2010. október 9., szombat

Futók a pass protection-ben

Néha a futóknak is be kell pattanniuk a pass protection-ba. Ekkor vagy egy blitzelő linebacker-t vagy egy defensive end-et szemelnek ki maguknak. Főleg akkor kell besegítenie a futónak is, amikor a támadás lyuk (vagy csúszó „slide”) passz védekezést játszik, ahol minden játékos egy lyukat őriz és ellenfelét általában a többiekkel azonos irányba blokkolja. A running back a külső irányítóra éhező passzrohamozó védőért felel. A technika, amit ekkor a futók használnak nagy vonalakban hasonlít arra, amivel a támadó fal emberei is megpróbálják megállítani a védőket. A legnagyobb eltérés az, hogy a futónak több ideje van, mint a támadófalnak arra, hogy azonosítsa a védőt, akit blokkolnia kell. Ez az extra idő a futó felállásából adódik. A futónak nem kell kirobbannia és egyből felkészülnie ahogy azt a fal játékosai teszik.

(Teljes slide falvédelem a bal oldalra)

Miután azonosítja azt a passzolóra rárepülő embert, kit blokkolnia kell, a futónak a saját testhelyzetére és lábmunkájára kell koncentrálnia. Rövid, apró lépéseket használva gyorsan a védő belső oldalára kell kerülnie. A kis lépésekkel jobban tudja igazítani a helyzetét a védő játékoshoz, irányítás alatt tarthatja a szituációt és nem fogja túl nagy előre lendülettel megtámadni a védőt.

Az ütközés pillanatában a futónak fel kell pörgetnie a lábmunkáját, úgy, hogy apró folyamatos lépésekkel halad előre. Eközben két kézzel ütéseket visz be a védő törzsére. A könyökei lefelé néznek, hogy erős lökéseket mérhessen ellenfelére. Lábai pont annyira vannak terpeszben, hogy megfelelő bázisa legyen a másik megállításához, majd eltolásához. A futónak a berontó védőt az irányítótól vagyis a zseb közepétől kifelé kell terelnie. (A terelésre azonban nincs mindig szükség vagy idő vagy lehetőség.)

Miközben a védőt kifelé tereli, a futó módosít kezei és sisakja helyzetén. Mégpedig úgy, hogy a sisakja a védő külső oldalán legyen a külső keze lent míg a belső fent. (Ha a védő a blokkoló bal oldalán van, akkor a blokkoló játékos jobb keze olyan egy óra magasságában, bal keze 7 óra környékén kell, hogy legyen. A sisakkal pedig 11 óra tájékra kell bemozognia. Ha a blokkoló jobb oldalán van a védő akkor a blokkoló bal keze lesz 11 óránál jobb keze 5 óránál és sisakja pedig egy óránál lesz.)

(példa arra, ha a védő a bal oldalon van)

Miután a kezeit és a fejét megfelelő pozícióba helyezte folytatja a védő eltolását a lábmunkájával. Úgy vezeti ki a védőt a zsebből, hogy túlhaladjanak az irányító pozícióján.

2 megjegyzés:

szjaori írta...

http://konyv-konyvek.hu/futball

Sok érdekes könyv ezen a futball történelemmel foglalkozó oldalon.

láb írta...

Megnéztem az oldalt, ám te szerintem a labdarúgásra gondoltál.

Megjegyzés küldése