2010. július 23., péntek

Draw play

A draw play-t a Paul Brown edzette Clevelend Browns játszotta először véletlenül. A csapat irányítója Otto Graham megbotlott egy passzjáték alatt és kétségbeesésében átadta a labdát Marion Motley-nek. Ez a baleset jelentősen hozzájárult a modern football támadó eszközeinek bővítéséhez.

A draw vagy draw play "húzás" mostani meghatározása szerint az amerikai football olyan játéka, ami passzjátéknak néz ki de valójában futójáték. Úgy is mondhatnánk, hogy a play action pass ellentéte. A draw play mögött meghúzódó ötlet az, hogy agresszívan megtámadják a pass rush-oló védelmet és elhúzzák őket, hogy több hely maradjon a futónak. A draw play-ek kedvelt formációja a shotgun, de center alól is indítható. A draw-ra késleltetett átadásként is szoktak hivatkozni.




Támadó mozgás a draw play alatt:
  • Az irányító úgy hátrál mintha passzra készülne, és éppen annyira teszi azt, hogy a pass rush-ok jöjjenek.
  • A támadó falemberek futólagosan passz blokkokat csinálnak, de a védőket igyekeznek kifelé tolni, hogy rést hozzanak létre a védelmen.
  • A running back úgy tesz mintha a passz védelemben segítene, aztán az irányítótól átveszi a labdát és a falemberek által létrehozott résen átgyömöszöli magát és a pálya mélyére igyekszik.
  • Az elkapók jól látható out utakat futnak a pálya mélyén, hogy a defensive back-eket elvonják a játéktól.
Ezen játék egyik variációja a quarterback draw. Itt az irányító nem adja át a futónak a labdát, hanem maga szalad vele. A futó dolga ekkor a blokkolás.


Másik variációja a wraparound draw. Ennek kivitelezése több időt vesz igénybe. Az irányító úgy tesz mintha kifutna a labdával a zsebből, de közben átadja a futónak a labdát, aki a másik irányba fut vele.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése