2010. augusztus 29., vasárnap

Az NFL második legjobban fizetett posztja

Vajon melyik a második legjobban fizetett poszt az NFL-ben? Az irányító az első, az biztos. Talán a Cornerback vagy a Wide receiver? Hmm nem igazán. Akkor a Linebacker-ek? Biztosan a Running back-ek azok, akik jó summát kapnak. Nem. Egyikük sem.

A második legjobban fizetett NFL pozíció a bal támadó tackle-é. Mivel a legmagasabb fizetéseket az irányítók kapják, szükségszerű, hogy aki védi őt az is sok pénzt kapjon. A szabad ügynökség bevezetése előtt minden támadó falember ugyanolyan bérezéssel rendelkezett. A centerek a guard-ok és a tackle-ök ugyan azt az összeget kapták kézhez. A falemberek akkoriban az NFL fizetési hierarchiájának közepén helyezkedtek el. A szabad ügynökség megérkezésével a bal tackle fizetése is megugrott.

De mi okozta a bal tackle fontosságának és fizetésének növekedését. A válasz két szó. Lawrence Taylor.



Bill Parcells és Bill Belichick vezetése alatt Lawrence Taylor elpusztította az ellenfél irányítóit, amely hozzásegítette a Giants-et két Super Bowl győzelemhez. LT ütközései nem csak a támadó játék vonatát siklasztották ki egy estére, hanem egész karrierek függtek tőle. Joe Montana-nak egy egész szezon kellett a felépüléshez. Joe Theisman játék karrierje is egy LT ütközéssel ért véget, ahol olyan sérüléseket szenvedett, amelyet ember a középkor óta nem.

(Joe Theisman lábsérülése)

A tackle-ök magas fizetésének az oka leegyszerűsítve nem más mint az, hogy egy olyan pass rush-oló, akit nem tudnak leblokkolni a támadást teljesen lekapcsolhatja. Az ilyen passz rohamok a támadás nagy részét szétzilálják és a támadó csapatot kiszámítható reakcióra kényszerítik.

Mióta a modern támadás a labda dobására épít, az irányító a csapat sikerei számára alapvetővé vált. Amióta az irányító a támadás alapköve, azóta kezdtek megjelenni a passz rohamozó specialisták is. Azóta olyan játékosokra is szükség van, akik le tudják blokkolni a sack-re éhes védőket. Ha egy csapat nem képes a védelem megfékezésére akkor nagyon hosszú sack-ben és interception-ben gazadag délután elé néznek vagy az irányító kerül hosszas kezelésre egy korházba. Az utóbbi esetben az egész program és annak pénzügyei is kispadra kerülhetnek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése