2010. november 24., szerda

Formációk: Pro Set

Mind a profi, mind az amatőr csapatok is alkalmazzák az amerikai football egyik közismert alap formációját a „pro set”-et, melyet „Splitback formation”-ként is emlegetnek. Ebben a formációban a tradicionális I formációval ellentétben a futók nem egymás mögé hanem egymás mellé állnak fel a támadáshoz. A pro set formáció hajnalán 3 running back készült neki a T-formáció alapján az ellenfél legyűréséhez. A T formációban a 3 futó közül az egyik halfback flanker pozícióban kapkodta a lábait. Az évek során ezen halfback flanker feladatai a 3 futós T formációban állandósultak. Gyakorlatilag szélső elkapó lett.

Az immáron Pro set-ként elterjedt formáció elég népszerű mivel könnyen indítható belőle futó- illetve passzjáték. Mindkét játék egyforma sikerességgel vihető véghez a formációból. Ez a tény a védelem számára jelentős tartalmat hordoz. Folyamatosan résen kell lenniük az elkövetkező játék mivoltának meghatározásához. Emellett a védelemnek több időbe telik leolvasni a futásokat.

Mikor a játék megindul, a pro set az football egyik legveszedelmesebb formációjává válik. A védelem igyekszik megakadályozni, hogy a támadás kifuthasson a formációból eközben jelentős időt fordíthatnak a fake játékra. A safety a scrimmage felé mozdulhat, ami által szabaddá válik mögötte a terület a pálya közepén. Emellett a két back a külső blitz-eket levédekezheti, így az irányító az idő „bőségében” úszkálva kereshet magának egy szabad elkapót.


Az alap pro set formációban egy split end (WR a bal oldalon), egy flanker (WR a jobb oldalon), egy irányító (QB), egy fullback (FB), egy halfback (HB), egy tight end (TE) és 5 falember (OL) játszik. A Pro set egyik variációjában a tight end-et egy harmadik elkapóval helyettesítik, aki slot pozícióban készül a támadáshoz. Ez a változat 7-6-ra a támadó fél javára billenti a mérleg nyelvét a tackle box-ban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése