2011. május 23., hétfő

Eye black avagy a szem alatti fekete sáv

A sport világában, főleg a profi szinten az atléták mindent kapaszkodót kihasználnak, hogy versenyben maradhassanak. A szem alatti fekete csík használatának is ez az egyik oka. A nap vagy a stadion fényének az arcbőrön való csillogása csökkenti a repülő labda kontrasztját a háttérhez képest.

A baseball esetében egy pislantásnyi ideje sincs az ütőnek és már érkezik is a labda. Egy apró csillanás is képes aláásni az ütés koordinációját.


A repülő labda szemmel tartása az amerikai footballban is fontos szerepet játszik, mivel a legtöbb passzra itt sem jellemző a pálya légterében elkövetett hosszas szállingózás. A football és a baseball játékosok ezért már közel 70-80 éve próbálják a pupillájukat zavaró csillogást csökkenteni.

A szem alá kent fekete csík legkorábbi fényképes emléke a footballban 1942-re datálódik. Ekkor kente fel az első játékos magára ezt a ”harci díszt”. Nevezetesen egy magyar származású Redskins játékos, Andy Farkas volt az elkövető. Azóta számtalan atléta lépett a nyomdokába és a csíkok különböző verzióit használják.

A csík vagy az anglicizmust meglengetve az eye black a kezdetekben nem volt más csak egy megégetett dugó hamvainak szétkent vonala az arcon. Úgy vélték, hogy a sötét réteg elnyeli a fényt. Azóta az összetevők változtak, de az alap koncepció változatlan maradt. De vajon tényleg működik?

61 évvel a footballban történő debütálása után az eye black górcső alá került. Brian DeBroff és Patricia Pahk tanulmánya során arra volt kíváncsi, hogy a fekete zsíros réteg milyen fényelnyelő képességekkel rendelkezik. Kontroll anyagként vazelint, míg teszt anyagként eye black-et és a kereskedelemben kapható csillogásmentes matricát használtak. A vizsgáltok alátámasztották a korábban csak alapigazságnak tartottat. Az eye black valóban csökkenti a csillogást, emellett használójának a kontraszt érzékelését is javítja. A matrica ugyanakkor a vizsgálat szempontjából semmilyen pozitív hatást nem mutatott.

Az is igaz azonban, hogy sokan azért húzzák az arcukra, mert jól néz ki. Olyan mint egy modern harci dísz, bár a matricák koránt sem olyan hűek mint a zsíros állagú fekete cucc, amit a korábbi 6 évtizedben használtak. Az elmúlt években már a fekete sem fekete többé.

Az eye black megjelenésével szemben, tuningjának első felbukkanása nem köthető olyan könnyen se időhöz se sportolóhoz. Talán Reggie Bush volt az első, aki az elsők között szabta személyre csíkjait. A ”619”-es területkód és az ”S-E” jelzés, mint szülővárosának rövidítése került rájuk. Innentől aztán a gát átszakadt.

A területkódos megoldások után hamarosan az intézmények logói kezdtek feltűnni a matricákon. Néhány iskola, mint az LSU több verzióval is szolgál. A logókkal és a szimpla számozással szakító kialakítások is terjednek. Az NFL szabályozása ellenére R.W. McQuarters például egy egészen egyedi designnal rukkolt elő, ő a spongya Bobos matricát is preferálja. Jöjjön itt egy kupac ezekből:
















1 megjegyzés:

Unknown írta...

Thanks for the wonderful blog.On our CheckOrdering website, we will show you the most effective way to check ordering. You’ll be able to order checks for personal or business use. you will not need to concern yourself with having someone else do this once arduous task.
checkordering.net

Megjegyzés küldése