2010. március 12., péntek

A Pálya: felületTermészetes gyep

Sokfajta fűfelület létezik. A fű minősége nagymértékben függ az éghajlat hőmérsékleti viszonyaitól, a napsütéstől és a stadionok öntözőrendszerétől. De nagy általánosságban ugyanaz a fű nő ott is mint kint az udvaron, vagy a kertben. Ugyanolyan zöld és puha. Sok cég rengeteg időt, pénzt és energiát fektetett az olyan gyep kifejlesztésében, ami ellen tud állni a rendszeres és pusztító kiképzésnek amit a foci okoz (a stopli képes feltépni a gyepet). A gyepnek emellett hűsítő hatása is van. Egy forró nyári napon se fogja magából ontani a meleget.


Műgyep

Az első mesterséges gyepet a Houstoni Astrodome stadionban rakták le 1966-ban. Az első olyan stadion volt, ami nem volt nyitott, és napfény nélkül a fű sem nőtt. A baseball és amerikai focicsapatnak is egyszerre otthont adó Stadion új felületét astrogyepnek is hívták. A mesterséges felületek szintetikus nejlon szálakból készülnek és nagyon hasonlíthatnak egyes stadionokban a rövid szálu fűre. Más felületeknél a szálakat szorosan összefonják és így olyan érzést vált ki a játékosokból mintha párnázott szönyegen járnának. Nem sokan szeretnek műgyepen játszani mert félnek hogy a cipőjük beragad vagy beszorul és az sulyos bokasérülésekhez vezethet.

Az legelső műgyep kifejlesztése után a cégek továbbfejlesztették termékeiket. Így sok nyílt stadion is elkezdte lefektetni a mesterséges felületet. A műgyep fentartása sokkal olcsóbb mivel nem kell locsolni, nyírni illetve cserélni. A legtöbb stadiont pedig több célra is használják (politikai, zenés, egyéb sport események), amelyek alatt károsodhat a természetes gyep. Így előnyösnek tartották a telepítését.

Az első ténylegesen NFL stadion ahova műgyepet helyeztek az a Pennsylvaniai Egyetem Franklin Field-re halgató komplexuma volt. 1969-ben cserélték le a természetes gyepet.

(Fieldturf a mesterséges gyep legújabb változata 1990-es évektől van forgalomban)

2006-ban már 13 csapatnak volt Fieldturf a pályáin, és 15-nek a gyakorló létesítményeiben. Ez a mesterséges gyep továbbfejlesztett verziója. Ugyanebben az évben volt az első olyan Super Bowl amit ilyen felületen játszottak. Detroit Ford Field-je volt a házigazdája a Super Bowl XL-nek.

További cikkek ebben a témában: a pálya

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése