2010. március 11., csütörtök

A Pálya: további vonalakYard lines

A Yard vonalak 5 yardonként ismétlődnek, párhuzamosan futnak a gólvonalakkal és oldalvonaltól oldalvonalig tartanak. Az NFL-ben 8 inchel hamarabb végződnek még mielőtt elérnék a hat láb széles határt.

A yard vonalak segítik a játékosokat, a szurkolókat, hogy megtudják állapítani mennyit kell még a csapatnak haladni a first down eléréséhez. Egy támadó csapatnak 10 yardot kell elérnie a first down-hoz. Minden 10 yardos vonalnál, hogy további támpontot nyújtson számok találhatóak. Az NFL-ben mindkét oldalon az oldalvonalaktól 12 yardra találhatóak, az aljuk az oldalvonalra néz. Ezek a 2 yard nagyságú számok a 10 többszörösei: 10, 20, 30, 40 valamint egy 50-es. Minden ilyen vonal és szám fehér színü.


Hash marks

A barázdák az oldalvonalaktól 70 lábra illetve 8 inchre találhatóak az NFL pályáin. Középiskolában, egyetemen a hash mark-ok 60 lábra találhaóak az oldalvonalaktól. Mindegyik egy yardot jelöl. Két egymással párhuzamos adag barázda fut végig a pályán, egymástól körülbelűl 18 1/2 láb távolságra. Ha egy labdás játékost szerelnek vagy kilöknek a pályáról a bírók a legközellebi hash markhoz helyeztetik a labdát, ahoz ahol legutoljára látták. A Punt-olt (rúgott) labdák amelyek pályán kívül kerülnek is a legutolsó hash markhoz kerülnek vissza. Egy nem befejezett játék (incomplete play) esetén a labda az előző játék kezdő pontjára kerül, nem oda ahol elhagyta a pályát vagy nem is oda ahonnan a quarterback eldobta.


Player benches

6 lábbal a határon túl, vagy 6 lábra az oldalvonalaktól egy esetleg szaggatott vonallal jelzett rész található. Itt csak az edzők valamint cserére váró játékosok tartózkodhatnak. Ettől a szagatott vonaltól 6 lábbal távolabb kezdődik a kispad. A player bench résznél gyűlnek össze a játékosok a mérkőzés alatt, innen nézik játszó a társaikat vagy fújják ki magukat. Itt vizsgálják a csapat orvosai és edzői a sérült játékosokat.

Minden NFL pad legalább 30 láb mély és mindkét oldalra a 32 yardos vonalig ér. A főiskolai padok a 25 yardos vonalakig nyúlnak. A középiskolákban is a 25 yardos vonal a padok határa de nem veszik olyan szigoruan mint az NFL pályákon. A sajtó valamint a szurkolók nem léphetnek be ide. A kispad területen belül, a játékosok használhatják a komunikációs eszközöket hogy értekezzenek a többi edzővel akik a stadionon belül fentebb helyezkednek el egy számukra fent tartott szobában. Innen jeleznek a csapatképvieslői is hogy informálják a PR osztályt a játékosok sérüléseiről. Ezután az információt a sajtó területen lévő média képviselők felé közvetítik, hogy a néző közönség is mihamarabb értesülhessen.

További cikkek ebben a témában: a pálya

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése