2010. augusztus 28., szombat

Zóna futások: belső és külső zóna közötti különbség

A legtöbb NFL csapat belső „inside” vagy külső „outside” zónát vagy „power”-t esetleg „counter”-t fut. Minden héten rengeteg órát szánnak ezen futások tökéletesítésére. A belső és külső zóna közötti különbésgek kissé zavarosak lehetnek. Ezen próbál segíteni ez a cikk.

Zóna játékoknál a falemberek attól függetlenül, hogy hány tight end-et vagy elkapót használnak, ugyan azt a blokkoló sémát használják. A futók is ugyan arra a pontokra koncentrálnak. Rengeteg zónázó csapat külső zónázással kezd. Amikor ez megtörtént és a védelem gyorsan elhúzódott az oldalvonal felé, a támadás ekkor rukkol elő a belső zónával.

De mi valójában a zóna futás. Csak annyi lenne a zóna futásban a zónázás, amikor a játékosok az előttük lévő játékost blokkolják? Minden zóna futásnál a falembereknek két dolgot kell megkérdezniük: Le vagyok e védve(van e velem szemben ellenfél)? Vagy sem (senki nincs pont velem szemben)?

Ha le van védve akkor nem igazán beszélhetünk zónázásról, mivel a falember az előtte lévő játékost blokkolja. A nézők, a kommentátorok gyakran túlbonyolítják a dolgokat. A zónázás fogalma a le nem védett falemberekkel jár kézen fogva. Ha a falember nincs levédve, akkor a játék oldal (amerre a futás tart) felé kell lépnie, hogy segítsen leduplázni egy védő falembert, aki már levédett egy támadó falembert. Mikor ez a két támadó falember a védőt kiiktatta, egy támadó falember elindul, hogy egy linebacker-rel ütközzön.

Egyáltalán nem is olyan bonyolult. Abban az esetben ha mind az öt támadó falembert 5 védő falember védi, akkor ebben az esetben nem beszélünk zónázásról.

Akkor kezd a dolog érdekesebbé válni, ha bevonjuk a külső és a belső zóna fogalmát. A különbség a két zónázás között a technikában rejlik nem az emberek leosztásában.

A külső zóna játékoknál a támadó falemberek nagyobb oldalra lépéssel kezdenek és megpróbálják a védőjüket a játék oldalától eltolni. A támadó falember a testét a védője és az oldalvonal között próbálja tartani. De gyakran hiába próbálkoznak ezzel a módszerrel, mivel a védő az oldalvonal felé mozog. Ekkor az oldalvonal felé próbálják őket tolni. A futó a tight end külső oldalán lévő pontot célozza meg ezalatt, de akár mikor bevághat, ha egy kis rést talál.

(külső zóna futás)

Amikor a védelem túl gyorsan mozog az oldalvonal felé, az edzők általában a belső zónát veszik elő a tarsolyukból. A szabályok ugyan azok –levédett, le nem védett- de ebben az esetben mivel a futó célja az, hogy belül törjön át a falon, drive blokkokat használnak. A játék gyakran belső zónázásba torkollik, ha a védelem túl gyorsan halad az oldalvonal felé.

(belső zóna futás)

A belső zóna futásnál a futó általában a támadó guard külső oldalát célozza meg. Ez azonban csapatonként változhat. Egyes egyesületeknél a 3-mas technikát használó védő tackle-t kell olvasnia míg máshol a Mike-ot. Mindkét módszer lényege, hogy függőleges rést találjon akár a játék oldalon a guard külső oldalán, vagy akár a másik oldalán.

Nyílván több mindenen múlik a zóna futás. Egy cikk azonban nem alkalmas minden részletének feltárására. Rengeteg DVD foglalkozik ezzel a témával. Egy mindegyikben közös. Sokat foglalkoznak a falemberek első lépésével. Később a duplázás megfelelő technikáját boncolgatják, végül pedig a második szintre való lépést elemzik, hogy hogyan blokkoljanak egy linebacker-t.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése