2011. március 20., vasárnap

Az agilitás fejlesztése


Egy játékos gyorsasága nem feltétlenül azon múlik, hogy milyen fürgén futja a 40 yardos sprintet. A football-ban minden játékos megvívja a saját harcát a területért. Ez a terület olykor elég nagy ahhoz, hogy szimplán sprinttel meglehessen nyerni a személyes küzdelmet. De legtöbbször nincs erre egyből lehetőség. Ekkor a pályán a siker igazi meghatározóivá a reakcióidő, az egyensúly és az agilitás válik.

A fürgeség trenírozásának egyik legnagyszerűbb érdeme, hogy szinte azonnali és közvetlen hatása van a játékos erőfeszítése következtében. Ezen túl bármelyik edzéstől jobban előkészíti a testet a speciális fizikális gyakorlatokra. Mindezeknek köszönhetően számos edzésprogram értékes eleme az agilitás fejlesztése.

A fürgeség fejlesztésének is mint minden egyéb gyakorlatnak sokféle módja létezik, azonban bizonyos elemek itt is megegyeznek. A sport specifikus gyakorlatokon kívül szinte valamennyi tartalmazza az ügyességi létrás, az ugróköteles és a bójás gyakorlatokat. Az amerikai football esetében sincs ez másképpen.

Az agilitás fejlesztése című postjaimban az alábbiakra térek majd ki:
  • Ugróköteles gyakorlatok
  • Ügyességi létrás gyakorlatok
  • Bójás gyakorlatok
  • Bag-es gyakorlatok

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése