2011. január 30., vasárnap

Védő falember vs. drive blokk

Az első támadó blokkfajta, amivel egy védő falember a leggyakrabban találkozik az a drive blokk. Ez esetben a támadó blokkoló a védővel szemben helyezkedik el. A blokk során a támadó megpróbálja majd eltolni a védőt a scrimmage-ről.

Ahogy a blokkoló közeledik a védő felé, fontos, hogy a védő is lendületet vegyen a támadója irányába. Széles alapállás és apró erőteljes lépések szükségesek ahhoz, hogy legyen esélye ellenfele legyőzésére.


Az ütközés pillanatában a vállvédők egy magasságban vagy a jobbik esetben a védőé egy kissé lentebb található. Ebben a helyzetben a védő felé billen a mérleg nyelve. Megakadályozza blokkolóját abban, hogy alákerüljön és eltolja a scrimmage-ről.

Ahogy az ütközéskor a védő előrelép, a sisakját a lyuk felelőssége irányába oldalra csúsztatja. Erre azért van szükség, hogy lássa, mi történik a blokkoló mögött. Általában a védő a drive blokkoló egyik oldaláért felelős. Ez alól az a kivétel, amikor egy-egy futósávra kell figyelnie a blokkoló két oldalán.

Az ütközés pillanatában más is történik. A védő alulról felfelé lendítve a karjait a számoknál megüti a kezeivel ellenfelét. Ebből a pontból különféle kéztechnikák alkalmazásával már szeparálódhat a blokkolójától.

Amennyiben a snap pillanatában a védő oldalra lépéssel vagy keresztlépéssel kezd azért, hogy biztosítsa a lyukat, akkor azonnal a támadója egyik vagy másik oldalára kerül. Az ilyen védekezésnél a védőnek vissza kell magát harcolnia a drive blokkolóhoz. Ekkor megtudja akadályozni támadóját abban, hogy a (védő) saját oldalra mozgását használhassa fel ellene arra, hogy letolja a scrimmage-ről.

Super Bowl VI

1972 január 16-án a New Orleans-i Tulante Stadion másodjára adott otthont az amerikai football egyik legnagyobb eseményének a Super Bowl-nak. Az egyik leginnovatívabb edző Tom Landry, Doomsday Defense-e megremegtette a Miami Dolphins támadását.

2011. január 29., szombat

A védőfal blokk olvasása

A védő falember első feladata, hogy legyőzze blokkolóját. Ha nem ezt teszi, és a labdást kutatja, könnyen előfordulhat, hogy lekapcsolják mielőtt észbe kapna. Első tehát a blokkoló, aztán kerülhet a labdás a horogra.

A védőjátékos pályán végzett sikeres blokk elvéreztetése az alábbi feladatokkal kezdődik:

  • Meg kell határoznia, hogy ki a potenciális blokkolója.
  • Tudnia kell, hogy tőle milyen blokkokra számíthat.
  • Ha a fenti két pontot tisztázta magában, akkor tudni fogja milyen blokk legyőzési technikákat kell előkapnia, hogy ellenfele scrimmage-en szőtt terveit pár yarddal visszavesse.

A legnehezebb feladata a Nose Tackle-nek van a blokkolója megállapításában. Mivel a formáció közepén áll, őt bármelyik oldalról megtámadhatják. Ennek a játékosnak ezért egy picivel tovább is eltarthat míg felismeri a blokk szituációt.

A Nose Tackle-re első számú fenyegetés a (1) center. Utána következik az (2) erős oldali guard, a (3) gyenge oldali guard, a (4) legközelebbi futó, (5) erős oldali tackle, (6) gyenge oldali tackle és legvégül a (7) tight end.


Amire számíthat:
A centertől: drive-, hook blokk vagy duplázás
Az erős oldali guard-tól: angle-, scoop blokk vagy duplázás
A gyenge oldali guard-tól: angle-, scoop blokk vagy duplázás
A legközelebbi futótól: lead blokk vagy késleltetett duplázás
Erős oldali tackle-től: trap
Gyenge oldali tackle-től: trap
A tight end-től: trap vagy késleltetett duplázás

A Defensive Tackle-re első számú fenyegetés a(1) legközelebbi guard. Utána a (2) legközelebbi tackle, a (3) center, a (4) túlsó guard, a (5) legközelebbi futó és legvégül a(6) túlsó tackle.Amire számíthat:
A legközelebbi guard-tól: drive-, hook blokk vagy duplázás
A legközelebbi tackle-től: angle-, scoop blokk vagy duplázás
A centertől: angle-, scoop blokk vagy duplázás
A túlsó guard-tól: gyors trap
A legközelebbi futótól: lead blokk
A túlsó tackle-től: lassú trap

Az erős oldali Defensive End-re első számú fenyegetés a(1) legközelebbi tackle. Utána a (2) tight end, a (3) legközelebbi guard, a (4) legközelebbi futó, és legvégül a (5) túlsó guard.


Amire számíthat:
A legközelebbi tackle-től: drive-, hook blokk vagy duplázás
A tight end-től: angle-, scoop blokk vagy duplázás
A legközelebbi guard-tól: angle-, scoop blokk vagy duplázás
A legközelebbi futótól: lead
A túlsó guard-tól: trap

A gyenge oldali Defensive End-re első számú fenyegetés a (1) legközelebbi tackle. Utána a (2) legközelebbi guard, a (3) legközelebbi futó, és legvégül a (4) túlsó guard.


Amire számíthat:
A legközelebbi tackle-től: drive-, hook blokk vagy duplázás
A legközelebbi guard-tól: angle-, scoop blokk vagy duplázás
A legközelebbi futótól: lead
A túlsó guard-tól: trap

2011. január 22., szombat

Drew Brees az olimpiai íjászok ellen

Bizonyára sokaknak ismerős a Sport Science alábbi adása. Nos akik nem látták volna, azoknak itt az alkalom, hogy megtegyék azt. Drew pontosságát egy olimpiai íjászok által használt céltábla és a sport science érzékelői segítségével mérték. Az olimpikon íjászok 10 pontot kapnak lövésükért, ha a céltábla belső két sárga gyűrűjén belül érnek célba. A második gyűrű átmérője mindössze 12.2 cm. Ez olyan kis célpont, amit még a legjobb íjászoknak is nehéz eltalálniuk. A 2008-as olimpián kilőtt összes íj mindössze 15%-a talált célba a belső két gyűrűn belülre. Drew 20 yardról leselkedett neki a feladatnak, hogy kiderítsék mennyivel pontosabb vagy rosszabb egy NFL irányító a világ legjobb íjászaival szemben. A köretet leszámítva 4:10-nél kezdődik a football kedvelői számára az érdekes rész.