2010. szeptember 25., szombat

Blokk fogalmak: pass protection

Pass protection: A passzvédelem során az öt támadó falember, a tight end(ek) és esetleg a futók is megpróbálják feltartóztatni a rohamozó védőket addig, hogy az irányító hátramozgós passzjáték során elegendő időt kapjon a dobás elvégzéséhez. A passzvédelem a szó szoros értelmében az irányító védelmét jelenti, míg az a pálya mélyén keresi a potenciális célpontját és el nem végzi a passzt. Ekkor óvni kell, hogy le ne üssék vagy ütközzenek vele, mivel nem a saját maga védelmére koncentrál. Ahhoz, hogy ez a védelem megfelelően működjön a passzjáték megkezdésekor a falembereknek azonnal akcióba kell lendülniük.

A passz védelem végrehajtása nehéz feladat. Ahhoz, hogy valaki hatékony passz blokkoló lehessen, türelemre, nyugalomra, és arra a képességre van szükség, hogy ne veszítse el az egyensúlyát és a pozícióját az ütközésekkor. A futójátékokkal ellentétben a pass protection első pillanatai alatt a tiszta agresszivitás nem igazán segít. A túl agresszív blokkolók a játék elején sebezhetővé válhatnak a gyors, kitérő mozgások illetve futások ellen, amely azzal járhat, hogy védőjüket elvesztik. Ehelyett a támadó blokkolónak megfelelően kell felállniuk. Olvasniuk kell a védelem akcióit és úgy reagálni, hogy védőjük és az irányító között tudjanak maradni.

A fent említett pár gondolat az irányító 5 vagy 7 lépéses hátrálásánál érvényes. 3 lépéses dobásnál a passzvédelem sokkal agresszívabb lehet mivel a QB hamarabb megszabadul a labdától.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése