2010. augusztus 28., szombat

A támadó fal: center


A támadó fal egyik legtöbbet követelő posztja az övé. Ha egy edző egy számára alkalmas játékost talál igyekszik éveken keresztül megtartani. Az amerikai footballban akár a kosárlabdában a center szintén az események középen helyezkedik el. Ő az a játékos, aki feladja a labdát az irányítónak. Ezért, akár a többi támadó játékosnak fontos tudnia, hogy hányra lökje hátra a bőrt.

Minden játék a center és irányító közötti labdacserével kezdődik. Ezelőtt a center a labdával szembe áll, felveszi a kezdő pózt, majd egy vagy két kézzel megfogja a labdát. Mikor az irányító megadja a jelet, a center a labdát hátraadja vagy hátradobja.

A labda átadása általában gördülékenyen megy, de ha valami megzavarja a gépezetet(pl. esőzés miatt csúszós labda), akkor fumble-el is végződhet. Erre akkor is sor kerülhet ha a center nem pont az irányító kezébe snap-eli a labdát vagy ha a quarterback azelőtt húzza vissza a kezét, mielőtt a labda odaérne.

Mivel a centerek feladata a snap-eléssel még nem ér véget gyakran azzal foglalkoznak, hogy kezük a blokkoláshoz megfelelő pozícióba kerüljön. Ez is a pontos snap rovására megy. A megfelelő snap-nél a centernek teljesen hátra kell vinnie a labdát az irányító kezébe.

Emellett a centernek minden falember feladatáról tudnia kell. A támadás sosem tudja, hogy a védelem mivel készül ellenük, és a támadással ellentétben a védelem a snap előtt is mozoghat. A center olvassa a védelem felállását és ennek megfelelően irányítja a többi falembert. Szinte minden játéknál elemzi a védelmet és olyan kifejezést használ falemberei blokkoló sémáinak kiosztására, amit az ellenfél nem ért.

A centerek általában gyorsak, okosak valamint fizikailag kemények. A védelem ütéseinek ellen kell állniuk és eközben pontosan végre kell tudniuk hajtani a snap-et az irányítónak. /A fumble leggyakrabban a gyenge módon kivitelezett labdaátadás következménye, amikor a center az ütközésre jobban koncentrál./

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése