2010. március 13., szombat

A Felszerelés: cipő, kesztyű


(1991 Vintage Nike Pro Football)

4 fajta stopliméret van az amerikai fociban. Ezek pedig a következők: 1⁄2 inch, 5⁄8 inch, 3⁄4 inch és 1 inch. A stoplik milyensége befolyásolja a játékos tolóerejét. Ha egy játékos lába nem tudja a megfelelő tolóerőt kifejteni odabent vagy odakint egy csúszós sáros füves pályán, mivel csúszik, akkor a feladatát nem lesz képes ellátni és nem tudja a legtöbbet kihozni magából. A rövidebb toplikat száraz, kemény pályákon használják. Ezekben sérülnek legkevésbé a játékosok. A száraz pályákon a legideálisabb az 1⁄2 inches stopli. Egy csúszós füves pályára már szükség van (főleg a fal embereknek akik dulakodnak) a 3/4 inches vagy az 1 inches stoplikra, attól függően hogy bemelegítésnél (megállásoknál, kitöréseknél) melyik válik be jobban. A receiver-ek és running back-ek gyakran kevesebb stoplis cipőt viselnek mint a nagyobb testü izmosabb társaik.

(műgyepre)

Műgyepre a legtöbb játékos olyan cipőt vesz fel amelynek a talpain barázdák tucatjaiban futnak a 1/2 inches stoplik. Néhány falember a kosárlabda szerü cipőket részesíti előnyben főleg ha bent játszanak, mivel ott esély sincs az esőre, így a felület nem lesz csúszós. A műgyep ragadósabbnak hat ezért a játékosok igyekeznek olyan cipőt felvenni ami nem áll meg rögtön hanem csúszik rajta egy kicsit. Sok játékos úgy véli hogy a hirtelen megállás és újraindulás hatalmas károkat okozhat a térdekben és a bokákban.

A csapatok nagyrésze fel van szerelve minden méretü és tipusu cipővel arra az esetre ha az időjárás megváltozna a mérkőzés alatt. Gyakran lehet látni játékosokat akik cipőt cserélnek vagy tisztogatják a cipőjük talpát egy gumírozott lapon az oldalvonalaknál, hogy jobb tolóerőt tudjanak kifejteni majd a pályán. Az NFL-ben a játékosok minden pályát egy órán át tesztelhetnek meccs előtt. Ha szükség van rá akkor az öltözőben a felszerelés menedzserek csavarkulcsokkal neki esnek a cipőknek és stoplit cserélnek.

(elkapó kesztyű)

Sok elkapó visel kesztyűt aminek érdes gumibelseje a labda elkapását segíti. A falemberek kesztyűje másabb. Ezek a játékosok az elenfél leharcolására használják kezeiket. A kesztyűkben vastag lemezek és ujj védő lapok találhatóak. Ezek védik az ujjakat amik gyakran beleakadhatnak az ellenfél arcmaszkjába vagy rá is léphetnek. A kesztyűkbe semmiféle ragadós anyagot vagy ragasztót nem lehet tenni.

(falember kesztyű)

További cikkek ebben a témában: felszerelés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése