2010. augusztus 12., csütörtök

Udvari Football "backyard football"/"sandlot football"


Az évek során az udvari football „backyard football” szinte állandósult Amerikában. Rengeteg családnál a hálaadás napi hátsó kerti ütközések szinte hagyománnyá váltak. A szabályok szinte minden városban másak. A játék egy valamiben azonban sehol sem különbözik: kortól függetlenül mindenki számára jó móka.

Csapat választás
Először is két csapatkapitányt kell kijelölni. A kapitányok egymás után, egyszerre csak egy játékost választhatnak az összegyűlt seregletből. Páratlan számú játékos esetén egy ember vagy bármelyik csapat cseréje lesz vagy mind a két csapatnak ugyan az lesz az irányítója „all-time quarterback”.

Szerelni vagy nem szerelni
Ha szereléssel játszák, akkor a labdás játékost a földig le kell rántani. Az ütközéses football védő felszerelés nélkül dudorokhoz, horzsolásokhoz vezethet ezért nem árt óvatosnak lenni. A másik lehetőség a két kézzel való megérintés. Ebben az esetben ha a védő egyszerre mind a két kezével megtudja érinteni a labdást az szerelésnek minősül.

Támadás
A támadás a kezdőrúgás után kapja meg a labdát. A pálya méretétől függően a kezdőrúgás gyakorlatilag lehet egy punt vagy egy szimpla dobás. Vannak olyanok, akik egyből támadással kezdenek és a kezdőrúgást kihagyják.

A támadó csapat játékosainak nagy része kivéve az irányítót passzútvonalakat fut. Például ha 8 vagy több játékos játszik egy oldalon közülük 6 passzútvonalon mozog a többiek pedig az irányító számára blokkolnak.

A play-eknél az irányító vagy shotgun formációból vagy pár yarddal a scrimmage mögött kapja a labdát. Néha center alól kapja a snap-et de olyan is van, hogy szimplán tarja a labdát és a kezdésnél bemondja, hogy „hike”. A backyard football legtöbb verziójában az irányító négy down alatt csak egyszer futhat a labdával vagy akkor ha a védelem az életére tör.

A first down elérésének több módozata van. Ez is nagymértékben függ a pálya méreteitől. Legtöbbször a támadó félnek négy próbálkozása van, hogy két sikeres előre passzt dobjon. A második sikeres passz jelenti a számukra a first down-t és az új down sorozatot. Másik elterjedt módszer az, hogy a pályán kijelölnek egy pontot, amit ha a támadó csapat elér új down sorozatot kap. Ez a pont általában a középpálya. Kis pályák esetén a támadásnak nem a first down a tét, hanem a touchdown szerzés. A touchdown megszerzésére négy próbálkozásuk van. Ha nem sikerül, akkor eladták a labdát és a másik csapat következik.

A pontozás ugyan úgy zajlik mint a profi footballban. A touchdown hat pontot ér, a konverziók pedig egy vagy két pontot. Mezőnygól nincs. Az a csapat amelyik pontot szerzett az a pálya másik végére sétál a következő kickoff-ra készűlve.

Védelem
A védelem általában emberfogást játszik, ami ebben az értelemben azt jelenti, hogy minden védő a vele szemben álló támadóra fog koncentrálni. Az irányító felé történő passz rush is eleme a játéknak. A védelem általában 4 down-onként egyszer blitz-elhet. Ez a blitz ezt jelenti, hogy ahogy megkezdődik a játék azonnal a nyomába eredhetnek az irányítónak. A többi esetben el kell számolniuk 5 vagy 7 „Mississippi”-ig, mielőtt rush-olni kezdenek. Ha a védelem elcsíp egy labdát vagy megszerez egy fumble-t a támadó csapatuk a labdaszerzés pontjából fog következni.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése