2010. július 9., péntek

Fumble

(A Florida defensive end-je Jarvis Moss (94) egy fumble-t kényszerít ki az Ohio State irányítója Troy Smith (10) ellen.)

Fumble-ről akkor beszélünk, amikor egy a labdát birtokló játékos elveszti az irányítását a labda felett vagyis elejti. Szabály szerint ez nem más mint bármilyen olyan cselekedet, ami a labda elvesztését eredményezi, kivéve a passzolást, rúgást. A fumble-t akár a védő is kikényszerítheti. A labdát vagy kiüti, megragadja vagy a sisakjával csapja ki a támadó kezéből. Ezt a mozdulatot egyébként "tackling the ball"-nak nevezik. Fumble után a labda szabaddá válik így bármelyik csapat megszerezheti és haladhat vele. Ez alól az amerikai footballban a félidőkben a két perces figyelmeztetések és a negyedik down alatti játékok a kivételek. Ekkor a labdát elejtő támadó játékos szerezheti vissza úgy a labdát, hogy haladjon is vele. Egyébként ha a fumble utáni szabad labda visszafelé pattog a megszerzés pontjában halottá válik. Ha pedig előre felé halad labda a bírók a fumble helyére helyezik vissza a labdát. A fumble a három esemény egyike, amely egy play alatt labdavesztéssel járhat. A másik kettő az interception és a down alatti labdavesztés.

Az amerikai szabályok alapján a fumble-t gyakran összekeverik a muff-al. Ez magyarul melléfogást vagy elhibázást jelent. A footballban a muff akkor fordul elő, ha egy játékos olyan labdát ejt el, aminek korábban még nem volt birtokában. A muff hátra passzoknál vagy punt-oknál fordul elő leggyakrabban. A legtöbb bemondó gyakran összekeveri a muff-t a fumble-el mivel az eredmény elég sokszor ugyan az. Azonban egy szabad labdát nem lehet úgy elejteni, hogy az fumble-nek minősüljön.

A fumble-t a labdabiztonság "ball security" fejlesztésével lehet elkerülni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése