2010. augusztus 6., péntek

Flea flicker (bolha rázó)

A játék megteremtése az Illinois egyetem korábbi edzőjéhez, Bob Zuppke-hez köthető. Zuppke a játék nevét a kutyák azon gyors mozdulatáról adta, amikor a bolháktól egy gyors rázó bőr remegtető mozdulattal próbálnak megszabadulni.

A flea flicker egy trükkös játék, amely a védelemnek azt sugallja, hogy a játék futás lesz, passzjáték helyett. Úgy is lehet erre a play-re tekinteni, mint a play action pass extrém verziójára vagy a halfback option play kibővítésére.

Miután az irányító megkapja a snap-et átadja vagy oldalirányba lepasszolja a labdát a running back-nek vagy egy másik játékosnak a csapatból. A labdát kapó játékos vagy a scrimmage vonala felé szalad vagy azzal párhuzamosan. Mielőtt még azonban átlépné a scrimmage vonalát, visszadobja a labdát az irányítónak, aki már eközben a pálya mélyét kutatja szabad elkapó után.

Ha a védőkkel sikerül elhitetni, hogy ez egy normális futójáték, akkor elhagyják a passzjátékokra tartalékolt védelmi pozíciójukat annak érdekében, hogy a futót levédekezzék. Az irányítón nem lesz védőnyomás és az elkapók is nagymértékben szabadra játszhatják magukat.

Ez a play egy nagyon kockázatos játék. Háromféle képpen végződhet: a támadó fél rengeteg yardot nyer vele, eladja a labdát vagy hatalmas területet vesztenek. A flea flicker legnagyobb problémája az időben keresendő. Jelentős másodpercek telnek el, míg a játék kibontakozik. Ezalatt az idő alatt a védelem áttörheti a támadófalat, szerelhetik a futót mielőtt még az visszalökhetné a labdát az irányítónak. Az irányítót is szerelhetik mielőtt még eldobná a labdát. A futó miközben visszapróbálja dobni a labdát el is ejtheti azt, ha közben ütköznek vele. Ezen magas kockázati tényezők miatt lehet ezt a játékot ritkán látni.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése