2010. október 28., csütörtök

Szabadulás "release"

Ha a védő press-t vagy bump and run-t játszik, az elkapónak már a scrimmage-nél meg kell előle lógnia, hogy hatékonyan futhassa le az útját. Atámadó játékos első lépései a snap pillanatában meghatározzák a szabadulás kimenetelét. Gyors, erős és agresszív mozdulatokkal már ekkor megszabadulhat a védőjétől és nagyobb az esély a pontos időzítésre valamint arra, hogy nyitottá váljon és labdát kaphasson.

Amit snap előtt nem árt tudni, az az, hogy mi is a route. Egy belső útnál a szabadulás után a pálya belső felén kell kikötni, egy külsőnél pedig a külső felén. A scrimmage-nél érdemes megtervezni a szabadulást is. A mozdulatsort átgondolva az elkapó gondolatainak vértjét is magára ölti.

Négy alap szabadulási technikát érdemes megemlíteni:

Az első a közvetlen szabadulás „direct release”: ekkor az elkapó a védőjátékosnak azt az oldalát támadja, amely felé a route-ja alapján mennie kell. Ennek külső verzióját, amikor az elkapó egyből kifelé indul, fade release-nek nevezzük. A belülre történő közvetlen szabadulást pedig burst release-nek hívjuk. Akkor érdemes ezt a módszert használni, amikor a védő az elkapó tervezett céljával ellentétesen áll fel. (Például az elkapó külső utat fog futni a snap után, a védő pedig a belső vállánál áll fel.)

(fade szabadulás "fade release")

(burst szabadulás "burst release")

A második esetben az elkapó az egyik irányba indul majd végül a másik irányba végzi el a szabadulást. Az első lépésnek olyan drasztikusnak és hihetőnek kell lennie, hogy a védőnek megfogalmazódjon a fejében, hogy játékosa közvetlen szabaduláson ügyködik.

(Az elkapó a védő mögött szabadul)

A harmadiknál az elkapó dupla mozdulatot alkalmaz. Első lépését az út irányába(külső/belső) teszi, majd a másik irányba lép. A szabadulást azonban az út irányában hajtja végre. Ez a mozdulatsor egy kis időre ledermesztheti a védőt, ami alatt az elkapó meg is léphet.

(Az elkapó dupla mozgása kifelé)

(Az elkapó dupla mozgása befelé)

A negyediket akkor érdemes előkapni a tarsolyból, amikor a védő azon az oldalon áll fel, amerre az elkapó menni szeretne. (Például a védő külső oldalra áll fel és az elkapó is arra szándékozik futni. Ekkor az elkapó 3-4 yard elejéig úgy tehet mintha burst release-t csinál. Ezzel megpróbálhatja védekezésre csábítani az emberét. Ha az ráharap a csalira, elfordul és a burst release felé igyekszik, akkor az elkapó belső lábával kitámaszt közben a rip vagy swim technikát alkalmazva el is illan védője mellett az áhított irányba.

(Az elkapó burst szabadulást színlel, majd fade szabadulást hajt végre)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése