2010. december 25., szombat

Formációk: Wildcat

A wildcat formáció a single-wing egy olyan variációja, amit a football minden szintjén előszeretettel alkalmaznak. Alapja Pop Warner több mint egy évszázados munkájának gyümölcsén nyugszik. A formáció építgetése kis túlzással már 1906-ban megkezdődött. Közel 92 évvel később 1998-ban Hugh Wyatt az La Center (WA) High School Wildcats edzője publikált egy cikket támadásával kapcsolatban. A double wing gurujának publikációja futótűzként terjedt az Amerikai középiskolai footballban. Később a wildcat formációra keresztelt támadást szinte az összes középiskola adoptálta.


A formáció több támadó rendszerbe beépíthető, azonban alapköve ugyan az. Nem a quarterback kapja a közvetlen snap-et hanem, a wildcat QB pozícióban játszó szélső elkapó vagy futó. A formáció kiegyensúlyozatlan, vagyis a labda egyik oldalán több a játékos, mint a másikon). Alap esetben egy guard, egy tight end és egy slot receiver áll a center egyik oldalán. A másik oldalán pedig egy guard, két tackle, egy elkapó és az irányító áll fel.

A formációt kifejezetten futójátékokra alakították ki. Egy „hagyományos” futójátéknál az irányító, azon kívül, hogy megkapja a snap-et és átadja a labdát nem sok mindent csinál. Ebből a szemszögből nézve ha a QB-t nem számítjuk, mivel gyakorlatilag “haszontalan” a futásoknál 10 támadó néz szembe 11 védővel. A wildcat ezen az arányon változtat.

Az alap wildcat formáció az irányítót kitolja a dobozból a támadó felállás szélére. A védelem nem tudhatja, hogy fenyegetés e rájuk nézve, ezért ráállítanak egy embert. Így a fent említett számok között egyenlőség jön létre. 10 védőnek kell megállítania 10 támadót. A wildcat formáció emellett általában ugyan azokat a snap előtti mozgásokat (motion) alkalmazza. Ezáltal a snap előtt, a játékok félelmetesen hasonlíthatnak egymásra. A snap után több minden történhet. Számos single wing vagy delaware wing T futást indíthat a támadó fél.

Az egyetemi footballban Gus Malzahn és David Lee tette népszerűvé a wildcat felállást. Az Arkansas Razorbacks csapatánál először Malzahn vezette be a wildcat-ot 2006-ban és mikor 2007-ben lemondott támadó koordinátori tevékenységéről, Lee vette át posztját.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése