2010. október 6., szerda

Blokk levédése "block protection"

Minden védő játékos egyik legfontosabb technikája a blokk levédése „block protection”. Ahhoz, hogy a labda felé mozoghassanak a védőknek szabadon kell tartaniuk a lábaikat. Ha egy támadónak sikerül a védő lábaira vagy testére vetnie magát, nagy eséllyel meg is állítja a játékost és ezután csak nagy nehézségek árán haladhat a labda felé, ha tud.

(Malcolm Jenkins körülbelül abban a pózban áll, ami egy blokk levédésére alkalmas. Azért egy kissé nagyobb terpesz nem árt.)

Mikor a védőjátékos észleli hogy blokk közeledik, arra azonnal reagálnia kell; térdeit behajlítja, körülbelül vállszéles terpeszbe áll. Kezét lelógatja, hogy azzal védhesse térdét, combját és derekát. Ebből a pózból a védő karjával, kezeivel vagy vállával bármikor meghiúsíthatja a blokkolni vágyó támadó mozdulatsorát és szabadon tovább mozoghat.

Ha nem hajlítja be a térdeit, nem fogja tudni a blokkot megfelelően elhárítani, mivel a súlypontja nem lesz elég alacsonyan ahhoz, hogy elég nagy erejű előre és fel lökést tudjon kifejteni, valamint kezei és karjai ekkor olyan magasan lesznek, hogy a támadó alájuk kerülhet és hatékony blokkot hajthat végre a testen vagy deréktájon.

Az sem jár jobb eredménnyel, ha túl közel vannak a védő lábai. Szintén magasabban lesz a védő súlypontja mint szükséges, valamint nem lesz megfelelő egyensúly és testkontrollja az ütközés hárításához.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése