2010. március 13., szombat

A labda

(a szabványos NFL labda)

Nem igazán lehet a focit megfelelően játszani labda nélkül. De nem lehet akármilyen méretű, anyagú tojáslabdát használni. Pontos megkötései vannak a méretének, súlyának, és márkájának is.

Az NFL-ben olyan Wilson márkájú labdát használnak, ami Roger Goodell biztos aláírása is megtalálható. A labdában 86–93 kPa légnyomásnak kell lennie. A labda külseje természetes barna színü bőrből készül amin semmilyen repedés vagy barázda sincs, szabályos dudorok borítják. Belül egy felfújható gumihólyag található. A labdának kiszélesedő forgási ellipszoid alakja van. Egy kissé mind a két végén csúcsos. Azért alakították így hogy alkalmasabb legyen az előre lőtt passzokra.

(ez az 1888-1910 használt labda még inkább hasonlít egy rögbi labdára, külső borítása disznóhólyag)

Bizonyára te is hallottad már, hogy disznóbőrnek is nevezik. A labdakülseje igaz a cserzett disznóbőrre emlékeztet és az alakja a 19. századfordulóig is inkább egy hízós malacra hasonlított. A mai labdáknak már semmi közök nincs ezekhez a jószágokhoz. Ám a korai időkben disznóhólyagot használtak a labda borítására. Az 1930-as években ráeszméltek, hogy nem éppen gazdaságos ez a fajta megoldás. A mai labdákat négy, általában barnára festett bőr darabból állítják össze, amit belülről összevarrnak majd kifordítanak.

Hogy könnyebb legyen a labdát megfogni és eldobni 8 darab kiemelkedő fűző fut végig a közepén. Az irányítónak a kisujját, a gyűrűs ujját és a középső ujját a fűzők közé kell tennie a tökéletes fogáshoz.

A labda méretei a következők:

  • hosszában: 11 - 11 1⁄2 inch megközelítőleg 28 centiméter
  • hosszában a kerülete: 28 - 28 1⁄2 inch 71 centiméter
  • keresztben a kerülete: 20 3⁄4 - 21 1⁄4 inch olyan 55 centiméter
  • súlya: 14 - 15 uncia, ami 397–425 g-nak felel meg

(a főikolákon, középiskolákban használt labda)

Az egyetemen használt labdák ugyanolyan méretűek mint az NFL labdák, de mindkét felén található egy fehér csík. Ilyeneket használnak a középiskolákban is. Ez a fehér csík azért van ott, hogy segítse az elkapóknak a labda észrevételét. Ez nagyon hasznos az egyetemi, középiskolai éjszakai mérkőzéseken.


A hazai klubnak 36 labdával kell készülnie egy kinti mérkőzésre és 24 labdával egy bentire. A játékvezető egy nyomásmérővel mindegyik labdát ellenőrzi a kezdő rúgás előtt két órával. Felméri, hogy a liga követelményeinek megfelelnek e. 12 új labda érkezik egyenesen a gyártótól egy speciális lezárt ládában. Ezt a játékvezetők öltözőjébe viszik. Ezek a labdákat a rúgásokhoz használják és speciális K jelzés található rajtuk.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése