huddle-ön belül a leghatékonyabb kommunikációt kell megvalósítaniuk. Apró szabályok sora vonatkozik az atléták viselkedésére a „megbeszélés” alatt.

A szabályokat minden csapat maga alakítja ki a saját huddle-jére. Ilyen szabály lehet például az, hogy hogy milyen alakú legyen a huddle. A példa kedvéért felvázolom, hogy nézhet ki egy támadó huddle egy playbook-ban.- A center az első ember, aki feláll 7 yardra pontosan a labda mögött. A többi játékos hozzá mérten alakítja ki az ovális huddle-t, hogy mindenki jól hallhassa a QB-t.

- A huddle megjelenése és alakja legyen mindig állandó – minden játékos felelős a kialakításában.

- A QB feladata a beszéd, a többiek hallgatnak. Az irányítónak egyenesen előre kell beszélnie. Nem beszélhet sem a föld felé sem az égbe. Lássa az embereit.

- Ne dőljön egyik játékos sem a másikra. A kezeket (nem a könyököket) helyezzék a játékosok a térdeikre.

- Ha egy játékos nem érti a jeleket, szimplán jelezze, pl . „Check”, azután hallgasson és nézzen a QB-ra. Lássa, amit hall.

- Miután a QB megadta a játék számát jelzi, hogy készüljenek a játékosok „ready”. Ezután vár egy kicsit, hogy ha valaki nem értené, jelezni tudjon. Majd bemondja, hogy „break”. A többiek tapsa jelzi a huddle felbomlását.

- A játékosok a huddle bontása után pozícióba futnak vagy kocognak. Soha nem sétálnak.

- A center és a szélső elkapók, akkor hagyják el a huddle-t amikor már a snap számot megadták. Gyorsan mozogjanak a scrimmage felé, mert gyakran nagy szakaszt kell megtenni. Az elkapók sosem a huddle-n keresztül távoznak. A QB már ekkor nézi a coverage-ket.

- A falemberek szimplán visszafordulnak a scrimmage felé futás közben a játék megkezdéséhez.

- A halfback a fullback mögött távozik a huddle-ből.

- A huddle bontása fix idő alatt történjrn. Minden játékos a lehető leggyorsabban álljon kezdőpozícióba.

Végül egy példa a rossz huddle-ra:

2010. december 17., péntek

Super Bowl II

1968 január 14-én közel 76 ezer ember várta az AFL és az NFL bajnokainak összecsapását. A Green Bay Packers játékosai másodjára tették a lábukat a Super Bowl címéért folytatott küzdelem színterére.

Bővebben...

2010. december 16., csütörtök

HBO-Lombardi

Az NFL Films archív anyagait felhasználó HBO Sports december 11-én indította útnak Vince Lombardi-ról szóló dokumentumfilm sorozatát.

Bővebben...


Super Bowl I

1967 január 15-én mérték össze először erejüket az AFL és az NFL legjobbjai.A Los Angelesi Memorial Coliseum megtelt emberekkel. A Green Bay Packers és a Kansas City Chiefs győzelemre éhesen várakozott.

Bővebben...

2010. december 15., szerda

Formációk: WishboneA wishbone formáció vagy rövidebben a bone ”csont”, az amerikai football támadó formációnak számát gyarapítja. Az 1970-es és 80-as évek egyetemi footballjának leginnovatívabb és legtermelékenyebb támadó alakzataként tartották számon.

A wishbone kialakulásában nagy szerepet játszott egy olyan támadás kialakításának vágya, amely rengeteg fake elemet tartalmaz és opciók elé állítja a védőt. Dönthet, hogy kit választ. Az opciós játékok lényege, hogy egy védőt blokk nélkül iktassanak ki. Ideális esetben a védőnek két lehetséges labdás közül kell egyet választania, akit levéd. Ez a Double Option. Amikor ezzel a szituációval találja szembe magát a védő, az Option támadás arra kényszeríti, hogy válasszon a két támadóból, akik labdát vihetnek majd. Eközben a másik támadó játékos nyugodtan haladhat a labdával. Bárkit is választ a védő, úgymond „rossz” döntést hoz.

Ebből a szemszögből nézve a védő döntése alapján kerül ki a játékból. Az a támadó, aki egyébként ezt a játékost blokkolta volna, most mást tartóztathat fel. A védelemre a támadás súlya így nagyobb nyomás gyakorol. Emberhátrányban próbálják levédeni a futásokat, az irányító futást, vagy a passzokat.

(Emory Bellard)

A stratégák nem álltak meg ennyinél. Újabb krétaporos tervek öltöttek formát a Double Option, a Veer és más taktikák mintájára. Végül korábbi tapasztalatait egybeolvasztva Emory Bellard megalkotta a wishbone formációt, amely a triple option meleg ágya lett.

Az a támadás, ahol két védőt iktatnak ki blokk nélkül a Triple Option nevet kapta. Immáron két támadó falember portyázhatott a scrimmage-nél új áldozatra lesve. Általában belső védőket ejtenek el. Az irányító számára a Triple Option elkülöníti a kulcsfontosságú játékosokat, akiket futások vagy pitch esetén olvas. A jól végrehajtott játék esetén csak egy külső támogató védő (általában egy safety) és egy cornerback tudja levédeni az end-et, aki a labdát cipeli.

A védelem oldalán a cornerback-nek a külső elkapót kell figyelnie. A safety a futások ellen veti be magát és általában a pitch back-et védi le. A védő end az irányítóra vadászik, míg egy védő tackle a fullback dive-ot védi. A beosztásokat még a játék kezdete előtt elvégzik. Így a labda két oldalán összesen 8 védő már tudja kit fog védeni.

("egy kívánság csont")

A támadó oldali extra blokkoló vezet a wishbone és az abból kialakult formációk sikeréhez. Ez a szabad játékos általában falember. Kilőhet a scrimmage-ről, hogy blokkoljon. Ha ráadásul a pálya mélyén áll fel a safety, még csak nem is a szokásos módon találja szembe magát egy blokkal. A szabad támadó falember általában belül blokkol. Megtámadhatja az első játékoldali falembert és az első játékoldali linebacker-t Ha a védelem térde remeg a fullback fenyegetése miatt, akkor a támadásnak sikerült megszólalnia. Ezután a lead back produkálhat. A lead back blokkolhatja a védő end-et vagy a safety-t. Ekkor a labdás támadó egy egy-a senki ellen szituációba rohan bele. A védelemnek le kell győznie a blokkokat vagy a játék oldalra folyni annak érdekében, hogy megállíthassa a támadást.

A fent említettek miatt a wishbone magában is komoly fenyegetés. A támadás futásnál egy-a senki elleni szituációt passznál pedig egy-az egy elleni helyzetet tud kialakítani. Ezzel a formációval szemben a safety-nek, akinek futástámogatást kell végrehajtania és ráadásul a passzjátékot is védenie kell hihetetlen feszültséggel kell számolnia. Az alap wishbone triple option játék a pályán lévő összes védőt számba veszi. Már a játék megkezdése előtt rezeg a léc a védők feje fölött. Nagyon csalogató a védelem számára, hogy kijátszák vagy megfékezzék az alap játékot. Azonban ha egy valaki is hibázik, túlreagálja a szituációt, senki nem marad, aki kiköszörülje a csorbát a védelem pengéjén.


De mi is van a dobozban. Az irányító a center alatt várja a snap-et. Közvetlenül mögötte egy fullback áll. Tőlük kissé hátrébb jobbra és balra egy-egy halfback helyezkedik el. Erről a fordított Y alakról kapta a nevét a formáció. Ez a négy back magában nem váltaná meg a világot. Hozzájuk jön a támadófal, egy szélső elkapó és egy tight end. Néha megvariálják a dolgot és vagy két szélső elkapó vagy két tight end ered a dicsőség nyomába.

Összegezve a wishbone-t arra tervezték, hogy megkönnyítsék a futásos option támadások feladatát. A quarterback a vonal bármelyik oldala felé könnyen elindíthatja a támadást. Először leolvassa azt a védő tackle-t vagy linebacker-t, aki nincs blokkolva. Miközben ezt teszi, a fullback hasához nyomja a labdát. Ha úgy néz ki, hogy a tackle vagy a linebacker szerelni tudja a fullback-et, akkor az irányító elhúzza a labdát és tovább rohan a vonalnál. Ekkor következik a másik olvasás. Ennek célpontja általában a védő end vagy a külső linebacker. Ha felmerül a szerelés lehetősége, az irányító áthajítja (pitch) a labdát az őt követő halfback-nek. A másik halfback faladata a felvezetés. Lead blokkot oszt a védőkre. Lendületes ajánlataival legtöbbször a külső védőket, a safety-t vagy a corner-t keresi meg. Eközben a tight end sem tétlenkedik. Az opció oldalán nagy ívben robban ki a vonalról. Feladata a safety megállítása.