2010. augusztus 8., vasárnap

Halfback Option Play

A halfback option play az amerikai footballban szintén egy trükkös játék elnevezése. Normális futójátékra hasonlít, azonban a futónak megvan a lehetősége, hogy még mielőtt átlépné a scrimmage vonalát lepasszolja a labdát valamelyik szélső elkapónak vagy egy tight end-nek. A wildcat offense része, amiben a running back közvetlenül is kaphatja a snap-et.

A játék kulcsa a védők megtévesztésében rejlik. Ennél a játéknál a defensive back-eket kell a pozíciójukból elmozdítani. Ha a secondary corner-ei azt hiszik, hogy a támadás egy normális futójátékot indított, első dolguk az lesz, hogy a scrimmage felé iramodnak. Megpróbálják szerelni a futót. A szélső elkapók szabadon maradnak. Ha a védők nem ennék meg ezt a töltött palacsintát, a futónak még mindig megvan a lehetősége, hogy fusson. Ekkor nem választja a passzjátékot, mert sikertelen dobással vagy egy ellenfél által megszerzett passzal is végződhet.

A halfback option leggyakrabban egy sweep play-ből indul. Néha az irányító maga fut oldalra és ő lesz a futó passz opciója. Ez nagyon hatásos technika lehet, mivel a quarterback a legtöbb játékban nem sok mindent csinál miután átadta a running back-nek labdát. A védelem ezért rá számít a legkevésbé, hogy elkapóként villanjon meg.

Azt tudni kell azonban, hogy az NFL-ben ha az irányító center alól kezdi a játékot akkor ő elkapásra jogosulatlan. Ahhoz, hogy később passzt kaphasson shotgun felállásból kell indítaniuk a játékot. A többi ligában ez a korlátozás nem létezik. Akár center alól is indulhat a qb akkor is jogosult az elkapásra.

Az NFL-ben nagyon keveset lehet látni a halfback option play-t mivel nagyon korlátozott a sikeressége. A defensive back-eket úgy tanítják, hogy mindaddig maradjanak coverage-ben míg a labdás futó át nem lépi a scrimmage vonalát. Ezzel a halfback option play lehetőségeit igencsak megnyirbálják. A másik ok, ami hátráltatja ennek a játéknak az elterjedtebb használatát az az, hogy a futók passzoló képessége jócskán gyengébb, mint egy irányítóé. A futó rosszul is megdobhatja a labdát, ami sikertelen lehet vagy rosszabb esetben el is csípheti az ellenfél.

Bizonyos csapatok azonban jól alkalmazzák ezt a játékformát. Igaz alig használják a szezon alatt és akkor is csak azért, hogy a védelmet kizökkentsék. A profi football modern történetében csak egyszer fordult elő, hogy egy halfback egy meccs alatt több mint egy touchdown passzt dobott. 1961-ben Gene Mingo a Denver Broncos akkori halfback-e volt az a játékkos aki 2 touchdown passzal gazdagította a Buffalo Bills ellen vívott mérkőzésüket.

Egy futással végződő halfback option play.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése