2010. március 21., vasárnap

A bírók: felszerelés

(flag)

Az amerikai foci bírók arzenáljában általában a síp, a sárga zászló, a kis babzsák, a down jelző, a ceruza, a játék adatlap és a stopper található meg.

A síppal a play végét jelzik.

A világossárga zászlót a szabálytalanság irányába vagy annak helyére dobják a bírók. Maga a zászló sulyozott ezért egész messze valamint pontosan lehet dobni. A bíróknak általában van egy második zászlójuk is, amit használhatnak ha többszörös szabálytalanságot látnak. Az a játékvezető aki kifogy mind a kettőből, az a babzsákját vagy a sapkáját hajítja.

A babzsákot általában nem a szabálytalanságok hanem a különféle helyek jelzésére használják. Például egy fumble vagy a rúgás utáni elkapás helyét jelölik vele. A színe a ligától, a játék szintjétől valamint az időjárástól függ. Általában fehér, kék vagy narancssárga.

(down indicator)

A down jelző egy különlegesen megtervezett csuklópánt. Az éppen soronlévő down jelzésére való. Rugalmas hurka van amit átlehet húzni az ujjakon. Általában a mutató ujjat veszi körűl a hurok az első downnál, a középsőt a másodiknál, a gyűrűset a harmadiknál és így tovább. Egyes bírók két vastag egymáshoz kötött gumit használnak erre a célra. Egyik fele a csuklójukon van másik része pedig a fentiek szerint az ujjukon. Néháyn játékvezető mint például az Umpire egy második jelzőt is használ, hogy megjegyezhesse a labda helyzetét a hash markok között még a play megkezdése előtt. Ez a labda visszahelyezése miatt fontos egy befelyezetlen play vagy szabálytalanság után.A játék adatlap és a ceruza a fontosabb adatok, mint például a játék előtti érmedobás győztesének, az időkéréseknek, valamint a szabálytalanságoknak a feljegyzésére szolgál.

A stopper az időfeladatoknál kerül elő(játékidő betartása, időkérések idejének mérése, negyedek közti szüetek mérése, play idejének mérése).

További cikkek ebben a témában: bírók

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése