2010. augusztus 21., szombat

Futás I formációból; védő szemmel

Mit láthat egy futó miközben a labdával előre szalad és igyekszik megtalálni egy lyukat a falon? A színek váltakozása biztosan ezek között van. A futók azt az utat választják, ahol semmilyen mezszín nem zavarja a képet. A védelem lényege, hogy a támadó elé olyan szilárd színes falat állítson, amin nem tör be a napfény (nincs lyuk, amin a futó beférhet). Leírva igen egyszerűnek tűnik, kivitelezni sokkal nehezebb. A védő koordinátoroknak számos problémával kell szembenézniük.

Először is vegyük górcső alá az elmúlt évek nagyszerű futócsapatainak formációját az I formation-t. Az évtizedek során minden valamire való védő koordinátor rendelkezett tervvel az I ellen. Ez az a felállás amely a legtermékenyebb futókat teremtette meg az amerikai footballban. Az Ohio State Archie Griffin-je, O.J. Simpson Southern Cal-ról, és Georgia Herschel Walker-je mind ebből a formációból futva vált híressé.

Ahogy az alul lévő képen látni lehet, az I támadó felállás 7 levédendő lyukat teremt a védelem számára.


A védelem célja, hogy minden egyes lyukba egy játékost helyezzen. A probléma az, hogy a lyukak nem állandóak. A példa kedvéért a támadó fal balra elmozdul. Minden lyuk arrébb mozdult. Minden védőnek mozognia kell a lyukával és igyekezni megfelelően lefedni azt. A támadó fél eközben persze tudja, hogy hányra snap-elik a labdát, a védelem azonban nem.

Az alsó ábrán a védelem összes lyuka balra mozdult el.

A következő képen a védelem under defense-ben áll fel. Ez a szokásos front, amit egy tight end-el és két running back-el játszó csapat ellen használnak. Az under defense-t a tight end-el szemben álló linebacker jellemzi, míg a defensive end-ek a támadó tackle-ök külső oldalán állnak fel. A nose a center erős oldalán (tight end felőli) készül védekezni. Egy védő tackle pedig a gyenge oldalon játszó guard külső oldalra áll fel.

Azt azonban fontos betartani, hogy a védő front kinézetétől függetlenül minden lyukat be kell tömni színnel. Sokkal fontosabb, hogy a védelem jól működjön, mint az, hogy a formációk tömkelegével próbálja megtéveszteni az ellenfelét.

Mivel tudjuk, hogy a lyukak elmozoghatnak a következő pont, amit fontolóra kell venni az a fullback felállásban való elhelyezkedéséből adódik. A formáció közepén helyezkedik el ez a játékos, így a scrimmage vonala mentén dulakodó játékosok közé bárhova befurakodhat. Ha megteszi, újabb lyukat kell levédenie a védő csapatrésznek.

Ahogy a felső ábra is mutatja a támadó fél, egy újabb lyukkal lepte meg a védőket, amit nekik azonnal orvosolni kell. Az extra lyuk levédéséhez egy újabb védő szükséges. Ez az, az egyik ok amiért az I formáció, annyira halálos. Egy okos támadó koordinátor játékról játékra minden lyukba beküldi a fullback-jét.

Most nézzük meg, hogy a védelem milyen lépéseket tenne egy a tight end irányába történő izolációt alkalmazó runing back esetén. A futás tarthat az egyikirányba de egy jó futó meglátja a védelem gyenge pontjait és bármikor irányt válthat.

A következő ábrán a fullback egy új lyukat hozott létre a támadó guard és tackle között. A strong safety-nek is a scrimmage-hez kell jönnie, hogy az extra lyukat levédje.

Most már minden lyukat véd egy játékos. A tailback sehová se tud futni. Ez mind jól néz ki, de a támadó koordinátoroknak is megvan a saját toljuk és papírjuk. Amikor látják, hogy a strong safety a támadó tackle felé rohan miközben a tailbeack a scrimmage vonalához közeledik, a tight end-et elindítják a fal széléről, hogy azon a ponton kaphasson egy passzt, ahonnan a strong safety elindult.

Ennek eredménye képpen létrejött egy második és egyben jobb módszer is. A erős oldali izoláció ellen úgy is védekezhetnek, hogy a gyenge oldali safety-t bevonják a képbe. Így míg a lyukakat igyekszenek levédeni nem alakul ki vertikális fenyegetés amiért azonnal aggódni kellene (nincs kinek passzolniuk). Az utolsó képen a gyenge oldali linebacker (Will=W) és a középső linebacker (Mac, Mike=M) védik le a fullback által teremtett extra lyukat.

A gyenge oldali safety feladata ekkor, a Will által elhagyott lyuk mezzel történő kifestése. Ebben az esetben szintén minden lyuk védelem alatt áll, és nincs hova futnia a tailback-nek, azonban a strong safety azonnal tud reagálni a tight end általi vertikális fenyegetésre.

Összegezve: ahhoz, hogy egy csapat nagyszerűen tudjon futások ellen védekezni, a védőknek meg kell támadniuk a számukra kijelölt lyukakat, lerázni a blokkolókat és üldözőbe venni a labdást és legvégül szerelni azt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése