2010. március 13., szombat

A Felszerelés: védőlemezek (pads)

A játékos védőfelszerelésének egyik legfontosabb darabja a vállvédő. Kívülről kemény műanyagból áll, ezalatt ütéselnyelő párnák hejezkednek el. A védő lapok a vállakat a melkast és a bordákat takarják. Többfajta szíjjal és csattal rögzíthetőek. Ez a felszerelés adja a játékosoknak a tipikus szélesvállu kinézetet. A kényelemért némelyikbe habszivacsos szövet is kerül, tovább pánázva azt.

(irányító vállvédő)

A vállvédők elnyelik az ütközés nagy részét azáltal, hogy deformálódnak. A váll résznél lévő lapok az ütközés hatására mozognak és továbbítják az ütközés energiáját a vállvédő további pontjaiba, tehát az ütközés helyén kevesebb lesz a nyomás.

(falember vállvédő)

Több fajtája létezik ennek is akár az arcvédőnek. Kialakítása a pozícióktól függ. Az irányító válvédők könyebbek és nagyobb mozgásteret nyújtanak a karnak. A fal emberek vállvédőinek kialakítása egyszerübb így nem nyújt annyi kapaszkodási az ellenfélnek. Némely csapat 12 különféle vállvédőt halmoz fel, mindegyiket 4 méretben.

(tight end vállvédő )

További védőlemezek találhatóak még az uniformisban. A nadrágban a combvédők, a térdvédők, a csípővédők, és a farvédők valamint a suspensor. A csípővédők voltak a legelső darabjai a védőlapoknak. Az 1890-es években váltak elterjedté. Ma mindegyik lap erős műanyagból készül.

További cikkek ebben a témában: felszerelés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése