2010. április 1., csütörtök

A bírók: Referee

(referee, jele R)

A referee általános felügyelettel valamint irányítással rendelkezik a játék felett. Ő az a bíró aki végleg dönt. Főbíróként is emlegetik. A fehér sapkája alapján könnyen felismerhető, a többi bíró fekete sapkát visel.

Minden egyes játéknál a támadó csapat mögött áll fel. A jobb oldalon helyezkedik el, ha az irányító jobbkezes, a balon ha bal kezes. Szintén megszámolja a támadó játékosokat.

Passz játékok alatt az irányítóra és az őt megközelítő védőjátékosokra koncentrálja figyelmét. Dönt az esetleges roughing the passer-ről (egy védő játékos a dobás után fölöslegesen szerel, sisakját, face maskját használja). Ha az irányító elveszti a labdát, eldönti, hogy fumble e vagy egy nem sikerült passz.

Futásoknál, a referee az irányítót felügyeli mialatt és azután, miután a running backnek átadja a labdát. Addig figyeli míg ki nem derül, hogy futás lesz e vagy fake. Ezután a runing back-re koncentrál és az ütközésésekre.

Punt-ok és field goal-ok alatt a referee a rúgót (és a tartó játékost) felügyeli. Nézi a támadó játékosokat akik őket megközelítik. Mivel előnyös helyzetben van a rúgó mögött, könnyen oda tudja irányitani valamelyik oldal bírát, ahol a rúgás esetleg kimegy.

Az NFL-ben és az egyetemi fociban illetve pár középiskolában, a referee bejelenti a büntetéseket, és tisztázza a bonyolult illetve szokatlan eseteket a média illetve a szurkolók számára.

Az NFL-ben és az egyetemi fociban a gyors visszajátszások felülvizsgálásánál a referee értekezik a replay bíróval aki a sajtó szobában található. Megvitatják a játékot, majd a referee ismerteti az eredményt a vezeték nélküli mikrofonján keresztül a közönséggel. AZ NFL-ben a visszajátszásokat a referee szintén megnézi az oldalvonal közelében található monitoron, és ő hozza a végső döntést. Az egyetemi futballban a replay bíróé a végső szó.

Az általános felszerelései mellett egy érme is megbújik a referee-nél. Ez a meccs előtti érmedobáshoz kell.

További cikkek ebben a témában: bírók

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése