2010. augusztus 28., szombat

A támadó fal: tackle

A tackle-ök nagydarab falemberek. Az NFL-ben általában a legizmosabbak is. A fal szélén nagyon fontos szerep hárul rájuk. Az ő dolguk a védelem legjobb falembereinek a megállítása. Nagy agilitásra és erőre van szükségük futásoknál a fal külső részének lezárásához. Ekkor egyetlen védőt sem engednek át a fal sarkánál, hogy szereljék a futót.

Néha a tackle-nek a védőt kifelé kell löknie, ha a játék a pálya közepén folyik. A sarkokon (a védő end külső válla, vagy a vele szemben álló linebacker) rengeteg felelősége hárul rá. Ha sikerül a védő(ke)t feltartoztatnia, akkor a scrimmage-nél már nem sok mindenki állíthatja meg a futót. Más esetben befelé blokkolja az emberét, így a futónak a fal külsejénél több helye lesz. Némely játékoknál a tackle a védő tackle-t blokkolja le, míg a guard megkerüli (pull) és a támadó tackle-el szemben lévő védőt blokkolja. A pull elhúzza a védőket a futás által kinézett lyuktól.

A futások nagy része azonban a tackle-ök belső vállánál zajlik. Az off-tackle futások általában a formáció erős oldalán láthatók. Ennél a futásnál a tackle a védőjét a center felé tolja, ezalatt a futó szélesen elsurran a fal sarka mentén. Ha a védőjét nem tudja eltolni, akkor meg kell akadályoznia a defensive end-et vagy a linebacker-t, hogy a scrimmage vonala mentén a fal sarkánál betörjön. Védenie kell a labdást a védők üldözésétől.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése