2010. március 21., vasárnap

A bírók


A bíróknak akik 1920 óta viselnek csíkos mezt, fontos szerepe van a játékban. Ők azok akik kordában tartják azt. Felelősek bármely játék beli döntésért, a szabályok alkalmazásában, értelmezésében és annak betartatásában. Igyekeznek óvni a játékosokat, valamint megakadájozni az illegális akciókat. Feljegyzik a szabálytalanságokat, végrehajtatják a büntetéseket. Felügyelik az órát.

A profi, az egyetemi, és a középiskolai futball bírói mind részmunkaidőben dolgoznak. A levezetett neccsek után kapják fizetésüket valamint utazási támogatást. Az NFL-ben és a egyetemi fociban kifizetődő bírónak lenni. A tapasztalattól és a rangidősségtől függően 25000-80000 dollár ütheti a markukat szezononként. A középiskolás játékok bírói inkább a sport szeretetéért dolgoznak. A bérezésük koránt sem olyan magas.

(a bírók felállása)

Amikor az NFL elindult három bíró (főbíó "referee", döntőbíró "umpire", Fő vanal bíró "head linesman") tevékenykedett csak a pályán. 1929-ben megjelent a pálya bíró "field judge". 1947-ben pedig a hát bíró "back judge" is fellépett a színre. 1965-ben a vonal bíró "line judge" szerepe is felmerült. 1978-ban mivel az új szabályok kedveztek a passzjátékoknak az oldal bírónak "side judge" is kocognia kellet onnantól.

1975 óta jött a gyakorlatba hogy a referee vezetéknélküli mikrofonba bemondja a büntetéseket valamint tisztáz egy bonyolult és/vagy szokatlan döntést. Hamarosan a többi liga is adoptálta ezt a szokást.

További cikkek ebben a témában: bírók

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése