2010. március 11., csütörtök

A profi futball népszerűsítése: Harold Grange

1870-es években kezdtek el igazán focizni az amerikaiak. Akkor már egyetemi valamint klub csapatok léteztek. A futball hamar az egyéniség forrásává vált a főiskolások számára. A századfordulóra pedig megszokott szombati tevékenységé lett.

A foci első 90 évében a főiskolai, egyetemi futball sokkal népszerűbb volt mint a profi futball. Még ma is átitatja a College focit a tradíció és az iskolák közti rivalizálás. 80 évvel ezelőtt nem volt ritka, hogy 50000 szurkoló látogatott el egy iskolai mérkőzésre. Ugyanekkor egy NFL mérkőzésre a legjobb esetben is csak 5000 voltak kíváncsiak.

(Harold "Red" Grange a vágtató szellem "Galloping Ghost")

1925-ben egy nappal miután a főiskolás idény véget ért, Harold "Red" Grange az Illinoisi All- American halfback szerződést kötött a küszködő Chicago Bears-szel. A szerződés 19 játékra szolt. A Chicago Bears-nél Running back pozícióban kezdett el játszani az egyetemi 77-es mezszámával. 100000 dollárra rúgott a bére amit nagyrészt a belépőkből fedeztek. Ez hatalmas összegnek számított abban a korban amikor egy tipikus játékos bére kevesebb volt 100 dollárnál játékonként.

Még abban az évben a hálaadás napi játékra 36000 szurkoló sereglett ki (ez akkor a profi foci történetében rekord tömeg volt), hogy lássa, hogyan harcol Grange és a Bears az akkori liga legjobbjával a Chicago Cardinals-szal. A mérkőzés pontnélküli döntetlennel végződött a Cubs Park-ban. A Bears hatásvadász körútra indult. A New Yorki Polo Grounds-ban több mint 65000 ember figyelte a gallopozó szellemet "The Galloping Ghost", Grange-ot hogyan mérkőzik meg a New York Giants-szel. Grange egy 35 yardos interception (az ellenség passzának elcsípése) visszahordással szerzett touchdown-nal járult hozzá a Bears 19-7 győzelméhez. Azon a mérkőzésen 53 yardot futott labdával, elkapott egy 23 yardos passzot, valamint 2 sikeres 32 yardos passzot adott.

Habár Grange rengeteg új rajongót vonzott a profi ligához, az 1930-as évek bajnoki meccseire kevesebb mint 30000 ember látogatott el mérkőzésenként.

(Harold Grange 1925-ben)

A profi futball csak az 1960-as években emelkedett a főiskolai társa népszerüségi szintjére. Ekkor kezdték el sugározni televízión a mérkőzéseket. Több évtizedbe került az NFL számára, hogy a főiskolás focit kiszorítsa a helyéről. A mai napig vannak olyan főiskolai és egyetemi csapatok, melyeknek ugyanolyan nagy rajongó tábora van mint néhány NFL csapatnak.

További cikkek ebben a témában: kezdetek

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése