2010. július 30., péntek

End-around

Az end-around az amerikai footballban az a játék, ahol az elkapó az egyik oldalvonaltól a másik felé mozog és a labdát közvetlenül az irányítótól kapja. Az elkapó ezután két dolgot tehet: vagy a scrimmage felé fut, hogy yardokat szerezzen vagy ritkább esetben passzolhat egy másik jogosult elkapónak. Ez a fent említett klasszikus játék azonban ritka. Több esetben látható az, hogy a csapatok a futások nagy részénél alkalmazzák az end-around és az ál end-around-ok variációit.

Az end-around-ot néha összekeverik az end reverse-el, ahol az elkapó egy olyan játékostól kapja a labdát, aki már korábban az irányítótól megkapta azt. Az end-around-ban azonban a fumble kockázata kisebb, mivel csak egy labdaátadás van, míg egy reverse-ben minimum kettő. A kivitelezési ideje is rövidebb, csökkentve ezzel a yardvesztés esélyét. Ennek a módszernek az a célja, hogy a védelem döntéseit aláássa és hatékonyabbá tehesse a támadásokat.

Az end-around egyik leszármazottja az, amikor az irányító a running back-nek adja a labdát, de közben úgy tesz mintha nála lenne a labda és később az elkapónak adná. A valódi labdás játékosról a védők figyelme elterelődhet. Másik variációja az amikor az irányító átadást szimulál és vagy maga szalad a labdával egy másik irányba vagy passzol valamelyik elkapónak, beleértve azt is akivel az ál átadást csinálta. Ez a játék a play-action egyik formája. A passz rush-olók lelassulhatnak az irányító ál mozdulatait látva, ezáltal több ideje marad az elkapóknak, hogy nyitottá játszák magukat.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése