2010. március 12., péntek

A Felszerelés

Ahogy haladnak az évek a játékosok egyetlen közös vonásává az egyenruha válik. Az ifjú kori fociban suly- és testméret korlátok vannak, de ahogy a srácok fejlődnek, középiskolából egyetemre mennek egyre inkább csak az egyenruha lesz egyforma rajtuk. Aki tud játszani annak mindig fog akadni egy a csapat öltözőjében.

Az egyenruhának valamint védőlemezeinek nagyon fontos szerepük van a játékban. Vakmerőség lenne bárkitől ha ezek nélkül állna pályára. Még 70 éve sok játékos olyan sisakot viselt, amin nem volt arcvédő rács (face mask). Ez több törött orrot és fogorvosi kezelést jelentett egy futball szezon alatt.

A védőfelszerelésekre azért van szükség az NFL-ben, mert testsulyban a 72 kg-ostól 174 kg-osig, magasságban 168 cm-től 203cm magasságig mindenféle játékos megtalálható. Egyes játékosok fekpadon akár 250 kg-ot is kinyomnak, és 4.2 másodperc alatt futják a 40 yardot. Az NFL játékosok méret, suly, erő illetve sebbeség beli különbségei miatt a lehető legjobb védelem elengedhetetlen. A kisebb játékosok szeretnének egészben lejönni a pályáról a meccs végén.

Egy tipikus futbal felszerelés a következőkből áll: sisak, vállvédő, mez, combvédő, térdvédő és stoplis cipő.

További cikkek ebben a témában: felszerelés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése