2010. július 22., csütörtök

Screen pass

A screen passz az amerikai football egy játék típusa. Egy screen passz alatt rengeteg minden történik egy időben annak érdekében, hogy a védőkkel elhitessék, hogy hosszú passzra készül a támadás. Valójában a készülő passz viszonylag rövid lesz. Gyakran épp hogy csak a védő falemberek vonaláig repül a labda. A screen passzokat olyan agresszív védelem ellen használják a leggyakrabban, akik a dobóra vadásznak. A passz rush során kevesebb védő marad, akik megállíthatnák a mögéjük dobott passzjátékot.

Amilyen eredményes lehet, olyan sebezhető is a screen passz, mivel még egy védő falembernek is igen egyszerű elütni vagy megszerezni a dobást ha az irányító és az elkapó közé tud kerülni. Ha a labdát a védő megszerzi szinte senki nincs, aki megállíthatná a védőcsapatot a pontszerzésben. Legutóbb a 2010-es BCS bajnoki mérkőzésén az Alabama védő falembere Marcell Dareus csípett el egy a Garrett Gilbert-nek szánt shovel passzt. 28 yardos TD-t szerzett belőle.



Akárcsak a többi passz a screen passzok is változó nagyságúak ám dobásmódjuk különböző is lehet. A futóknak dobott screen passzokat akár a pálya gyenge akár az erős oldali flat-jébe dobják, szimplán screen passznak nevezik. Az elkapóknak dobott screen passzok között négy fajtát lehet azonban megkülönböztetni: bubble screen, middle screen, slot screen, és slip screen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése