2010. március 12., péntek

A Csapat: általánosságban


(kezdő felállás)

Minden futball csapatnak 11 játékosa lehet a pályán. 11 a támadó oldalon és 11 a védekező oldalon. Ezek alkotják a starting lineupot (kezdő felállás). Kevesebb emberrel is lehet játszani(de ki csinálna olyat), ha viszont több ember tartózkodik a pályán játék alatt akkor azt büntetik. Középiskolában pár tehetséges srác játszik mind a két oldalon, a védelemben is és a támadó oldalon is. Még az NFL-ben is előfordul pár ritka esetben. Például Deion Sanders elég gyakran corner backet játszott védőként és wide receivert támadóként a Dallas Cowboys-nál.

Azok a játékosok akik nem fértek be a kezdő keretbe a tartalékok, nagyrészük bizonyos feladatok ellátására specializálódott. Védelmi felállások esetén mint a nickel back séma esetén szükség van egy ötödik defensive back-re, vagy a two pass rushers esetén (lineback-erek vagy defenseve end-ekre van szükség akiket arra használnak hogy lerohanják az ellenfél irányítóját) Gyakran használnak egy extra embert aki a rúgójátékosnak hosszú snappet ad (lehet ez sima punt esetén, field goal kisérletnél, vagy extra pont kisérletnél). Ezek a játékosok kiveszik a részüket a csapatjátékból. Specialis csapatnak (special team) is nevezik őket, ide tartoznak a rúgó játékosok akik a punt és kickcoverages lövésére specializálótdak, és a félelmet nem ismerő emberek akik összetörik magukat egy hatalmas tackle-ért.

A játékos keret főleg ha hazai játékról van szó a középiskolákban még nem korlátozott. Az NFL-ben játéknapon 45 aktív, mezzel rendelkező játékos lehet makszimum. Még egy tartalék ember lehet mezben, csak irányító lehet és abban ez esetben léphet pályára ha a többi irányítót sérülés miatt lehozták a pályáról. Ha a 46. játékos vagyis az extra quarterback pályára lép a többi irányítót alkalmatlannak tekintik a játékra és nem térhetnek vissza a pályára mégha kiderül, hogy nincs is komolyabb bajuk.

A játékoskeret mérte attól is függ hogy az év melyik részéről van szó. Az átlagos idény alatt a csapatok 53 embert cipelhetnek magukkal. Ez a 8 ember többletet a gyakorló alakulat alkotja. Ám van pár csapat ahol egy kilencedik ember is megtalálható. Itt az NFL Europe játékosai gyakorolnak akit ahoz az alakulathoz helyeztek.

Az idény vége felé a csapatok elkezdhetnek embereket hozzáadni a játékoskerethez. A tartalék illetve jövő beli listához (reserve/future list íródnak ezeknek a játékosoknak az adatai. A playoff vége után válnak aktívá a csapatkeretben.

(szezon előtti edzőtábor a Ravens-nél)

Szezonon kívül (offseason)egyik csapatnak sem lehet 80-nál több aktív játékosa. A harmadik szezon előtti (preseason) hétvége után a létszámot már 65 alá kell csökkenteni. A negyedik vagyis záró hétvégére az összes NFL csapatnak 53 főre kell limitálnia a létszámot.

(egy kick return specialist, Darren Sproles)

A játéknap előtti héten az edzők eldöntik, hogy mely 8 játékos lesz inaktív. Egy tipikus NFL játéknapi keret, 3 quarterback-ből, 1 punter-ből, 1 placekicker-ből, 1 kick return specialist-ből, 8 offensive lineman-ből, 4 running back-ből, 5 receiver-ből, 2 tight end-ből,7 defensive lineman-ből, 7 linebacker-ből és 6 defensive back-ből áll. A posztokról később részletesen írok.

További cikkek ebben a témában: a csapat

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése