2010. március 13., szombat

A Felszerelés: sisak, arcvédő

(a spalding egyik 1893-as sisakja)

A sisakot és az arcvédőt arra tervezték, hogy védjék a játékos arcát valamint fejét a komoly sérülésektől. A legtöbb játékos ezen kívül még fogvédőt is hord, hogy nehogy elharapja a nyelvét. Annak ellenére, hogy védenek, a játékosok így is szenvedhetnek fejsérüléseket, agyrázkódásokat.

(1900-1905-ös sapka szerü sisak)

Maga a sisak kemény műanyagból készül és vastag levegővel telt párnák bélelik ki. Ezekbe a párnákba lehet fújni levegőt vagy kiengedni belőlük. A sisakot az állpánttal feszesen rögzíthető.

(1910-1915-ös sisak)

Minden sisakon megtalálható az arcvédő (face mask). Ez a fém anyag ami az arcvédőket alkotja nem lehet 5/8 inch átmérőnél vastagabb. A legtöbb falember ketrecnek nevezett arcvédőt visel. Ez teljesen megakadájozza az elenséget abban hogy kézzel elérhesse a játékos állát. A legtöbb irányító és elkapó arcmaszkja egyszerübb. Olyan a kialakításuk amely nem akadályozza őket a látásban. Ez az arcvédő védtelenül hagyja az áll részt. 20 éve az irányítóknak olyan sisakjuk volt aminek csak egy szimpla rúd arcvédőjük volt. Most a rúgó játékosok hordanak hasonlót. A több ütközést végrehajtó emberek azért ettől nagyobb védelemre vágynak. Így minden pozíciónak megvan a maga arcvédője. Jelenleg körülbelűl 15 fajta létezik. Az újabb tervezésüek energia elnyelő ékeket is tartalmaznak.

(a Spalding 1920-as évek beli sisakja)

Néhány sisak napellenzővel is felvan szerelve. Ezzel próbálják elkerülni, hogy a napfény ragyogása megzavarhassa a játékosok látását. Ezenkívül az ellenfél nem láthatja merre néz a játékos.

(1930-as sisak arcvédővel, nagyon ritka volt)

Az NFL-ben az 1994-es szezon óta engedélyezett az egyszerü rádiós kommunikáció a játékosok és az edző között. Ahelyett, hogy az edzők időt kérnének ezen keresztül adnak utasítást az irányítónak. A sisakok belsejében két egyszerü hangszóró található a fülréseknél. A régi idők játékosai vitatkoznak ezzel a döntéssel mivel előnyhöz juttatja a játékosokat. A másik fél arra hivatkozik, hogy érthető és tiszta kommunikációt tesz lehetővé még a leghangosabb Super Bowlokon is.

(rádiós sisak, zöld pontal a hátulján)

Az NFL szabályokban előírták, hogy azokat a sisakokat hátul egy zöld pontal meg kell jelölni amelyek rendelkeznek headsettel. Most már csak az irányítónak lehet ilyen sisakja. 2006-ban pár alkalommal előfordult, hogy egy két gólkisérletet az utolsó pillanatban változtattak meg az edzők mivel változást láttak a pályán. Az új szabályok értelmében minden csapat tudhatja, hogy ki visel bedrótozott sisakot.

További cikkek ebben a témában: felszerelés

2 megjegyzés:

Unknown írta...

jó cikk, de annyit hozzátennék, hogy nem csak az irányítónak lehet rádiója (egy offense, egy defense játékosnak lehet)

láb írta...

Köszönöm playcaller ezt nem tudtam.

Megjegyzés küldése