2010. március 13., szombat

A Felszerelés: mez, nadrág


(vendég mez)


A mez az egyenruha része. Ez segít a játékos felismerésében valamint abban, hogy melyik csapathoz tartozik. A meznek olyan nagynak kell lennie, hogy takarja a vállvédőket. Minden NFL mez számozása különbözik, azért hogy elkülönítse az egyik játékost a másiktól. A számok amik a mez elején valamint a hátulján láthatóak, 8 inch magasak és 4 inch szélesek. A játékos száma a mez ujján a váll fölött is látható.

Adott pozíciók az NFL-ben adott számokkal rendelkeznek.
  • 1–19: a quarterback-ek, kicker-ek és punter-ek számai
  • 20–49: a running back-ek, fullback-ek és defensive back-ek számai
  • 50–79: a center-ek számai
  • 50–79: az offensive lineman-ek számai
  • 10-19, 80–89: a wide receiver-ek számai
  • 40-49, 80-89: a tight end-ek számai
  • 60–99: a defensive linemen-ek számai
  • 40-59, 90-99: a linebacker-ek számai

(hazai mez)

Az NFL mez hátulján a játékos vezetékneve is látható. A betük 2,5 inch magasak. A játékos neve a felső háton a szám felett helyezkedik el a mezen. A mezek színe valamint tervezése különbözteti meg a csapatokat még egymástól. Egyes csapatok színei megalakulásuk óta változatlanok. Például a Green Bay mezeinek fő színe mindig zöld volt másodlagos színe pedig az aranysárga. A nézők számára a színek még látványosabbá teszik a játékot. A főiskolán és az NFL-ben általában a látogató csapat fő színe a fehér. Az NBA-ben és a baseball ban nem így van, ott a hazai csapat visel fehér mezt.

(alternate vagy harmadik mez)

2002-ben az NFL-ben is bevezették a harmadik vagy alternate mezt, minden más fő sportágban ekkor már haszálatban voltak. Mivel a hazai csapatnak megvan a lehetősége a mez színének megválasztására, ilyenkor a vendég csapatnak a megfelelő kontrasztu mezt kell választania. Ezért alkották meg a "alternate" mezeket. Ezeknek a fő színe a csapat másodlagos színe. Ezzel biztosítják a csapatok számára, hogy megfelelő választékuk legyen minden mérkőzésre.

A mezek általában nejlon szálakból készülnek és az oldaluk és az aljuk gumírozott hogy minél jobban rátapadjon a játékosra. Azért ilyenek, hogy az ellenfél nehezen tudjon belekapaszkodni és azzal megfogni a játékost.

(1940-es évekből való foci nadrág)

Kétfajta nadrágot készítenek a játékosoknak. Gyakorlásra jukacsos anyagu, meccsekre (csapat színekben) viszont a gumírozott fajta készül, hogy minnél jobban tapadjon. A legtöbb nadrág a hagyományos fűzővel van ellátva. A zipzárosok nem bírják a gyűrődést. A nadrágok láb részén két két zseb található. Ide kerülnek a comb illetve térdvédők még felvétel előtt.

További cikkek ebben a témában: felszerelés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése