2010. március 11., csütörtök

Miért játszanál
A csapat sportok közül az amerikai foci a legerőszakosabb és legveszélyesebb játék. Távolról követi másodikként a jégkorong. Sokan vitáznak, hogy vajon a rögbi vagy az amerikai foci veszélyesebb. Akik azt állítják, hogy a rögbi áll a lista élén a védőfelszerelések hiányára hivatkoznak. Igen ám, amenyire véd annyira lehet fegyverként is használni. Az alkar és a felkar sérülések sokkal gyakoribbak az amerikai futbalban. A védőfelszerelés nagyobb és erősebb ütközéseket, tackle-öket tesz lehetővé, amely hosszútávon nem kíméli se a játékosok hátát se a nyakukat. A rögbiben pedig csak akkor történhet kontaktus ha a labda bírtokosa vagy és ez legtöbbször szemből következik be, így tehát tudod védeni a testedet. A legtöbb sérülést az amerikai fociban a vakzónából érkező ütközések eredményezik.Amerikában sokan a tisztelet miatt játszák. Úgy gondolják, hogy emelett karakter formáló hatása is van. Néhány mai társadalmi problémát figyelembevéve, a foci rendszert visz a fiatalok életébe és fegyelemre neveli őket. Minden játékos aki egy csapat tagja együtt harcol a többbiekkel, egyaránt osztozkodik a sport élvezetében és fájdalmában. Minden játék egy hatalmas adrenalin dömping lehet.

Minden méretü atléta játszhatja ezt a játékot. A nagyobb sportolók általában a támadó illetve a védő falba kerülnek. A véznábbak akik gyorsabbak és fürgébbek általában az ügyességi poziciókban játszanak: quarterback(irányító), running back(hátvéd), és receiver(elkapó). De nem számít milyen nagy, milyen tehetséges vagy ha nincs meg a belső bátorság elszántság a játékhoz. Ha nem bizol abban hogy elég kemény és állhatatos vagy akkor lehet meg se kell próbálnod mert ehez a játékhoz erő és kitartás szükséges.


De ha nem akard összetörni magad akkor is élvezheted eme játékot. A tegeren túl rengetegen játszák az úgynevezett érintős (touch football) változatát. Itt nincs tackle, érintéssel helyettesítették. Így bárki nyugodtan játszhatja. Mindössze egy labdára és hat emberre van szügség. Csapatonként hármom három. A játékosok döntik el a szabályokat és határozzák meg a pálya méretét. Amerika szerte rengetegen játszák a városok utcáin és parkjaiban. Akárhol játszható.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése