2010. március 22., hétfő

A bírók: Line judge

(line judge, jele L vagy LJ)

A line judge az ellentétes oldalon áll fel a head linesman-nel szemben. Úgy tevékenykedik mint egy általános segíő miközben figyeli az illegális mozgásokat és váltásokat. Számolja a támadó játékosokat. Aszisztál a head linesmannek a lesek, az encroachment-ek (a védő játékos még snappelés előtt érintkezik valamely támadóval) és az egyéb szabálytalanságok figyelésében, és azoknak jelzésében.

Az umpire munkáját is segíti a holdingok megítélésében, valamint nézi a kezek illegális használatát különösen passz és rúgások idején. Rúgásoknál figyeli, hogy a rúgás a scrimmage vonala mögül történik e, és nézi hogy nem e mozdulnak meg az endek még a rúgás előtt. A passzjátékok idején az oldalvonalről figyeli az elkapókat. Aztán a scrimmage vonal felé indul és eldönti, hogy az irányító átlépte e a scrimmage vonalát, előre, vagy "lateral" hátra passzot játszanak-e vagy hogy egyáltalán szabályos e a passz.

Egyik legfontosabb feladata a játék idejének felügyelete. Ha az óra nem reagál, ő válik a hivatalos időmérővé a pályán. Ő javasolja a refereenek (az NFL-ben a referee-nek nagyobb a hatásköre az óramegállításához), hogy mikor kell megállítani a játékot a félidő maradék részében a two minute warningra. Ez a figyelmeztetés azért került a játékba, hogy a labda bírtokló csapatnak még egy időkérést adjon. Ez az extra idő segíti a támadó felet a play-ei játszásában.

A line judge felügyeli az ő oldalán ücsörgő csapat cseréit is. 5 perccel a félidő kezdése előtt figyelmezteti a csapat főedzőjét, hogy 5 perce van a folytatásig.

További cikkek ebben a témában: bírók

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése