2010. május 28., péntek

Defensive Line: technikák és lyukak

A legtöbb védelmet úgy tanítják, hogy a védőnek oda kell felállnia, ahol a támadó játékos áll. Ennek azért van értelme, mert a védőnek itt kell átmennie vagy blokkolóit megkerülnie, hogy a futóhoz vagy a passzolóhoz jusson. A football korai napjaitól kezdődően a védő falembereknek azt tanították, hogy a centerrel szemben "heads up the center", a guar belső szeménél "inside eye of the guard" vagy a tackle külső szeménél "outside eye of the tackle" álljanak fel. A linbacker-eknek is hasonlóak voltak az instrukciók. Az idők során a védők jobbak lettek a felállások mixelésében. Látni lehetett, ahogy egyik falember a guard külső szemétől a center és a guard között lévő lyukba áll még a snap előtt. Mindezt azért teszik, hogy a blokkolók sémáját összezavarják.

Ahogy a támadás is egyre összetettebb lett, a falembereknek is szüksége lett olyan szabályokra, amik segítettek a futójátékok megállításában a védő play-től függetlenül. Ehhez olyan nomenklaturákra vagyis címszavakra volt szükség, ami a playbookba is befér és az oldalvonalról hallva is lehet értelmezni. A mai rendszer, mint védelmi "technika" beosztás vált ismertté. Ezt Bum Phillips fejlesztette ki és az Alabama legendás edzője, Bear Bryant dolgozta tovább.

A körök a támadó játékosokat jelzik. A centert egy x-elt négyszög jelöli. A számok, amelyekre technika ként is szoktak hivatkozni a védő falemberek felállására vonatkozik. A 2, 5 és 8 technika az emberen történő felállást jelentik "head up, over technique". Az 1, 4 és 7 a belső vállnál történő felállást jelenti "inside shade". A 3, 6 és 9 pedig a külső vállnál történő felállás az "outside shade".



Ez a lyukrendszer nem ugyan az mint, amit a támadók használnak "hole numbering". A lyukak "gap"itt azt jelzik ahova a védő feláll. Kicsit zavarosnak tűnhet, de a football minden szintjén használják ezt a rendszert. Az alsó képen a lyukak láthatók, így a számozás kissé eltér a fentitől.


1 megjegyzés:

Unknown írta...

Én a második verziót jobban kedvelem, mert szerintem az jobban átlátható, a játékosoknak is könnyebben megérthető, megjegyezhető. Ami hiányzik róla, az a center vállait jelölő 1-es technika.

Megjegyzés küldése