2010. augusztus 2., hétfő

A hajsza szöge a szerelésig (tackle)

Miután a védőjátékosok futásoknál elemezték a játékot és felmérték a labda helyzetét, a labdás felé kell mozdulniuk, mégpedig egy olyan úton, amelyen a leghamarabb elérhetik a labdahordozót. Más néven a hajsza szögének is nevezik ezt, amin haladva a védő igen gyorsan megeheti a támadóját.

A játékosok sebessége igen relatív, ezért ez az a pont amitől a hajsza szöge a leginkább függ. Minél gyorsabb a labdás játékos, annál mélyebbre kell mozognia a falembereknek vagy a linebacker-eknek ahhoz, hogy szerelhessék. Ha a labdás lassú, az üldözője pedig gyors, akkor a védőnek kisebb üldözési utat kell megtennie és a hamarabb ütközhet a támadóval.

A védőnek sosem szabad a támadó mögé kerülni és üldözni őt, vagyis nem lenne szabad. Ahelyett, hogy betörne és mögé kerülne, igyekeznie kell a megfelelő hajsza úton maradni. Ezzel biztosítja maga számára, hogy a labdás előtt marad és a lehető leghamarabb szerelheti azt.


A fehér mezes védő a megfelelő hajsza úton marad és a scrimmage vonalán megállítja a labdás támadó játékost. A fenti kép a hajsza helyes szögét illusztrálja.


Mivel a védő (fehérben) túl hamar betört, a támadó mögé került. A labdás játékos könnyűszerrel kijátszhatja, és egérutat nyerhet. Ez a helytelen verzió.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése