2010. augusztus 14., szombat

Statue of Liberty play

A Statue of Liberty vagyis a Szabadságszobor play az amerikai football trükkös játékai közé tartozik. Először Amos Alonzo Stagg hívta a játékot, majd Fielding H. Yost tette elterjedté a Michigan Egyetemen eltöltött edző évei alatt.

Az 1949-es Rose Bowl-on a Northwestern Wildcats sikeresen alkalmazta egyik verzióját, így az utolsó percben egy 45 yardos touchdown-t szereztek, 20-14-re legyőzve ezzel az erősen favorizált California Golden Bears .

A Baltimore Colts az Oakland Raiders elleni AFC bajnoki mérkőzésen hozakodott vele elő 1970-ben. A Szabadságszobor játék a Los Angeles Rams 1970-es csapatainak repertoárjában is szerepelt.

Habár sok variációja létezik, végrehajtás tekintetében egy dolog megegyezik bennük. Az irányító miután megkapja a labdát a centertől, hátrál mintha passzolni készülne. Ezalatt két kézzel tartja a labdát. Dobó kezével dobómozdulatot végez, miközben a másik kezében lévő labdát a háta mögé rejti. Miközben dobást színlel és hátra rejti a labdát, át is adja egy running back-nek vagy egy motion-ben lévő szélső elkapónak. A futó vagy az elkapó a színlelt passzal ellentétes irányba fut. A játék részben arra épít, hogy a védelem a pump fake-re kimozdul a pozíciójából. Ha ez megtörténik, akkor a labdás játékost, aki a színlelt passztól ellentétes irányba fut már csak nehezen érik utol.

A játékot arról az irányító pózról nevezték el, amikor átadja a labdát. Ha megfelelően hajtja végre a mozdulatsort, akkor az egyik keze a levegőben van, míg a másik az oldala mellett. Ez a beállás a New York városában lévő Szabadságszoborra hajaz.

A játék nagy yardmennyiséget termelhet a támadó félnek, ha elég megtévesztően tudják előadni. Más részről, a kivitelezése nehéz. A mozgást nehéz összehangolni és ezáltal a megfelelő végrehajtás is döcögős. Fumble, sack vagy yardvesztés is kisülhet belőle, mivel a fegyelmezett védők felfigyelnek a cselre, és nem fogják bekapni a csalit.




Az utóbbi évek leghíresebb Szabadságszobor játékát a Boise State Broncos vitte pályára a 2007-es Fiesta Bowl-on. A Statue Left-nek nevezett játékukkal szerezték meg a győzelmet jelentő két pontjukat. A Boise State Broncos és az Oklahoma Sooners közötti címadó mérkőzést a legizgalmasabb és legszorosabb egyetemi meccsek közé sorolják.

Ugyan ebben az évben a New England Patriots is előállt egy variánssal. A Jacksonville Jaguars elleni mérkőzésükön, megfordították a play-t. A futást színleltek nem pedig passzt. Miután Dan Koppen közvetlen snap-et színlelt Kevin Faulk-nak a runing back-nek a védelem egyből a futás megállítására koncentrált. Ezalatt Tom Brady, aki valójában a snap-et kapta, háttal áll a védelemnek Szabadságszobor pózban. Mikor megfordul Wes Welker-nek dobhatja a labdát, mivel az end zone mélyén már nincs igazán védelem.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése