2010. szeptember 7., kedd

Blokk fogalmak: down block

Down block: Annak ellenére, hogy nem a támadás pontjában hajtják végre a back blokként is ismeretes műveletet, azért még a futójátékok kritikus eleme. Ehhez mindössze egy falemberre vagy egy tight end részvételére van szükség. A blokkoló nem fut el semerre sem, a közelében lévő játékost blokkolja le. A pulling esetében gyakran előkerül a down blokk is, mivel ezt a két blokkfajtát együtt alkalmazhatják a leghatékonyabban. Például két támadó falember áll fel a játékhoz, úgy hogy velük szemben a köztük lévő lyukra egy védő felügyel. Az egyik falember a védőt fogja leblokkolni, míg a másik támadó mögötte elfutva egy másik védőt fog blokkolni a játék oldalán.

A down blokknak a védők technikáját és reakcióit figyelembe véve két lehetséges célja is van. Az első esetben megakadályozza a védőt abban, hogy a scrimmage vonalán áttörve a pull-t végrehajtó támadót zavarhassa. A második esetben hosszanti irányban lezárja a scrimmage-t a védő elől, aki a játék irányába próbál indulni.

A down blokkot arra fejlesztették ki, hogy elzárják a futójátékok megállításának lehetőséget azon védők elől, akik nem a támadás pontjába álltak fel.

Főleg a trap, a counter és a power lyukfutások blokkoló sémájának részeként alkalmazzák.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése