2011. január 30., vasárnap

Védő falember vs. drive blokk

Az első támadó blokkfajta, amivel egy védő falember a leggyakrabban találkozik az a drive blokk. Ez esetben a támadó blokkoló a védővel szemben helyezkedik el. A blokk során a támadó megpróbálja majd eltolni a védőt a scrimmage-ről.

Ahogy a blokkoló közeledik a védő felé, fontos, hogy a védő is lendületet vegyen a támadója irányába. Széles alapállás és apró erőteljes lépések szükségesek ahhoz, hogy legyen esélye ellenfele legyőzésére.


Az ütközés pillanatában a vállvédők egy magasságban vagy a jobbik esetben a védőé egy kissé lentebb található. Ebben a helyzetben a védő felé billen a mérleg nyelve. Megakadályozza blokkolóját abban, hogy alákerüljön és eltolja a scrimmage-ről.

Ahogy az ütközéskor a védő előrelép, a sisakját a lyuk felelőssége irányába oldalra csúsztatja. Erre azért van szükség, hogy lássa, mi történik a blokkoló mögött. Általában a védő a drive blokkoló egyik oldaláért felelős. Ez alól az a kivétel, amikor egy-egy futósávra kell figyelnie a blokkoló két oldalán.

Az ütközés pillanatában más is történik. A védő alulról felfelé lendítve a karjait a számoknál megüti a kezeivel ellenfelét. Ebből a pontból különféle kéztechnikák alkalmazásával már szeparálódhat a blokkolójától.

Amennyiben a snap pillanatában a védő oldalra lépéssel vagy keresztlépéssel kezd azért, hogy biztosítsa a lyukat, akkor azonnal a támadója egyik vagy másik oldalára kerül. Az ilyen védekezésnél a védőnek vissza kell magát harcolnia a drive blokkolóhoz. Ekkor megtudja akadályozni támadóját abban, hogy a (védő) saját oldalra mozgását használhassa fel ellene arra, hogy letolja a scrimmage-ről.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése