2010. november 25., csütörtök

Szabadulás "release" - kézmozdulatok

Hiába alkalmazza az elkapó a tökéletesen és a helyes irányba kivitelezett szabadulást, ha a védő kezével meg tudja akasztani a játékost. A szabadulás legkritikusabb pontja az, amikor az elkapó a védő mellett próbál meglépni. A támadó játékosnak nem szabad hagynia, hogy a védő kezeivel hozzáérhessen. Amint a védőnek sikerül ellenfele mellkasához érnie, lelassíthatja a játékost és az út időzítését is tönkreteheti.

Az elkapó a fent említettek elkerülése érdekében különböző kézmozdulatokat használhat. A kézmunka lényege, hogy elüsse a támadó kezét. Legismertebb módszere a „rip” illetve a „swim”.



A rip-nél az elkapó az egyik kezével elüti a védő kezeit majd a másik kezével mélyről indítva alávág a védő kezének. (videó 0:27)

A swim-nél az elkapó az egyik kezével szintén elüti a védő kezeit, a másik kezét pedig olyasmi mozdulatot alkalmazva mint a gyorsúszásnál áthajítja védője felett. (videó 0:38)

Miután valamelyik kézmunkát használta a játékos érdemes a hátát kissé a védője felé fordítani, mivel ezzel minimalizálja védője esélyeit arra, hogy szabályosan bármit is tehessen ellene.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése