2010. március 11., csütörtök

Kezdetek I.

Rengeteg rajongót vonz az NFL nagy hűhója, de rengetegen vannak olyanok akik a hagyományai miatt szeretik ezt a játékot. Maga a játék több mint 130 éve létezik.


(a képen az első hivatalos mérkőzés látható)

Több mint 2000 éve játszanak olyan játékokat, ahol egy labdát kapuba kell rúgni. Az amerikai foci két sajátos játékból alakult ki. Ez a két játék a foci és a rögbi volt. Mind a rómaiak valamint a spártaiak játszottak valamiféle focihoz hasonló dolgot. A 19. században hajózott be Észak Amerikába ez a két játéktípus. Majd az egyetemeken kezdett kibontakozni. Első formája az úgynevezett "Ballown" (labda birtoklás) volt. A játékosok előbb az öklüket használták aztán a lábukat hívták segítségül, hogy áttörjenek az ellenségen.

A Harvard első és másodéveseinek csapatai minden iskolaév első hétfőjén egymásnak ugrottak. A "Bloody Monday" véres hétfő elnevezés is innen ered, mivel ezek az amerikai foci szerű játékok nagyon durvák voltak. Nem sokkal a polgárháború vége után, 1867 körül az egyetemi csapatok szervezett játékokba kezdtek. A Princeton kezdetleges szabályokat vezetett be és még ebben az évben szabadalmaztatták az amerikai foci kifejezést.

A Rutgers College sem volt rest és hamarosan ez az intézmény is bevezetett egy pár új szabályt. New Jersey két egyetemének relatív közelségének köszönhetően nemsokára sor került az első hivatalos mérkőzésre, melynek időpontja 1869 november 6. volt. A Princeton és Rutgers mérkőzéséből az utóbbi került ki győztesen. A Rutgers 6-4-re verte a Princeton-t. Innentől kezdődtek meg az egyetemi játékok.

1873-ban a Columbia, a Rutgers, a Princeton, és a Yale képviselői New Yorkban gyűltek össze, hogy létrehozzák az első egyetemek közötti amerikai fociszabályzatot az egyre népszerűbb játék számára, amelyet még akkor nagyrészt az európai foci szabályai szerint játszottak. Ez a négy csapat alapította meg az egyetemek közti futbal egyesületet az "Intercollegiate Football Association"-t valamint 15 játékost engedélyeztek minden csapatba.

(a Princeton 1883-as csapata)

További cikkek ebben a témában: kezdetek

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése