2010. december 25., szombat

A wildcat formáció egy lehetséges levédése


A wildcat levédekezésénél 6 alap feladaton kell fejben végigszaladni a védőknek. Ebből 3 snap előtt és 3 snap után esedékes.

Snap előtt:

Gyors felismerés:
Az első feladat, hogy a védelem mind a 11 játékosa figyelje mi történik, amikor a támadó fél bontja a huddle-jét. Amint az ellenfél kirohan a huddle-ből, minden a gyors felismerésen múlik. Könnyű feladatnak tűnik, azonban a küzdelem hevében nem minden ilyen világos és egyszerű. A támadó fal normálisnak nézhet ki, de amikor elkezdődik a játék hirtelen kiderül, hogy wildcat-tal van dolguk.


Az irányító az, aki tipikusan a leghamrabb leleplezheti saját felállásukat. Ha wideout-ba áll fel, ha motion-ben van vagy a pályát is elhagyja, akkor wildcat-ra lehet számítani. Amint a védő féltől ezt észleli valaki, azonnal jeleznie kell a többieknek. Ha ez nem történik meg a védelem tagjai rosszul helyezkedhetnek el már a támadás előtt.

A játékos pozíciók figyelése:
Amint a védelem felismerte, hogy valamiféle wildcat-ra kell számítania, kiemelkedően fontossá válik, hogy tudják melyik ellenfél hol van és a támadó vonal kiegyensúlyozatlan e. Például ha a támadó falban a labda egyik oldalán egy tight end, egy guard, míg a másik oldalán egy guard és két tackle áll, számban teljesen stimmel minden. A védőnek ugyanolyan standardnak tűnhet, mint a többi formáció esetén. De ebben az esetben az azonos oldali két tackle eltolhatja az egész védelmet, mert erőben felülmúlják az azon az oldalon játszó védő játékosokat. A védelemnek alkalmazkodnia kell és ki kell egyensúlyoznia az erőviszonyokat.



Az a védelem, amelyik felismeri a faljátékosok felállását nem kerül hátrányba.

Számításba jön-e az irányító:
A footballban az edzők nagymértékben támaszkodnak a statisztikákra. Az olyan wildcat esetén, ahol az irányító pályán marad, figyelik milyen mértékben vonják be őket a játékba. Adattal rendelkeznek azzal kapcsolatban, milyen gyakran indul futás az irányító oldalára, részt vesznek-e dupla passzjátékos szituációkban. A dupla passzjátéknál a futó kapja a snap-et, majd egy lateral passzal továbbítja a labdát az irányítónak, aki később azt a pálya mélyén szaladó célpontjának adja fel légi postán. Ha a támadó csapat nem szereti játszatni az irányítóját a futásoknál és a dupla passzot sem kockáztatják meg, valószínűleg 10 a 10 elleni footballra készülnek. Az irányítót és az ő rá osztott játékost szinte számításba sem veszik. A támadás azt akarja, hogy egy az egy elleni játékszituáció alakuljon ki, mivel ez kedvező a számukra. A védelemnek a legtöbb esetben azonban az irányítót teljes mértékben nem kell számításba vennie. Olyan mintha egy fél embert kellene őrizni.



Snap után:

Nem kell pánikolni:
Miután snap-pelik a ladbát rengeteg wildcat formációnál a futók, az elkapók és az irányító(ha pályán van) különböző irányba indul. Akár két back futja az option-t, akár a wideot futja a sweep-et vagy a reverse-t vagy éppen az irányító van motion-ben, a védelemnek hideg fejjel kell játszania és ragaszkodni a football alap szabályaihoz. Ha a futó kapja a labdát, érdemes tudni róla, hogy tud e dobni. Ha egyértelmű, hogy nem akkor úgy kezelendő, mint egy futó. A normálishoz képest annyi a különbség, hogy ő kapta a snap-et. Ha a wideout reverse-ben jön, úgy kezelendő, mint egy alap reverse. A játékok alapszintre egyszerűsítése a védelem munkáját kiemelkedő módon megkönnyíti. Eltűnnek a zavart okozó elemek és a feladatra koncentrálhatnak. Nem keletkezik pánik és azzal együtt felfordulás.


Ha a zavartság érzését megspórolják maguknak a védők, akkor feltűnik, hogy ugyanazokat a normál játékokat futtatja az ellenfél, csak az irányító helyén áll más. A támadás célja, hogy zavart keltsen, gondolkodásra kényszerítse ellenfelét. A szokatlan szituáció is a támadó fél malmára hajtja a vizet. Értékes másodperceket nyernek. Ha azonban a védelem minden tagja a saját feladatára koncentrál, akkor az wildcat sikerét vékony pengére tereli.

Ha a futó mégis csak tud dobni:
A legtöbb védő edző egyetért abban, hogy egy szokatlan pozícióban játszó játékos előnyt jelenthet. A megoldás szimplán, hogy készülni kell rá. Amikor tehát a futó elkezd hátrálni a passzhoz, a védelemnek is helyezkednie kell. A kulcs a szituáció felismerésében rejlik. Bízniuk kell abban is, hogy a futó inkább csak passzot színlel, nem pedig dob.

Ha futásos vagy passz option play-t játszik az ellenfél, általában az első dolog amit a védelemnek tennie kell az az, hogy a futás esélyeit lenullázzák, és rákényszerítik a második játékosra a dobást. Probléma akkor merülhet fel, hogyha ez a második játékos a futáson kívül a dobáshoz is ért.


A védő fal áthatolásai visszabillentik a mérleg nyelvét:
A védő fal tagjainak áttörése rengeteg problémát képes megoldani. Ha nem nyitnak függőleges futó utat a formációjuk közepén pl. egy center mögötti guard pull-al, akkor előnyt kovácsolhatnak azzal, hogy a labdát az oldalvonalak felé kényszerítik. A labdás játékosnak többet kell talpalnia, több ideje lesz a védelemnek, hogy reagáljon és alkalmazkodjon. A támadó fél esélyei csökkennek.


Ha a snap pillanatában pull-t csinál egy védő falember és a futó kapja a snap-et abból nagy baj lehet. A közvetlen snap előnye, hogy a futó azonnal kirobbanhat. A frissen nyílt utakat mérlegelheti és a számára legjobbnak ítélt lehetőségre azonnal rábólinthat. Gyorsan áttörhet a védelem első vonalán. Azonban ha a védelem nem teremti meg ezt a luxust ellenfelének, nem tehet mást a futó, mint hogy oldalra indul.

Az utolsó feladat összegezve az, hogy a védelemnek a támadás közepét össze kell roppantania.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése