2010. július 16., péntek

Horse collar tackle

Amikor egy játékost a vállvédője a hátuljánál fogva hátulról rántanak re az horse collar tackle. Ezt az amerikai football technikát főleg Roy Williams nevéhez lehet kötni. 2005 május 23-án az NFL csapattulajok 27-5 arányban szavaztak a horse-collar tackle betiltása mellett. A Dallas Cowboys, a Detroit Lions, a New England Patriots, a New Orleans Saints, és a San Francisco 49ers tulajai voltak azok akik szerették volna ha ez a tackle szabályos marad. Gyakran úgy hivatkoznak az ezt a technikát tiltó szabályra "The Roy Williams Rule"-ként. 2006-ban a szabály tovább bővült. Akkortól kezdve a mez hátsó nyakrészének megragadásával elkövetett tackle is horse collar tackle-nek minősül. A módosított szabályt az egyetemi és a high school footballban 2008-ban és 2009-ben adoptálták.

A horse-collar tackle az NFL-ben az NCAA-ben és az NFHS-ben is 15 yard büntetést von maga után. Az elkövető játékosra gyakran bírságot vet ki a liga. Roy Williams-t a szabály többszörös megszegéséért tiltották el. Miután 2007 december 16-án a Philadelphia Eagles irányítóját Donovan McNabb-et hátulról lerántotta, egy meccses eltiltást kapott. Abban a szezonban ez már a harmadik horse-collar tackle-je volt.

A horse-collar igen veszélyes, mivel a szerelt játékos lába esés közben a teste alá kerülhet. Ezt a hatást még fokozza ha a játékos lába még a műfűben is megakad.

A horse-collar tackle a szabály értelmében a nyílt pályán elkövetett tackle, ahol a védő játékos ellenfelét rögtön a földre rántja mezénél vagy vállvédőjénél fogva. Ha a scrimmage vonalánál visznek valakit ezen a módon a földre az nem számít szabálysértésnek, mivel az nem a nyílt pályán történt.


Ezen a videón Roy Williams egyik akciója látható Terrell Owens ellen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése