2010. március 12., péntek

A Pálya: kapu (goalpost)
A kapufáknak irányadó szerepük van. A rúgó játékos akkor ér el pontot ha a labdát a két függőleges kapufa által közbezárt rész között magasan lövi át. Régen a kapuk a gólvonalon álltak, aztán később belógatták egy kissé a gólvonalon túlra. 1974-ben véglegesen az end line-ra kerültek. Ha egy a labdás játékos eléri az end zone-t touchdown-t csinál ami 6 pontot ér. A gólvonal az NFL-ben 8 inch széles, kétszer olyan vastag mint a yard vonal. A középiskolai illetve egyetemi pályákon 4 inch széles.

Az NFL kapufáinak egyszerü csúzli szerü a kialakítása. Néhány középiskolai illetve ifjúsági pályán azonban lehet találkozni H alaku kapukkal is. A csúzli alaku kapufa egy lábon áll és egy hajlított rész tartja a keresztrudat amiből a kapufák az ég felé merednek. Ezt a lábat gyakran teljesen kipárnázzák, hogy megóvják a nekicsapódó játékosokat a sérülésektől. A keresztrúd 10 láb magasan található. 18 láb 6 inch hosszú az NFL illetve egyetemi pályákon. Középiskolában a keresztrúd 23 láb 4 inch hosszú. A gyertyák, vagyis a két kapufa ami felfelé néz a keresztrúd két végéről, 30 láb magasak (középiskolában 20 láb a magasságuk) és 3-4 inch az átmérőjük.


A kapufákat általában fehérre vagy sárgára festik. A két szallag a tetején segíti a bírókat a döntés meghozásában. Könyebben megtudják állapítani hogy vajon a lövés a gyertyák között ment e át. Ezenkívűl a rúgó játékost is segíti, mivel képet ad a szélviszonyokról.

További cikkek ebben a témában: a pálya

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése