2010. július 20., kedd

Az elkapók

Az irányítók semmire sem mennének elkapók nélkül. Ők azok a játékosok, akikhez úgymond ragad a labda, a nehéz passzokat akár egy kézzel is megszerzik és futni is tudnak. Az egykezes elkapást az edzők azonban nem szeretik, számukra a biztosabb kétkezes elkapás ad jó szájízt.

A wide receiver-ek (szélső elkapók) és a tight end-ek az elsődleges játékosok, akik labdát kapnak, de a futók szerepe is jelentősen megnőtt a passzjátékokban a west coast offense megjelenése óta.

Az elkapó lehet alacsony, magas, sovány, gyors és fürge, a lényeg az, hogy ügyes legyen a keze, a védelem nyomása alatt is tudjon a feladatára koncentrálni, elszánt legyen és kibírja a nagy ütközéseket. A labda fogócska mellett az elkapóknak más feladataik is vannak. Futások alatt, blokkolniuk kell az ellenfél játékosait. A legjobb az ha az ellenfél corner-eit a hátukra lökik, de az is elég ha csak messze tartják őket a futó játékostól.

A tight end nem olyan gyors játékos mint a szélső elkapó. A szerepe mást követel meg tőle. A tight end fő feladata a rendszeres blokkolás. Nem kell olyan jó százalékban blokkolniuk mint a falembereknek, de talpon kell maradniuk. Az ő számukra is fontos azonban a jó labdaérzék.


Az alap támadásnak általában öt lehetséges elkapója van. Két futó, egy tight end és két szélső elkapó. A wide receiver-ekre X és Z elkapóként is hivatkoznak. Az X elkapó a split end, aki a formáció gyenge oldalára áll fel. A Z elkapó vagy a flanker a formáció erős oldalán készül a játékra. A tight end-re mint Y elkapóra hivatkoznak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése